Isku presidentin palatsiin – 14 uhria Mogadishussa

Pommi-isku presidentin palatsiin Somalian pääkaupungissa Mogadishussa vaati perjantaina iltapäivällä neljäntoista ihmisen hengen.Iskun takana oli terroristiverkosto Al-Qaidaan linkittyvä islamistinen äärijärjestö al-Shabaab. Uutistoimisto AFP:n mukaan uhreista yhdeksän oli hyökkääjiä ja loput hallituksen alueen vartijoita ja virkamiehiä. Presidentti Hassan Sheikh Mohamud ei vahingoittunut iskussa.

”Jännittynyt tunnelma”, kuvaa Ulkomaanavun turvallisuuspäällikkö

Kirkon Ulkomaanavun turvallisuuspäällikkö Ilkka Alanko palasi Somalian pääkaupungista Mogadishusta tällä viikolla. Alanko oli paikalla, kun kaupungin kansainvälisellä Aden-Adden lentokentällä ja sen ulkopuolella räjähti viikko sitten neljä autopommia.

Alanko kuvaa yleistunnelmaa Mogadishun kaupungissa sekavaksi.

”Ammuskelua kuuluu koko ajan. Kranaatti-iskut, ampumiset ja pienet pommi-iskut ovat jokapäiväisiä. Kaupungin turvallisuustilanne onkin jännittynyt”, Alanko toteaa.

”Kaupunkiin rakennetaan kyllä uusia rakennuksia, muun muassa hotelleja. Ihmiset yrittävät elää normaalia arkea, päivän kerrallaan.”

Alangon mukaan maan yhteiskunta on kuitenkin täysin murentunut. Esimerkiksi koulut eivät toimi lainkaan.

Ulkomaanapu auttaa pakolaisia ja tukee rauhantyötä

Kirkon Ulkomaanapu on toiminut Somaliassa vuodesta 2007. Toiminnan pääpaino on ollut maan pohjoisosassa Somalimaassa.

Siellä Ulkomaanapu auttaa yhdessä paikallisen yhteistyökumppanin kanssa maan sisäisiä pakolaisia. Kodeistaan paenneille on muun muassa järjestetty toimeentulokoulutusta.

Ulkomaanapu on myös tukenut alueen sovintoprosesseja  ja aluehallintojen rakentamista.

Takaisin kohti sotaa?

YK:n erityisedustaja Nicholas Kay kuvasi iskua perjantaina tuoreeltaan epätoivoiseksi hyökkäykseksi koko Somalian kansaa kohtaan.

”Somalialaiset ovat väsyneet ampumiseen, pommituksiin ja tappamiseen. Olisi jo aika saada maan historiaan uusi luku. Me emme voi sallia maan liukuvan taantumaan”, Kay totesi uutistoimisto Al Jazeeralle.