Ilmastonmuutos tulee maksamaan Afrikalle vähintään 26 miljardia dollaria vuodessa

Ilmastonmuutos tulee maksamaan Afrikalle vähintään 26,35 miljardia dollaria vuodessa vuoteen 2040 mennessä, varoittaa Kirkon Ulkomaanavun kumppanin Pan-African Climate Justice Alliance –järjestön (PACJA) tuore tutkimus. Summa olisi 1,7 prosenttia maanosan bruttokansantuotteesta. Taloudellisten menetysten lisäksi miljoonat ihmiset kärsivät ilmastonmuutoksen vuoksi nälästä, tulvista ja kuivuudesta. Myös malariaa ja ripulia sairastavien määrä nousee huomattavasti.

The Economic Cost of Climate Change in Africa -tutkimus on arvio niistä vahingoista, jotka ilmastonmuutoksesta aiheutuvat, vaikka ilmaston lämpeneminen pystyttäisiin pitämään 1,5 asteessa. Ilmaston lämpenemistä 1,5 astetta ei voi enää estää, koska tähänastiset kasvihuonepäästömme aiheuttavat sen väistämättömästi.

Jos ilmasto lämpenee kaksi astetta, kulut Afrikalle kaksinkertaistuisivat. Neljän asteen nousu taas maksaisi Afrikalle vuosittain kymmenen prosenttia sen bruttokansantuotteesta. Se nostaisi nälkää näkevien määrää 55 miljoonalla ja kuivuudesta kärsivien ihmisten määrää 600 miljoonalla. Rikkaiden maiden aiheuttaman ilmastonmuutoksen seuraukset Afrikalle tulevat siis olemaan erittäin vakavia. 

“Jo se, että rajoitettaisiin lämpeneminen kahteen asteeseen, kuten monet rikkaat maat ovat ehdottaneet, maksaa Afrikalle valtavasti. Rikkaiden maiden tulee tiedostaa vastuunsa ja maksaa ilmastovelkansa kehitysmaille”, toteaa PACJA:n koordinaattori Mithika Mwenda. 

Tutkimuksen mukaan Afrikka tarvitsee vuoteen 2030 mennessä vähintään kymmenen miljardia dollaria vuodessa, jotta se voi sopeutua ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Lisäksi teollisuusmaiden tulee välittömästi leikata kasvihuonepäästöjään ilmaston lämpenemisen rajoittamiseksi.

Lue lisää The Economic Cost of Climate Change in Africa -tutkimuksesta.