Ihmisoikeusloukkaukset palestiinalaisalueilla lopetettava

Miehityksen 40-vuotismerkkipäivää vietetään tällä viikolla. Israel miehittää yhä vuoden 1967 kuuden päivän sodassa valtaamiaan arabialueita Länsirannalla, Gazassa, Itä-Jerusalemissa ja Golanin kukkuloilla.

”Palestiinalaisten päivittäin kokemia nöyryytyksiä ja ihmisoikeuksien loukkauksia, joiden väitettynä tavoitteena on israelilaisten turvallisuuden takaaminen, ei voida hyväksyä. Israelin turvallisuus on sen sijaan riippuvainen palestiinalaisten vapauksista ja oikeuksista”, kirkkojen johtajat painottavat.

Jerusalemin 13 kirkon johtajat toivovat neuvotteluja miehityksen lopettamiseksi sekä itsenäisen palestiinalaisvaltion perustamiseksi.

Myös eurooppalaiset ekumeeniset avustusjärjestöt ovat huolissaan systemaattisista ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkauksista. Kirkon Ulkomaanapu ja sen sisarjärjestöt kohtaavat työssään yli sadan palestiinalaisen ja israelilaisen järjestön kanssa vakavaa köyhyyttä ja elinolosuhteiden tuhoutumista.

”Ihmisoikeuksien loukkauksista vakavimpina pidämme muun muassa omaisuuden, kuten talojen ja viljelmien pakkolunastuksia ja tuhoamista, summittaista ja jatkuvaa liikkumisen rajoittamista sekä opetuksen, terveydenhuollon ja markkinoille pääsyn rajoittamista. Kaikki nämä syventävät palestiinalaisalueiden köyhyyttä ja toivottomuuden ilmapiiriä”, sanoo järjestöjen kannanoton Kirkon Ulkomaanavun puolesta allekirjoittanut toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen.

Eurooppalaisten ekumeenisten avustusjärjestöjen kannanotto palestiinalaisalueiden miehityksen 40-vuotispäivänä (word)

Lisätietoja:

Antti Pentikäinen, toiminnanjohtaja, p. 040 5313 514
Nina Suomalainen, kehityspolitiikan koordinaattori, p. 040 519 1599