Idai-hirmumyrskyn aiheuttaman tuhon jäljet tarkentuvat Mosambikissa – KUA lähetti humanitaarisen asiantuntijan alueelle

Kirkon Ulkomaanapu antaa hätäapua Mosambikissa Idai-hirmumyrskun tuhojen uhreille.
30-vuotias Ana väliaikaismajoituksena toimivan koulun pihalla Beirassa. Hän ja lapset ovat menettäneet kotinsa, ja uusi perheenjäsen syntyy pian. Ana on seitsemännellä kuulla raskaana. Mosambikissa on järjestöjen mukaan yli 40 000 äitiä, jotka synnyttävät lähikuukausien aikana. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Avustustyöt ovat päässeet käyntiin ja avustushenkilökuntaa on saapunut Mosambikiin arvioimaan avun tarvetta ja jatkotoimia.

Myös Kirkon Ulkomaanapu on lähettänyt alueelle humanitaarisen avun asiantuntijan Johanna Tervon auttamaan paikallista kumppanijärjestöä CEDES:iä avustustyön koordinoinnissa ja tarpeiden kartoittamisessa, erityisesti koulutussektorilla. CEDES (Comité Ecuménico para o Desenvolvimento Social) on ekumeeninen kristillinen kansalaisjärjestö, jolla on laajaa toimintaa tuhoalueella Beiran ympäristössä.

”Pelkään, että tilanne perillä on todella vaikea, eikä siitä voi edes vielä saada kokonaiskuvaa. Vaikka Maputon ja Beiran välinen tie on avattu, teitä on edelleen poikki maaseudulla. Se hidastaa avustustyön käynnistymistä, ja avun tarve on kuitenkin selvästi suuri”, Tervo sanoo.

Tervo saapuu Mosambikiin tänään illalla ja suuntaa paikallisten asiantuntijoiden kanssa pahimmin kärsineille alueille Beiran satamakaupunkiin ja ympäristöön. Tervo selvittää erityisesti koulujen tilannetta. YK:n arvioiden mukaan tuhansia kouluja on tuhoutunut ja varovaisestikin arvioiden kymmenien tuhansien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

Hirmumyrskyn aiheuttaman tuhon ja tulvien alueilla naiset ja lapset ovat haavoittuvimmassa asemassa. Vanhemmistaan eroon joutuneet lapset ovat vaarassa joutua rikollisuuden ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Kaiken menettäneet perheet voivat myös naittaa alaikäisiä tyttöjä pois.

Loppuviikosta Mosambikiin saapuu myös KUA:n viestintätiimi, joka raportoi kumppanijärjestöjemme avustustoiminnasta sekä avun tarpeessa olevien ihmisten tilanteesta.

Kirkon Ulkomaanapu auttaa Beirassa, Mosambikissa Idai-myrskun uhreja.

Tulvat laskevat Beirassa, mutta samaan aikaan saastunut vesi levittää tauteja. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu

Seurakunnat ja kansalaiset innostuneet lahjoittamaan

Kirkon Ulkomaanapu myönsi viime viikolla katastrofirahastostaan Mosambikiin 50 000 euron avustuksen, jolla kuivaruuan, hygieniatarvikkeiden ja pressujen jakaminen saatiin alkuun. Nyt myös kansalaiset ja seurakunnat ovat innostuneet lahjoittamaan: Mosambik-keräystä on jo saatu kartutettua kymmenillä tuhansilla euroilla. Rahan tarve on silti edelleen suuri.

Mosambikissa on alkanut esiintyä saastuneen veden aiheuttamaa koleraa tulvaveden valtaamilla alueilla. Koleran torjuminen on hätäavun seuraava askel. KUA:n paikalliset kumppanit ovatkin nyt varautuneet jakamaan tulva-alueiden ihmisille vedensäilytysastioita ja vedenpuhdistustarvikkeita. Myös hygieniakoulutusta ja psykososiaalista tukea annetaan paikallisten vapaaehtoisten voimin.

Ruuasta on suuri pula, koska monet ovat menettäneet kaiken satonsa. Seuraava kylvökausi on syksyllä, ja silloin on vuorossa siemenien ja kuokkien lahjoittaminen viljelijäperheille.

”Yleensä ensimmäiset puoli vuotta näin massiivisen tuhon jäljiltä kuluu hätäapuun ja perustarpeiden hoitamiseen, mutta sitten hyvin nopeasti alkaa jälleenrakennustyö, jossa pyrimme olemaan myös mukana”, KUA:n humanitaarisen työn päällikkö Eija Alajarva sanoo.

Lisätiedot:

Eija Alajarva, humanitaarisen työn päällikkö p. 040 582 1183

Johanna Tervon ja tiedottaja Erik Nyströmin haastattelu- ja kuvapyynnöt:

KUA:n viestintä p. 040 172 1946