Hunger King -grillikioski ratkaisee nälkäongelman

image

”Maailman suurin ongelma on ruoka: se on suurin ilmastonmuutoksen, elintasosairauksien sekä taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden aiheuttajista maailmasta. Kun ratkaisemme ruokaongelman, ratkaisemme kaiken”, taiteilija Jani Leinonen sanoo.

Leinosen uusin taideteos Hunger King, ratkaisu maailman nälänhätään, syntyi yhteistyössä Kirkon Ulkomaanavun kanssa. Grillikioski Hunger King on nyt nähtävillä kolmen päivän ajan, 30.8.–1.9.2011 Helsingissä Kampin kauppakeskuksen keskusympyrässä.

”Teoksen taustalla on se omituinen ongelma, että samaan aikaan kun miljardi ihmistä näkee nälkää, meillä tuotetusta ruoasta 50 prosenttia menee pilalle tai heitetään pois. Ruokaa ei arvosteta”, Leinonen kertoi teoksen avajaistilaisuudessa.

Hunger Kingin ruokalaistan take away- listalta voi ostaa kotimaista luomuruokaa. Give away -listalta voi lahjoittaa Toisenlaisia lahjoja, kuten Aterian koko kylälle sekä ruoan viljelyyn Siemeniä ja kuokan.

Grillikioski sai yleisöltä kiitosta vakavan asian esille tuomisesta huumorin kautta ja helposti lähestyttävällä tavalla.

Grillillä voi tavata myös julkisuuden henkilöitä, jotka haluavat antaa tukensa kampanjalle. Mukana ovat mm. kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki, näyttelijä Antti Luusuaniemi, sarjakuvataiteilija Katja Tukiainen, juontaja Maria Veitola, näyttelijä Tommi Korpela, näyttelijä Elina Knihtilä, juontaja-yrittäjä Tino Singh ja kuvataiteilija Rakel Liekki.

Nälkä. Paha pala purtavaksi? -kampanja kannustaa tekoihin nälkää vastaan

Hunger King liittyy Kirkon Ulkomaanavun Nälkä. Paha pala purtavaksi? -kampanjaan, joka kannustaa tekemään tekoja nälän voittamiseksi.

”Nälkä ei itse asiassa ole niin paha pala purtavaksi, kuin monesti luullaan. Me kaikki voimme tehdä jotakin, esimerkiksi kuluttaa eettisesti oikein. Myös kampanjaan liittyvä Lusikkaliike on levinnyt valtavasti Facebookin kautta ja tänäkin syksynä voi laittaa lusikoita liikkeelle nälkää vastaan”, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja Veera Hämäläinen sanoi.

Kampanjan kautta voi myös vaatia poliitikkoja huomioimaan kehitysmaiden puutteellisen ruokaturvan päätöksenteossaan.

”Monilla Suomessa tehtävillä päätöksillä on vaikutusta kehitysmaiden tilanteeseen”, Veera Hämäläinen huomautti.

Nälkä. Paha pala purtavaksi? -kampanjan aikana maailman ruokatilannetta käsitellään muun muassa ilmastonmuutoksen, humanitaarisen avun ja ravitsemuksen näkökulmasta.

”Kirkon Ulkomaanapu toimii monissa maissa, missä ruokapula on päivittäinen ongelma. Annamme sekä katastrofiapua että pitkäjänteistä kehitysapua.
Ruokaturvaa voidaan tukea myös ammatti- ja yrittäjäkoulutuksella sekä katastrofivalmiuden lisäämisellä”, Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg sanoi.

Lisätietoja:
Veera Hämäläinen, Kirkon Ulkomaanavun viestintäjohtaja, puh. 050 386 6634
Tekoja-kampanjan verkkosivu ja kuvamateriaalia: ruokaturva.tekojakampanja.fi
Lusikkaliikkeen Facebook-sivu: www.facebook.com/lusikkaliike
Jani Leinonen, www.janileinonen.com