Humanitaarinen kriisi Gazan alueella kärjistyy

Siviilien ahdinko kasvaa konfliktin keskellä. Kirkon Ulkomaanavun paikallisten kumppanien mukaan Gazassa on paheneva pula elintarvikkeista, lääkintätarvikkeista ja vedestä, vaikka joitakin avustuskuljetuksia on päässyt perille alueelle.

Kirkon Ulkomaanapu toimii palestiinalaisalueilla yhteistyössä kirkkojen kansainvälisen katastrofiavun ACTin (Action by Churches Together) kanssa. ACT -verkoston toimijat ovat aloittaneet ruoka-avun ja lääkintätarvikkeiden toimittamisen alueen asukkaille.

Tarviketoimituksia järjestetään mm. YK-järjestöjen humanitaarisen avun kuljetusten yhteydessä. Alueelle on toimitettu myös taloudellista tukea, jota jaetaan avun tarpeessa oleville perheille. 30 lasten ja nuorten psykososiaaliseen tukeen keskittyvää toimintaryhmää on parhaillaan aloittamassa toimintaansa Gazan alueella. Tavoitteena on saada tuen piiriin 1 500 lasta ja nuorta kuukauden aikana.

Al Ahli -sairaalan johtaja raportoi perjantai-iltana Kirkon Ulkomaanavulle olosuhteiden sairaalassa olevan erittäin vaikeat. Sairaalan vuodepaikat ovat täynnä. Potilaiden hoitoon tarvittavat lääkintävälineet, kuten anestesiatarvikkeet ja osa lääkkeistä, ovat loppumassa. Koska alue on täysin suljettu, vaikeasti sairaita potilaita ei voida toimittaa hoitoon Gazan ulkopuolelle.

Lisäksi sairaalan ruokahuolto on vaikeuksissa elintarvikkeiden vähäisyyden vuoksi. Ruoka-avun tarve on suuri, sillä potilaiden lisäksi työntekijät joutuvat majoittumaan sairaalassa julkisen liikenteen pysähdyttyä.  Osa sairaalan ikkunoista on särkynyt pommituksissa, eikä korjauksia ole voitu tehdä. Ikkunoita on peitelty muovipusseista ja jätesäkeistä revityllä muovilla.

Gazan asukkailla on kodeissaan ainoastaan muutamien päivien ajaksi riittävät ruokavarastot. Sähköä on saatavilla rajoitetun ajan, polttoainetta on vähän ja ruoanvalmistuksessa käytettävä kaasu on loppumassa. Koska alueella on talvi, lämpötila laskee öisin alle 10 asteseen ja sekä sairaaloissa että kodeissa on hyvin kylmä.

Alueen ihmiset ja erityisesti lapset ovat erittäin peloissaan. Sairaalaan tulee traumatisoituneita lapsia hakemaan apua ja turvaa. Ihmisillä ei ole mitään mahdollisuutta päästä pois sota-alueelta, koska alue on täysin suljettu.

Gazan alueella työskentelevät Kirkon Ulkomaanavun kumppanit vetoavat konfliktin osapuoliin, kansainvälisiin toimijoihin ja maiden hallituksiin, jotta alueelle saataisiin tulitauko, ja humanitaarista apua voitaisiin toimittaa alueelle riittävästi.

Humanitaarisen tilanteen alueella on ennustettu heikkenevän nopeasti, mikäli Israel ja Hamas eivät lopeta väkivaltaisuuksia lähipäivinä. Jatkuvat vihollisuudet uhkaavat alueen ihmisten ihmisarvoa ja elämää, ja vaikeuttavat pysyvän rauhan saamista alueelle.

Kirkon Ulkomaanavulla on käynnissä keräys Gazan kriisin koettelemien ihmisten auttamiseksi. Lahjoituksen voi tehdä tilille Sampo Pankki 800018-223340, viestiksi Gaza.

Lisätietoja:

Humanitaarisen avun suunnittelija Minna Peltola, p. 040 7395612