Huippukokoukselta laiha tulos: johtajat pettivät maailman köyhät

Kirkollisten avustusjärjestöjen verkosto ACT-allianssi syyttää YK:n vuosituhattavoitteita käsitellyttä huippukokousta maailman köyhien pettämisestä. New Yorkissa ei pystytty sopimaan konkreettisista toimista, joilla voitaisiin lievittää vuosikymmenemme pahimpia ongelmia. Kokouksen loppuasiakirja "Keeping the Promise" lupaa paljon, mutta siinä on vain vähän käytännön toimenpiteitä, joilla vuosituhattavoitteet voidaan saavuttaa vuoteen 2015 mennessä.

"Köyhät eivät voi syödä lupauksia. Tarvitaan vahvaa tahtoa ja rohkeaa johtajuutta muuttaa asiakirjan hienot sanat käytännön teoiksi. Meillä ei ole oikeutta jättää sitä tekemättä. On moraalisesti väärin, että lähes miljardi ihmistä näkee nälkää. Nyt on tekojen aika", ACT-allianssin pääsihteeri John Nduna totesi kokouksen jälkeen.

Tavoite nälässä ja äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrän puolittamiseksi vuoteen 2015 mennessä eteni kokouksessa vain vähän. Maailman ruokaohjelman WFP:n viime viikolla julkaisemien tilastojen mukaan joka kuudes ihminen maapallolla kärsii nälkää joka päivä.

"Tyhjät vatsat eivät voi odottaa. Missä ovat kaikki käytännön toimenpiteet, jotka todella voisivat muuttaa köyhien elämän. Kyse ei ole mistään avaruustieteestä. Käytännön keinot muutokseen ja ihmisten elämän pelastamiseen ovat olemassa", John Nduna huomauttaa.

ACT-verkosto on omassa kannanotossaan pitänyt tärkeimpinä toimenpiteinä nälän voittamiseksi investointeja pientuottajille, kansainvälisen ruokapolitiikan perustamista ihmisten oikeuteen ruokaan ja teollisuusmaiden maataloustuotteiden vientitukien kieltämistä. Sen lisäksi tarvitaan naisten oikeuksien parempaa toteutumista erityisesti heikoimmin edistyneiden tavoitteiden, kuten äitien ja lasten terveyden ja koulutuksen, saavuttamiseksi.

Kysymys on oikeudenmukaisuudesta

Positiivista kokouksessa oli maailman johtajien entistä syvempi ymmärrys kehityskysymysten luonteesta.

"Kyse ei ole vain dollareista ja terveysindikaattoreista, vaan epäoikeudenmukaisuudesta ja sosiaalisesta eristämisestä", John Nduna totesi.

Suomesta ACT-allianssiin kuuluu Kirkon Ulkomaanapu. Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala kehottaa jo katsomaan eteenpäin.

"Vaikka tarvitaan konkreettinen voimanponnistus vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi, on tärkeää katsoa jo vuoden 2015 jälkeiseen aikaan. Eduskuntapuolueiden valmistautuessa kevään vaaleihin odotetaan kotimaan poliittisilta vaikuttajilta punnittuja näkemyksiä siitä, miten köyhyysongelma tosiasiassa ratkaistaan."

"Jo nyt voi nähdä, että kehitysyhteistyövaroilla halutaan ratkaista ilmastositoumuksia, rahoittaa pakolaisvastuuta ja keskustelu kriisinhallinnan rahoittamisesta kehitysyhteistyövaroin kiihtyy. On tärkeää ymmärtää, että globaalien ongelmien ratkominen edellyttää lisäresursseja, eikä taistelusta köyhyyttä vastaan tule luovuttaa", Parhiala varoittaa.

Yksi harvoja konkreettisia suunnitelmia kokouksessa oli Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyn esitys valuutansiirtoverosta. Se olisi uusi rahoituslähde vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi. ACT varoittaa, että valuutansiirtovero ei saa merkitä valtiollisten kehitysyhteistyövarojen vähentämistä. Vero tulisi saattaa voimaan ensi vuonna, jotta sillä voitaisiin tukea vuosituhattavoitteiden saavuttamista.

ACT-allianssi on 103 humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyöjärjestön yhteenliittymä, jolla on toimintaa 125 maassa ja sen yhteinen vuosibudjetti on noin 1,6 miljardia dollaria. Yli kaksi kolmasosaa ACTin jäsenistä tulee Etelästä.

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Pauliina Parhiala, p. 0400 103 280