Hirmumyrsky iski Somaliaan, kuolleita on satoja

Somalian Puntmaassa Afrikan sarvessa on julistettu hätätila trooppisen hirmumyrskyn aiheuttamien tuhojen vuoksi. Myös Somalimaa on kokenut pahoja tuhoja rankkasateiden takia.
Hirmumyrsky iskeytyi Afrikan sarveen sunnuntain ja maanantain aikana. Rankkasateita ovat seuranneet rankat tulvat, ja satojen ihmisten arvioidaan kuolleen. Arviolta 250 000 perhettä on menettänyt karjansa ja ruoka-varastonsa.
Pahimmin ovat kärsineet Puntmaan pohjoisimmat ja itäisimmät alueet. Puntmaan päätie Garowesta Bossasoon on poikki Garowen pohjoispuolelta. Tämä vaikeuttaa avun perille saamista.
Myrsky ja rankkasateet ovat vieneet mennessään koteja, teitä ja siltoja. Tulvat ovat huuhdelleet kokonaisia kyliä mukanaan. Alueella on kateissa kalastajia, joista useiden pelätään menehtyneen.
Alueella toimivat avustusjärjestöt yrittävät saada hätäapua kokoon ja toimitetuksi perille. Kirkon Ulkomaanavulla on toimisto Puntmaan pääkaupungissa Garowessa sekä Somalimaan pääkaupungissa Hargeisassa. Ulkomaanavun työntekijät seuraavat tilannetta ja työskentelevät avun saamiseksi.
Somalimaan peruselinkeino paimentolaiskarjatalous on kärsinyt pahoin, koska tuhannet kotieläimet ovat huuhtoutuneet tulvan mukana ja kuolleet.
Puntmaassa satoi kahdessa päivässä sadasta kahteensataan millimetriin. Tavanomainen sadekertymä jää yleensä alle sadan millimetrin vuodessa.
Kova ja kuiva maa ei ime vettä, siksi tulva pääsee syntymään nopeasti. Alueen yleisin vitsaus on kuivuus. Sen sijaan trooppiset hirmumyrskyt, syklonit, ovat harvinaisia.
Tämänkertainen hirmumyrsky luokitellaan 3A-luokkaan. Myrskyjä alettiin tilastoida alueella vuonna 1964. Sen jälkeen näin vahva hirmumyrsky on koetellut aluetta neljä kertaa.