Gazan siviilikohteisiin iskeminen ei puolusteltavissa

Kirkon Ulkomaanapu on saanut Israelin armeijalta pyytämänsä selvityksen tammikuussa tapahtuneesta klinikka-iskusta, jossa Israelin armeijan ohjus tuhosi Kirkon Ulkomaanavun tukeman klinikan Gazassa.
 
Selvityksen mukaan Israelin armeija ei tiennyt rakennuksen pohjakerroksessa sijaitsevasta klinikasta. Se ei olisi iskenyt rakennukseen, jos olisi tiennyt siellä sijaitsevasta klinikasta. Israelin armeijan mukaan palestiinalaisten Hamas-järjestö piti rakennuksessa asevarastoa.
 
Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Pauliina Parhiala korostaa, etteivät mitkään seikat puolusta humanitaariseen kohteeseen iskemistä. Israel iski konfliktin aikana useisiin klinikoihin ja ambulansseihin.
 
Klinikkarakennuksen katolla oli valkoinen risti kertomassa klinikasta. Klinikkaa johtanut tohtori Salim Al-Adadlle kävi myös päivittäin tarkastamassa klinikan tilat sen jälkeen, kun se jouduttiin turvallisuustilanteen vuoksi sulkemaan konfliktin alettua, eikä nähnyt siellä Hamasin joukkoja. Klinikka toimii nyt uusissa tiloissa.
 
Kirkon Ulkomaanapu tapaa elokuussa Israelin suurlähettilään Gazan tilanteen johdosta. Gazan asukkaiden humanitaarinen tilanne on edelleen erittäin heikko ja avustuskuljetusten toimittamista rajoitetaan.
 
Eurooppalaisten kirkollisten avustusjärjestöjen yhteistyöelimen Aprodevin edustajat vierailivat Gazassa heinäkuussa. He vetoavat EU:n jäsenvaltioiden ulkoministereihin, että nämä vierailisivat Gazassa nähdäkseen alueen asukkaiden erittäin vaikeat elinolosuhteet.
 
Kirkon Ulkomaanapu jatkaa Gazassa klinikoiden tukemista sekä psykososiaalista työtä. Lisäksi Ulkomaanapu koordinoi kirkollisten avustusjärjestöjen psykososiaalista työtä Gazassa.  
Kirkon Ulkomaanavun avustustyötä Gazassa voi tukea lahjoittamalla tilille Sampo Pankki 800018-223340, viestiksi Gaza.
 
Lisätietoja:
Kirkon Ulkomaanavun kansainvälisen työn johtaja Pauliina Parhiala, p. 040-517 2924