Euroopalla ei ole varaa jättää Afrikkaa oman onnensa nojaan

 

Vaikutusvaltaiset keskustelijat olivat Suomi Areenalla Porissa torstaina yhtä mieltä siitä, että Euroopalla ei ole varaa jättää Afrikkaa oman onnensa nojaan. Menestyvä Afrikka on kaikkien etu.

Ulkoministeri Alexander Stubb myönsi, ettei EU:n kauppapolitiikka ole reilua ja että EU on itsekäs suhteessa Afrikkaan. Hän muistutti, että koko Afrikan osuus maailman taloudesta on vain 1 prosentti.

– Kehitysyhteistyötä on tehtävä kokonaisvaltaisella, modernilla tavalla, jota Paavo Väyrynen on vahvasti edistänyt. Afrikassa on myös kriisejä, joten rauhanvälittäminen ja Pekka Haaviston tapaiset henkilöt ovat tärkeitä. Ulkoministeriössä valmistuu pian Suomen Afrikan strategia.

Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtaja ja Naisten Pankin edustaja Marianne Heikkilä arvioi, että Afrikan onni taotaan ruohonjuuritasolta ylöspäin. Afrikkalaiset, jotka tahtovat hyvää läheisilleen, yhteisölleen ja joilla on kyky ja välineet muuntaa tahto teoiksi ovat usein naisia, äitejä, toisinaan uskollisia johtajia ja kylänvanhimpia. Euroopan tulee kuunnella ruohonjuuritason ääntä ja tukea siellä, missä tarve on.

– Yhteistyö Euroopan ja Afrikan välillä ei ole enää kahden kauppa – suurin vaikutus monien afrikkalaisten maiden hallituksiin saadaan vaikuttamalla Kiinan politiikkaan.  Kiina investoi Afrikkaan miljardeja eikä ehdollista investointejaan esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksiin vedoten.

Marianne Heikkilä korosti, että EU:n intressinä tulee olla globaali hyvinvointi. Kun EU ottaa tämän tosissaan, voitaisiin tehdä vain sellaisia päätöksiä, joissa on huomioitu vaikutukset köyhimpiin maihin ja joissa on aidosti win-win-tilanne.

– Voin allekirjoittaa kaikki nuo teesit, joita Naisten Pankki esittää, Alexander Stubb totesi.

Kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihreät) korosti, että menestyvä Afrikka on kaikkien intressi, kaikki hyötyvät siitä:

– Voidaan pyrkiä siihen, että kukin tekee oman osuutensa, eli 0,7 % bruttokansantuotteesta. Tai sitten tehdään se, mikä on oikein riippumatta siitä, miten paljon Suomi tai EU siitä hyötyy.

Kansanedustaja, ministeri Erkki Tuomioja painotti, että naisten aseman vahvistaminen on avainasemassa Afrikassa. Kun kaikki tytöt saadaan kouluun, se ratkaisee myös osaltaan väestönkasvuongelmaa.

Yritysnäkökulmaa valaissut varatoimitusjohtaja Olli Vaartimo piti paikallisen työllisyyden kehittämistä keskeisenä:

– Poliittinen ja hallinnon vakaus on afrikkalaisten omissa käsissä. Lisäksi infrastruktuuri on saatava kuntoon, muuten teollisuus ei kehity. Investoivien yritysten vastuulla on työllistää paikallisia ihmisiä ja tuoda sitä kautta vaurautta.

Keskustelussa Reetta Meriläinen (Helsingin Sanomat) korosti Afrikan tukemisessa mikrotason toimenpiteitä ja laajaa keinovalikoimaa, myös yritysyhteistyötä. Naisten Pankin puheenjohtaja Satu Mehtälä kuvasi kyläpankkien ja pienlainojen tehoa kehitysmaiden naisten yrittäjyyden lisäämisessä. Puhetta johti MTV3:n vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila.

Katso video Suomi Areenan keskustelutilaisuudesta

Lisätietoja:

sidosryhmäjohtaja Marianne Heikkilä, Kirkon Ulkomaanapu, puh. 040 501 3567

puheenjohtaja Satu Mehtälä, Naisten Pankki, puh. 050 539 8590