EU uudistaa maatalouspolitiikkansa

image

Kehitysmaiden oikeus omaan ruoantuotantoon turvattava

Euroopan Unioni valmistautuu uudistamaan oman maatalouspolitiikkansa vuoteen 2013 mennessä. Sillä on merkittävä vaikutus myös kehitysmaiden ruokaturvan varmistamiseen. Kirkon Ulkomaanapu järjesti osana kaksivuotista Nälkä – paha pala purtavaksi -kampanjaansa keskiviikkona pyöreän pöydän keskustelun poliitikoille ja virkamiehille EU:n ruokaturvapolitiikasta ja Suomen roolista siinä.

Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen aloitti keskustelun vetoamalla EU-maiden rooliin ruokaturvan parantamisessa.

-EU on maidensa summa. Kaikilla mailla on vastuunsa siitä, mikä EU:n politiikka ruokaturvakysymyksissä on. Tämä on kaikkien yhteinen asia.

  Osallistujat olivat yhtä mieltä siitä, että Euroopan maatalous -ja kauppapolitiikka vaikuttaa oleellisesti kehitysmaiden ruoantuotantoon. Poliittisen päätöksenteon tulisi tulevaisuudessa olla johdonmukaisempaa.

 Suuren valiokunnan puheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) herätti heti keskustelun aluksi kysymyksen siitä, miten EU:sta nykyisenä ongelman aiheuttajana saadaan ratkaisun tekijä.

 – Jos halutaan tuloksia, tarvitaan mahdollisimman laaja yhteisymmärrys eri maiden kesken. Ei pidä sortua hymistelyyn, täytyy tunnustaa, että eri tahoilla on eturistiriitoja, kommentoi Tuomioja.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolaisen (kok.) mukaan nykyisen kaltaiset vientituet eivät ole järkeviä. Lisäksi Salolainen nosti esiin ristiriidan bioenergian tuotannon ja ruokatuotannon ympärillä. Bioenergian tuotannon tieltä kaadetaan sademetsää, joka taas ryöstää potentiaalia ruokatuotannolta.

Keskustan kansanedustaja Jari Leppä kommentoi nälkää näkevien ihmisten kasvavan määrän olevan meidän kaikkien häpeäpilkku.

-Ruokaa on maailmassa riittävästi, mutta se ei kohtaa tarvitsijoita. Ruokaa menee nykyisellään haaskuuseen todella paljon.

Keskustelun tarkoituksena oli aloittaa Suomessa keskustelu köyhimpien kehitysmaiden ruokaturvan parantamiseksi ja maataloustuotannon vahvistamiseksi. Keskustelun aloittaminen juuri nyt on ajankohtaista, sillä EU:n neuvosto päätti toukokuussa 2010 toimenpiteistä kehitysmaiden tukemiseksi ruokaturvakysymyksissä.

Alkamassa on myös merkittävä prosessi, kun Euroopan komissio valmistelee tiedonantoa Euroopan unionin yhteisen maatalouspolitiikan (CAP) uudistamiseksi. Unioni on maailman merkittävin maataloustuotteiden viejä. Maatalouden vientituet ovat haitallisia, sillä ne mahdollistavat halpaviennin kehitysmaihin aiheuttaen näin haittaa paikallisten viljelijöiden elinkeinolle. Unionin maataloustuilla on siten suuri merkitys kehitysmaiden mahdollisuuksiin kehittyä omassa maataloustuotannossaan. Unionin maatalouspolitiikan uudistuksen on tarkoitus astua voimaan vuoden 2013 alusta.

Lisäksi maailman ruokatuotannon ongelmista on valmistunut noin 400 kansainvälisen tiedemiehen tuottama IAASTD -raportti, jossa tehdään suosituksia globaaleiksi toimenpiteiksi tuottavan maatalouden mahdollistamiseksi kehitysmaissa. Raportin mukaan ruoan tuotannon lisääminen ei ole keskeisin keino ruokaturvan parantamiseksi, vaan ruoan tulee olla saataville heille, jotka sitä tarvitsevat.

Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-kampanja keskittyy vuosina 2010-2011 ruoansaannin turvaamiseksi kehitysmaissa. Tavoitteena on taata pienviljelijöille mahdollisuudet menestykselliseen maataloustuotantoon ja parantaa paikallista elintarviketuotantoa.

Lisätietoja:

Kirkon Ulkomaanavun vanhempi kehityspolitiikan asiantuntija

Nina Suomalainen, p.050 563 7550.

Kuvia tilaisuudesta voi tiedustella viestintäassistentti Minna Elolta, p.050 330 9747.