Etelä-Sudania uhkaa vakava ruokapula

Ruokapula uhkaa pian miljoonia eteläsudanilaisia, ellei väkivaltaisuuksien repimän maan peltoja päästä pian viljelemään.”Kylvämään pitäisi päästä jo parin viikon sisällä, jotta sato voidaan korjata kesäkuussa”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Oskari Rantala Etelä-Sudanin pääkaupungista Jubasta. Jos kylvö jää väliin, maata uhkaa ruokakriisi. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi tammikuussa, että ruoanpuutteesta kärsii Etelä Sudanissa kuusi miljoonaa ihmistä. Jos satokausi epäonnistuu, tilanne pahenee ennestään.”Edessä ovat peltotöiden näkökulmasta kriittiset viikot”, Rantala sanoo.

Joulukuun puolivälissä puhjenneiden ja yhä jatkuvien väkivaltaisuuksien takia suuri osa maan viljelysmaista on alueilla, joille ei tällä hetkellä ole pääsyä.

Tulitaukosopimus ei pidä

Tammikuussa solmittu tulitaukosopimus ei ole pitänyt, vaan taistelut jatkuvat edelleen. Oskari Rantalan mukaan tilanne on pahin 3-4 maakunnan alueella maan pohjoisosissa.

”Juba sen sijaan on suhteellisen rauhallinen. Terveydenhuollossa on pieniä ongelmia, sillä ainoa kansainvälinen klinikka on ollut suljettu konfliktin alusta lähtien. Iltaisin pimeän aikaan kuuluu satunnaisesti ammuskelua”, Rantala sanoo.

Jo yli 900 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa väkivaltaisuuksien vuoksi. Maan rajojen ulkopuolelle, lähinnä Ugandaan, on paennut 170 000 eteläsudanilaista. YK:n viime viikolla julkaisemassa raportissa sodan molempia osapuolia syytettiin vakavista ihmisoikeusloukkauksista kuten siviilien tappamisesta ja joukkoraiskauksista.

Tarvittavasta avusta koossa 20 prosenttia

Etelä-Sudanissa tarvitaan nyt ruoka-, lääke-, koulutus- ja kriisiapua.

”Kansainväliset järjestöt ovat toistaiseksi saaneet kokoon yhteensä vain 20 prosenttia siitä määrästä, joka arvioiden mukaan tarvitaan humanitaariseen työhön”, Oskari Rantala sanoo.

Jos ruokapula pahenee, tarvittavan avun määrä kasvaa entisestään.

Kirkon Ulkomaanapu on parhaillaan käynnistämässä Etelä-Sudanissa uusia humanitaarisen avun hankkeita. Ne keskittyvät Lakesin jaWestern Equatorian maakuntiin maan keskiosassa. Ulkomaanapu antaa ruoka-apua ja jakaa lääkkeitä.

Kotinsa jättämään joutuneille pyritään järjestämään mahdollisuus koulun jatkamiseen. Lisäksi heille jaetaan työkaluja ja siemeniä, jotta kylvökauden käynnistäminen olisi mahdollista.

Lisätietoja: Oskari Rantala, Etelä-Sudanin maajohtaja, Juba: Puh. +211 954 894 574
Satu Helin, toimittaja: Puh 040 630 8133