Elokuvan voima murtaa muotteja – Oscar-voittaja, pakistanilainen elokuvantekijä Sharmeen Obaid-Chinoy Kirkkopäivillä Turussa

Sharmeen Obaid-Chinoy.
Sharmeen Obaid-Chinoy.

Pakistanilainen elokuvaohjaaja, journalisti ja aktivisti Sharmeen Obaid-Chinoy, 37, vierailee ensimmäistä kertaa Suomessa tulevana viikonloppuna. Obaid-Chinoyn on kutsunut Suomeen Kirkon Ulkomaanapu osana 70. juhlavuotensa ohjelmaa.

Naisten asemaa, kuten kunniamurhia ja naisiin kohdistuvia happoiskuja töissään käsitellyt Obaid-Chinoy tunnetaan parhaiten elokuvistaan A Girl in the River:The Price of Forgiveness  ja Saving Face.

Obaid-Chinoy on saanut töistään lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Hän on voittanut muun muassa kaksi Oscaria ja kuusi Emmy-palkintoa. Time-lehti on nimennyt hänet maailman sadan vaikutusvaltaisimman ihmisen joukkoon.

Ensimmäisen Oscar-palkinnon Obaid-Chinoy sai tuottamastaan ja ohjaamastaan dokumenttielokuvasta Saving Face. Elokuva kertoo happoiskujen uhreiksi joutuneista naisista Pakistanissa.

Hänen työnsä on kiinnittänyt Pakistanissa huomiota naisten kunniamurhiin ja maan hallitus onkin ryhtynyt toimiin niiden kitkemiseksi.

”Obaid-Chinoy osoittanut kunnioitettavaa rohkeutta nostamalla työssään esiin vaikeita aiheita, kuten naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja ihmisoikeusloukkauksia Pakistanissa. Rohkeus on myös yksi Kirkon Ulkomaanavun perusarvoista ja 70. juhlavuotemme teema. Ulkomaanapu puolustaa työssään kaikkein heikommassa asemassa olevien ihmisarvoa. Olemme rohkeasti läsnä maailman hauraimmissa valtioissa, kuten Etelä-Sudanissa, Keski-Afrikan tasavallassa ja Somaliassa”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Jouni Hemberg.

Obaid-Chinoy puhuu Turussa Kirkkopäivillä lauantaina 20.5. klo 14.30–15.30 Logomo-salissa, Köydenpunojankatu 14. Englanninkielisen esityksen otsikkona on The power of film; Breaking the mould.

Tilaisuus on osa Kirkon Ulkomaanavun 70. juhlavuoden #Rohkeus2017 -ohjelmaa.

Sharmeen Obaid-Chinoyta on mahdollisuus haastatella sunnuntaiaamuna 21.5. Helsingissä.

Lisätietoja
Jenni Lähteenmäki, Kirkon Ulkomaanapu, p. 040 507 7890, jenni@jennilahteenmaki.fi

Kirkkopäivien ohjelma

Kirkon Ulkomaanapu Kirkkopäivillä