Avustustyöntekijät evakuoitu itäisestä Tshadista

Kirkon Ulkomaanavun työ Tshadin itäosissa on jouduttu keskeyttämään kiihtyneiden taistelujen vuoksi. Avustusohjelman työntekijät kahta lukuun ottamatta evakuoitiin kapinallisten tavoitettua pakolaisleirin Koukoussa.

”Sotatilanteessa toimiminen on äärimmäisen vaikeaa ja vaarallista. Riskien noustessa liian suuriksi meidän on ajateltava työntekijöidemme turvallisuutta. Siksi nyt on päädytty avustustyöntekijöiden evakuoimiseen”, kertoo Ulkomaanavun humanitaarisen avun päällikkö Jouni Hemberg.

Työtä jatketaan mahdollisimman nopeasti

”Avustustyömme alueella jatkuu heti tilanteen rauhoituttua sen verran, että työntekijät voivat palata asemiinsa. Avun tarve Tshadissa on valtava ja katkot humanitaaristen järjestöjen työskentelyssä on minimoitava, jotta siviilit eivät joudu kärsimään lisää”, Hemberg summaa.

Välttämätöntä ruoanjakelua leirissä hoitavat toistaiseksi pakolaiset itse. Avustustiimi on valmis jatkamaan työtään Koukoussa heti tilanteen salliessa.

Sadattuhannet tarvitsevat apua

Tshadin itäosien kriisi johtuu pitkälti naapurimaan Sudanin Darfurin alueen levottomuuksista. Viimeisten kuuden vuoden aikana alueelle on virrannut Darfurista yli 250 000 pakolaista.  Viime kuukausina tilannetta on pahentanut entisestään Sudanin hallituksen päätös ajaa 13 avustusjärjestöä ulos maasta. Darfurista paenneiden lisäksi Tshadissa on yli 200 000 pakolaista sekä maan sisältä että Keski-Afrikan Tasavallasta.

Ulkomaanapu on työskennellyt kumppaniensa Kirkkojen kansainvälinen katastrofiavun verkoston ACT:n ja Luterilaisen maailmanliiton kanssa Tshadissa vuodesta 2007 lähtien. Maan itäosissa työtä tehdään Koukoun ja Farchanan kaupunkien lähellä ja etelässä Moulan liepeillä.

Turvallisuustilanne on ollut vaikea operaation alusta saakka. Koukoussa evakuointia suojanneet rauhanturvaajat joutuivat laukausten vaihtoon kapinallisten kanssa. Ulkomaanapu vaatii, että EU-joukot suojelevat tarpeen tullen myös siviilejä.

Vaikka turvattomuus on vaikeuttanut avustusohjelman toimeenpanoa, apu tavoitti viime vuonna yli 56 000 ihmistä.

Ulkomaanavun työtä Tshadissa voi tukea lahjoittamalla katastrofirahastoon, SAMPO 800018-223340, viitteeksi "Tshad".

Lisätietoja:
Humanitaarisen avun yksikön päällikkö Jouni Hemberg, puh. 050 325 9579