Avustustyön keskipisteessä Padangissa

Keskellä meluisaa ja täyttä kirkkosalia Padangin kaupungissa Kirkkojen yhteisen katastrofiavun ACTin jäsenjärjestöjen työntekijät valmistelevat avustusvetoomusta rahoittajille. Työympäristö ei ole helppo. Kirkkosali toimii samalla tärkeänä avustustarvikkeiden jakopisteenä. Kuusi työntekijää istuu muovituoleilla kahden pöydän ympärillä kannettavat tietokoneet sylissään jakaen tietoa keskenään ja yrittäen saada äänensä kulumaan.

”Ihmiset kulkevat jatkuvasti ohitsemme paketteineen hakiessaan ja tuodessaan tavaroita”, Rebecca Young kertoo keskuksesta.

Pöydän lähellä yksi perhe auttaa tyhjien nuudelilaatikoiden kasaamisessa. Noin 4-vuotias lapsi tekee oman osuutensa laatikoiden litistämisessä. Kirkkosali on muutettu jakelukeskukseksi. Seinät on peitetty alueen kartoilla, kaavioilla, YK:n kokouslistoilla, kumppanilistoilla ja taulukoilla siitä, milloin tavaraa jaetaan ja mitä kuhunkin siniseen muoviseen avustuspakkaukseen laitetaan.

Yli 1000 ihmistä on kuollut viime viikon keskiviikon maanjäristyksessä ja tuhannet muut ovat kateissa. YK:n humanitaarisen avun Indonesian koordinaattori El-Mostafa Banlamlih on arvioinut, että arviolta 3000-4000 ihmistä on yhä hautautuneena raunioihin. Ruokaa, suojaa ja puhdasta vettä kaivataan nopeasti pahiten vaurioituneissa Padangin ja Parianamin kaupungeissa ja niiden ympäristössä.

Kesken kiivaan työnteon vetoomuksen tekijät pitävät pienen hengähdystauon. ”Kun kuorma-autollinen nuudelilaatikoita saapui, menimme mukaan ketjuun siirtämään laatikoita.”

Kirkon naapurissa on iso tori, jonka katto romahti maanjäristyksessä. Loukkuun jääneiden ihmisten ruumiit, ja mätänevien kanojen, lihan ja kananmunien kuvottava haju muistuttavat ryhmän jäseniä koko ajan työn synkkyydestä.

Kun raunioista ei enää löydy hengissä olevia, etsintäryhmien haaste ja omaisensa menettäneiden perheiden toive on saada ruumiit kotiin ehjinä.

Tiistaiaamuna ACT sai jaettua ensimmäiset riisiannokset viikkoon Padangissa. Indonesialaiset syövät riisiä kolme kertaa päivässä. Päivä ilman riisiannosta on harvinaista. “Ihmiset sanovat, että jos ei ole syönyt riisiä koko päivänä, ei ole syönyt lainkaan”, Rebecca Young sanoo.

Veden, nuudelien, riisin, ruokaöljyn ja avustustarvikkeiden jakelun lisäksi ACTin tavoitteena on isojen vesitankkien täyttäminen jakelua varten. Haasteena on löytää puhdas vesilähde, jota ei olisi jo tyhjennetty. ACTin terveysklinikat jatkavat sairastuneiden ja loukkaantuneiden ihmisten hoitamista.

Pitkin Länsi-Sumatraa infrastruktuuri on edelleen hyvin heikko. Monet asuinalueet ja avustuskeskukset ovat riippuvaisia dieselgeneraattoreista energian saannissaan. Vedenjakelu ei edelleenkään toimi kaikkialla Padangissa. Polttoaineen jakelu on sen sijaan palannut normaaliksi sen jälkeen, kun tie polttoainevarastolle saatiin avattua.

ACT-International, Padang