Avustustarvikkeiden jakotapaa Haitissa on muutettava

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kritisoi voimakkaasti tapaa, jolla avustustarvikkeita nyt Haitissa jaetaan. Avustustarvikkeiden jakaminen paikallisten yhteisöjen kautta auttaisi Haitia samalla uuteen alkuun, todettiin Kirkon Ulkomaanavun tiedotustilaisuudessa tänään.

”Satoja tuhansia ihmisiä on paennut pääkaupungista ja he ovat kokoontuneet kirkkoihin odottamaan apua. Ilmapudotukset eivät saavuta apua eniten tarvitsevia. Mikäli avun jakelua ei toteuteta paikallisten yhteisöjen kautta, heikentää avustusoperaatio entisestään Haitin mahdollisuuksia toipua katastrofista”, Pentikäinen sanoi.

Hän korosti, että pelkästään ulkopuolisten voimin haitilaisia on mahdotonta auttaa. Paikalliset yhteisöt on otettava mukaan ja tuettava niitä huolehtimaan omista jäsenistään, jotta myös heikoimmassa asemassa olevat saavat apua. Samalla avustustyö pitäisi toteuttaa niin, että se vahvistaisi Haitin paikallista ruoan tuotantoa.

Kirkon Ulkomaanapu keskittää apunsa pääkaupungin ulkopuolelle Gressieriin, Leoganeen, Petit Goaveen ja Grand Goaveen, joissa on noin 300 000 – 400 000 avun tarpeessa olevaa ihmistä. Se jatkaa maan jälleenrakennusta paikallisten yhteisöjen kanssa myös katastrofivaiheen jälkeen.

Torstai-aamuna lähtee neljä Kirkon Ulkomaanavun työntekijää Haitin avustustyöhön. Kaksi työntekijää menee Haitiin osallistumaan avustusoperaatioon ja tekemään tarvekartoitusta erityisesti pikakoulujen ja äiti-lapsi-keskusten perustamiseen liittyen. Kaksi työntekijää lähtee työskentelemään Kirkkojen avustusverkoston ACT-allianssin logistiikkakeskukseen Dominikaaniseen tasavaltaan.

Kirkon Ulkomaanapu toimittaa tällä viikolla myös lisää telttoja, vedenpuhdistustabletteja ja kanistereita katastrofialueelle. Ryhmä valmistelee myös pikakoulujen pystyttämistä. Se on tärkeää lasten psyykkiselle toipumiselle ja normaaliin arkirutiiniin palaamiselle, jota useat jälkijäristykset entisestään koettelevat.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, p. 040-531 3514
Kansainvälisen työn johtaja Jouni Hemberg, p. 050-325 9579
Viestintäpäällikkö Maija Sankari, p. 040-559 4030