Avustussaattueen taustalla Gazan laiton saarto – Kirkon Ulkomaanapu tuomitsee hyökkäyksen avustussaattuetta vastaan

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa Suomeen hallitukseen osana Euroopan unionia ja kansainvälistä yhteisöä, jotta ne ryhtyisivät konkreettisiin toimiin Gazan saarron lopettamiseksi. Ulkomaanapu korostaa, että Free Gaza Movementin avustussaattueen kaltaisille protesteille ei olisi tarvetta, jos kansainvälinen yhteisö olisi pitänyt huolta velvoitteestaan suojella siviilejä ja lopettaa epäinhimillinen saarto.

”Hyökkääminen humanitaarista kuljetusta kohtaan on kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laiton. Koko Gazan saarto on samalla tapaa laiton ja se pitäisi humanitaaristen kuljetusten osalta lopettaa välittömästi. Tähän laittomuuteen on puututtava. Emme kuitenkaan hyväksy minkäänlaista väkivaltaa avustustarvikkeiden perille saattamisessa”, Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen toteaa.

Israel esti varhain maanantaiaamuna Free Gaza Movementin organisoiman humanitaarisen avustuskuljetuksen perillepääsyn Gazaan. Ulkomaanavun tietojen mukaan avustussaattueen päämääränä oli viedä lääketarvikkeita sekä rakennusmateriaaleja Gazaan sekä protestoida Gazan saartoa, joka on kansainvälisen yhteisön useaan kertaan tuomitsema.

Gazan luonteeltaan poliittinen saarto on jatkunut jo lähes kolme vuotta. Israelin pyrkimyksenä on tukahduttaa terroristijärjestöksi luokittelemansa Hamas. Tällä poliittisella toimenpiteellä on kuitenkin laajalti dokumentoituja humanitaarisia, ihmisarvoa loukkaavia seurauksia. 60 prosentilla Gazan väestöstä ei ole varaa riittävään ravintoon ja 40 prosenttia väestöstä on työttömänä. Israel on rajoittanut humanitaarisen tavara- ja henkilöavun perillepääsyä sekä mielivaltaisesti muuttanut hyväksyttävien tuotteiden listaa. Alueen oma talous ei pääse kehittymään niin kauan kuin saarto jatkuu eikä kauppatavarat ja väestö pääse vapaasti liikkumaan.

Euroopan unioni osana kansainvälistä yhteisöä on toistuvasti tuominnut kansainvälistä humanitaarista oikeutta rikkovan Gazan saarron, joka on kollektiivinen rangaistus siviiliväestölle. Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden säädöskokoelman mukaisesti kansainvälisellä yhteisöllä on vastuu säännösten toteuttamisessa sekä tarvittaessa toimijoiden pakottamisessa niiden toteuttamiseen.  

Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen, p. 040 531 3514

Kirkon Ulkomaanavun kanta: Lähi-itä