Avun tarve Sudanin Darfurissa kasvaa edelleen

"Avustettavien määrän pelätään vielä kasvavan ensi vuoden puolella, koska vain pieni osa viljelymaasta on voitu kylvää."

Leo Siliämaan mukaan YK:n ruokajärjestö WFP tekee parhaillaan satoarviota Darfurin alueella. Uhkaavan ruokapulan torjumiseksi tarvitaan vahvaa kansainvälisen yhteisön tukea.

Kirkon Ulkomaanapu on toimittanut tänä vuonna Darfuriin humanitaarista apua yhteensä 450 000 eurolla, josta 300 000 on ulkoministeriön tukea. Apu on kanavoitu Kirkkojen katastrofiavun (ACT) ja katolisten Caritas-kattojärjestön yhteiseen operaatioon, jonka budjetti vuoden 2005 loppuun saakka on 17,5 miljoonaa dollaria. Operaation on määrä kestää 18 kuukautta.

"Ensimmäisen kerran historiassa protestanttisten kirkkojen verkosto (ACT) ja katolisten kirkkojen verkosto Caritas ovat yhdistäneet voimansa näin suuren humanitaarisen avustusoperaation toteuttamisessa", toteaa ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa.

Avustustyö tapahtuu poikkeuksellisen vaikeissa olosuhteissa. Kirkkojen ohjelmassa on nyt kolmisenkymmentä kansainvälistä työntekijää, ja määrä saattaa vielä nousta lähiviikkoina. Paikallisilla järjestöillä, joilla on tällä hetkellä parisataa avustustyöntekijää, on merkittävä rooli ohjelman toteuttamisessa.

"Valitettavasti epävarma turvallisuustilanne hidastaa edelleen avustustyötä. Aseellisten ryhmien laittomuudet ja maantierosvoilu ovat yleistyneet. Pakolaisten paluu kotikyliin ei ole mahdollista tässä tilanteessa. Myös avustustyöntekijöitä on pidätetty lyhytaikaisesti ja heidän ajoneuvojaan kohti on ammuttu. Turvallisuussyistä työntekijät liikkuvat vähintään kahden auton saattueissa", kertoo Leo Siliämaa.

Kirkkojen Darfur-operaatio on perustanut avustuskeskukset Nyalaan ja Zallingiin ja suunnittelee kolmannen tukikohdan perustamista El Geneinaan. Periaatteena on mennä sinne, minne muu apu ei ulotu.

"Pakolaisilla on puutetta perustarpeista niilläkin leireillä, jonne on saatu toimitettua apua. Vaikein tilanne on kuitenkin niillä alueilla, joille avustusjärjestöt eivät ole päässeet lainkaan", kertoo Kalman ja Belilin suurilla pakolaisleireillä vieraillut Leo Siliämaa.

Kirkkojen mittava avustusoperaatio auttaa satojatuhansia pakolaisia, joille on toimitettu ruokapaketteja, vettä, huopia, keittovälineitä ja majojen suojamuoveja. Leireille on rakennettu käymälöitä, kouluja ja klinikoita. Lisäksi työ sisältää erilaista koulutusta, terveys- ja sanitaatiovalistusta ja traumaneuvontaa.

"Arvioiden mukaan neljä viidesosaa Darfurin pakolaisista on saanut ruoka-apua. Heikoin tilanne on sanitaation suhteen, jossa tarpeesta on katettu vain vajaa viidennes. Tämä on erityinen huolenaihe, jota pahentaa vielä meneillään oleva sadekausi. Avustusjärjestöt pelkäävät tautien puhkeamista, jolloin ne saattaisivat levitä nopeasti suurissa leireissä", sanoo Leo Siliämaa.

Kirkon Ulkomaanapu vetoaa lahjoittajiin sudanilaisten auttamiseksi. Keräystilit ovat Nordea 157230-500504 ja Sampo 800018-223340. Viestikohtaan merkintä "Sudan". Lahjoituspuhelimet 0600-14747 (5,01 € + pvm) ja 0600-11201 (10,10 € + pvm). Lahjoitukset netissä www.kirkonulkomaanapu.fi

Lisätietoja Kirkon Ulkomaanavussa antavat:
Tiedottaja Riitta Saarinen, puh. 1802 459 tai 044-5566829
Ulkomaantyön päällikkö Leo Siliämaa, puh. 1802 396 tai 040-512 8938
Suunnittelija Helena Manninen-Visuri, puh. 1802 386 tai 040-766 3542
Digikuvia Darfurista voi pyytää Aija Lintulalta, puh. 1802 391

Kuva: Hege Opseth, ACT/Caritas, Sudan