Astrid Thors vieraili somalipakolaisleireillä Etiopiassa

image

Maahanmuutto- ja eurooppaministeri Astrid Thors vieraili Kirkon Ulkomaanavun tukemilla Aw Barren ja Shedderin somalipakolaislerieillä Etiopian itäosassa 8. helmikuuta.  

Kirkon Ulkomaanapu on Suomen valtion varoilla yhteistyössä Luterilaisen maailmanliiton (LML) kanssa tukenut vesi-, ja ympäristöhankkeita leireillä ja paikallisyhteisön parissa vuodesta 2008 lähtien.

Leireillä ministeri Thors tutustui YK:n pakolaisohjelmaan (UNHCR) sekä Etiopian hallituksen pakolaistyötä koordinoivan viraston tehtäviin ja hänelle esiteltiin pakolaisten vastaanottoon liittyviä käytäntöjä, kuten rekisteröinti ja tulohaastattelut. Sen lisäksi hän tutustui terveydenhoitopalveluihin, kuten äitiysneuvolaan, laboratorioon ja kahdeksantoistapaikkaiseen vuodeosastoon. Ministeri tapasi myös naisverkoston edustajia sekä pakolaisperheen kodissaan.

"Kirkon Ulkomaanapu on tehnyt erittäin hyvää työtä pakolaisleireillä paikallisen kumppaninsa kanssa", Astirid Thors totesi vierailtuaan leireillä.

Ministeri Thorsin delegaatio ja Suomen Etiopian suurlähettiläs Leo Olasvirta tutustuivat LML:n rakentamaan vesihuoltojärjestelmään Kirkon Ulkomaanavun somalipakolaiskoordinaattori Ben Malisen ja humanitaarisen avun koordinaattori Kaisa-Leena Juvosen seurassa. Järjestelmä kuuluu Ulkomaanavun somalipakolaisohjelmaan ja sitä rahoittaa Suomen valtio.

Leiriltä olevista 13 vesipisteestä leirin asukkaat hakevat muovikanistereilla päivittäisen käyttövetensä. Päivittäinen vesikiintiö on YK:n suosituksen mukainen vähintään 17 litraa.

"Kirkon Ulkomaanapu on kotimaassa onnistunut konseptoimaan Toisenlaisen Lahjan, joita on toimitettu myös tänne Etiopian tarpeisiin", Thors huomioi.

5,2 miljoonaa etiopialaista ruoka-avun tarpeessa

Vuoden 2009 sateiden alettua liian myöhään, loputtua liian aikaisin ja olleen tavanomaista hajanaisempia on Etiopian ruokaturvatilanne vuonna 2010 huono. Etiopian hallituksen ja kansainvälisten järjestöjen helmikuun alussa julkaiseman humanitaarisen avun tarvekartoituksen mukaan 5,2 miljoona etiopialaista tarvitsee ruoka-apua vuoden 2010 aikana. Ensimmäisen kuuden kuukauden ajalle ruoka-avun ja avustustarvikkeiden kustannusten arvioidaan nousevan 286,4 miljoonaan USA:n dollariin.

Kirkon Ulkomaanavulla on mittava ruoka-apuohjelma Etiopiassa. Vajaan 700 000 euron ohjelmalla annetaan ruoka-apua yli 30 000 ihmiselle yhdestä neljän kuukauden ajaksi kolmella eri alueella. Varoista 500 000 on ulkoministeriöltä ja loput Kirkon Ulkomaanavun keräysvaroista. Avustusalueet ovat eteläisessä Etiopiassa Filtussa Somali-läänin alueella ja Oromian läänissä Abayan alueella, jossa Kirkon Ulkomaanavulla on meneillään myös pitkäjänteinen kyläkehitysohjelma, sekä lännessä Jikawon kunnassa Gambellan alueella. Ruoka-apua jaetaan aina helmikuun 2010 loppuun asti.

Lisätietoja antaa:

Humanitaarisen avun koordinaattori Kaisa-Leena Juvonen, puh. + 251 912847244

Humanitaarisen yksikön päällikkö Maritta Niskanen-Tamiru, puh. (09) 1802 407, 050 390 4299