Antti Pentikäinen vaatii YK:ta takaamaan avun perille pääsyn Afrikan sarven nälänhätäalueille

– Miljoonaa ihmistä uhkaa nälkäkuolema vuoden sisällä, useita miljoonia seuraavien vuosien aikana. Afrikan sarven nälänhätä on suurin maailmassa meneillään olevan humanitaarinen katastrofi. Kansainvälisen yhteisön on löydettävä keinot taata avun perillepääsy. YK:n pitää neuvotella Somalian väliaikaishallitusta vastustavan islamistisen Al-Shabaab-liikkeen kanssa siitä huolimatta, että Yhdysvallat on määritellyt Al-Shabaabin terroristijärjestöksi ja arvostellut sen estävän avun perillemenoa. 

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen puhui Ulkomaanavun ruokaturvaan keskittyvän Tekoja-kampanjan päätöseminaarissa 5.10. Helsingissä. Hän arvioi, että Afrikan sarven nälänhätä pahenee tulevan neljän kuukauden aikana. Afrikan sarvessa ja Itä-Afrikassa 13.3 miljoonaa on välittömässä hengenvaarassa eikä apu vielä tavoita 750 000 ihmistä. Akuutti nälänhätä koskee Keniaa, Etiopiaa ja Somaliaa. Vaaravyöhykkeellä ovat Eritrea, Etelä-Sudan ja Uganda.

– Kun ihmisiä on avun tavoittamattomissa, kaikkien osapuolten kanssa on neuvoteltava. Se on oikein ja se on YK:n tehtävä, sanoi Pentikäinen.

Lokakuun alussa Ulkomaanavun johtoon virkavapaalta palannut Antti Pentikäinen toimi vuoden ajan rauhantehtävissä New Yorkissa Yhdysvalloissa. Religions for peace-järjestön konfliktienhallintaohjelman johtajana hän seurasi YK:n tapaa tehdä poliittisia päätöksiä.

– Mikään toimija ei ratkaise Afrikan sarven katastrofia yksin. YK:lla on keinot ja lailliset valtuudet taata ruoka-avun perillemeno. Sen on toimittava. Pahimmat nälänhätäalueet ovat Al-Shabaabin hallinnoimilla alueilla Somaliassa. Se e ei saa rajoittaa kansainvälistä yhteisöä estämästä miljoonien nälkäkuolema Afrikan sarvessa. Al-Shabaabissa on tahoja, joiden kanssa voi neuvotella ja jotka tukevat ruoka-avun toimittamista pakolaisleireihin, sanoi Pentikäinen.

Kirkon Ulkomaanavun toiminnanjohtajan Antti Pentikäisen mukaan Afrikan sarvi on alue, jossa ilmastonmuutoksen seuraukset ovat ensimmäistä kertaa karkaamassa päättäjien käsistä. Katastrofin syiksi hän arvioi kuivuuden, Somalian sisällissodan aiheuttaman kaaoksen ja hitaan päätöksenteon katastrofin ehkäisyssä.

– Katastrofi oli ennakoitavissa. Kun karja kuolee, siitä menee 3 kuukautta, kun ihmiset alkavat kuolla, kertoi alueella useita kertoja vieraillut Pentikäinen.

Kirkon Ulkomaanapu kehottaa Suomea kiirehtimään ilmastosopimusta Afrikan sarven nälänhädän kaltaisten katastrofien ehkäisemiseksi. – Ilmastosopimuksella on kiire, Pentikäinen patisti  seminaarissa puhunutta kehitysministeri Heidi Hautalaa.  -Turvallisuuspoliittinen arkkitehtuuri on saatava kansainvälisen yhteisön haltuun. Toista ja kolmattakin miljardia euroa maksavat rauhanturvaoperaatiot, niin tärkeitä kuin ne ovat, eivät voi olla strategian lähtökohta yhteiskunnallisen vakauden ja hyvinvoinnin rakentamisessa.

Kuun lopussa kehitysministerinä ensimmäiselle Afrikan matkalleen Etiopiaan ja Keniaan matkustava Hautala sanoi, että turvallisuuspolitiikan pitää olla Suomen kehityspolitiikan keskiössä.  – Suomella on suora yhteys Afrikan sarven maihin, hän totesi.  Avun perillemenosta Hautala kiitti Ulkomaanapua sekä Suomen somaliyhteisöä aktiivista osallistumisesta Itä-Afrikan asiantuntijuuden vahvistamiseen Suomessa.

Lisätietoja:
Kirkon Ulkomaanavun tiedottaja Auli Leskinen+358-400 103 286