Alkuperä merkkaa -tapahtuma Turussa 24.11.

Länsirannan tilanne ulottuu Suomeen asti

”Alkuperä merkkaa -tapahtumassa kerrotaan kuluttajalle, miten omilla valinnoilla – vaikkapa lähikaupassa – voi ottaa kantaa ihmisoikeuksien ja oikeudenmukaisuuden puolesta”, Alkuperä merkkaa –kampanja-aktiivi Laura Kajala kertoo.

”Haluamme myös kertoa Länsirannan tilanteesta. On tärkeää huomata, että Israelin ja palestiinalaisten konflikti ei ole kauhean kaukana, vaan se ulottuu yritystoiminnan kautta Suomeen asti”, Kajala jatkaa.

Alkuperä merkkaa -kampanja vaatii Israelin siirtokunnista tuleviin tuotteisiin merkintää niiden todellisesta alkuperästä. Siirtokuntatuotteiden ostaja tukee välillisesti Israelin miehitystä ja laittomien siirtokuntien jalansijaa palestiinalaisalueilla.

Miehitetyllä Länsirannalla olevat Israelin siirtokunnat ovat laittomia. YK sekä EU tuomitsevat siirtokunnat, jotka ovat ongelmallisia rauhanrakennusprosessissa.

Siirtokunnat ja Israelin rakennuttama muuri eristävät palestiinalaisalueita toisistaan. Liikkuminen ei ole vapaata ja lyhyetkin matkat voivat venyä tuntikausien pituisiksi eri tarkastuspisteiden tai kiertoteiden takia. Palestiinalaiset eivät useinkaan voi käyttää siirtokuntalaisille varattuja teitä.

Pääsy kouluihin, työpaikoille ja sairaalaan on vaikeaa. Myös palestiinalaisalueiden taloudellinen kehitys kärsii siirtokunnista ja muurista johtuvista liikkumisen esteistä ja rajoitteista. 

Suomessa kampanja on tuottanut jo tulosta. S-ryhmä aikoo merkitä kaikki siirtokunnista tulevat myyntituotteet. Ruokakesko edellyttää tavarantoimittajilta, ettei tavaraa hankita siirtokunnista.

Alkuperä merkkaa -kampanjalla on useita sisarkampanjoita ympäri maailmaa, muun muassa Etelä-Afrikassa, Tanskassa, Kanadassa ja Iso-Britanniassa.

Paikka ja aika:
Turun pääkirjasto, lauantaina 24.11 kello 11-15.

Ohjelma:
– Järjestäjien puheenvuoroja Länsirannan elämästä sekä Eetti ry:n Anna Härrin johdatus eettiseen kuluttamiseen.
– Elokuva Slingshot Hip Hop, kesto 90 min, esitysaika kello 12-13.30
– Laittomat naapurit -lyhytdokumentti

Tapahtuman järjestävät Kirkon Ulkomaanavun EAPPI-ohjelma ja Changemaker, Unohdettu Elämä -elokuvafestivaali sekä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatusasiainkeskus.

Lisätietoja tapahtumasta:
Laura Kajala, p. 044 579 2686
Pauliina Pensikkala, p. 050 302 6605

Alkuperä merkkaa-kampanja keskittyy Israelin siirtokuntiin ja miehitykseen liittyvään yritystoimintaan. Kampanjassa ei boikotoida Israelia tai Israelin valtion alueelta tulevia tuotteita. Emme hyväksy rasismia, antisemitismiä tai islamofobiaa kampanjassa tai sen ulkopuolella.