Äärimmäinen kuivuus jatkuu Itä-Afrikassa – Ulkomaanapu jakaa vettä, ruokaa ja käteisavustuksia

Itäinen Afrikka kärsii ennätysmäisestä kuivuudesta. Kirkon Ulkomaanapu auttaa perheitä vesikuljetuksilla, ruokapakkauksilla ja käteisavustuksilla.

”Tilanne on äärimmäisen huolestuttava. Yli 14 miljoonalla ihmisellä Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Keniassa ei ole tarpeeksi ruokaa. Monelta alueelta on puhdas juomavesi ja ruoka kokonaan lopussa”, sanoo Kirkon Ulkomaanavun Kenian ja Somalian maaedustaja Mika Jokivuori.

Kenian pohjoisosissa Turkanassa, Marsabitissa ja Garissassa Ulkomaanapu on kuljettanut vettä 42 koululle joka toinen viikko. Huhtikuun loppuun mennessä alueilla ei ollut satanut lainkaan.

Kuivuus ajaa paimentolaisperheet etsimään vettä ja perheiden muuttaessa monet lapset joutuvat jättämään koulunkäynnin kesken. Ulkomaanavun tukemilta kouluilta saa vettä myös kotiin viemisiksi, minkä toivotaan pitävän lapset opintiellä.

Lyhyet sadekuurot eivät auta

Somalian Baidoassa vettä on kuljetettu Ulkomaanavun tuella neljään kylään. Baidoassa saatiin vesikuuro huhtikuun lopulla, mutta kuurot auttavat vain akuuteimpaan juomaveden pulaan ja siihenkin vain, jos ihmiset saavat veden kerättyä talteen. Rutikuivaan viljelys- ja laidunmaahan vesi ei ehdi imeytyä.

”Ilmastonmuutos tulee lisäämään ankaria kuivuuskausia, joten meidän on todella panostettava ihmisten oman keinovalikoiman laajentamiseen. Somalimaassa olemme rakennuttaneet kylille säiliöitä, joihin vesi saadaan talteen, kun vihdoin sataa. Lisäksi on panostettava niukalla vedellä pärjääviin viljelyskasveihin”, Jokivuori sanoo.

Somalimaassa Ulkomaanapu tukee 800 perhettä käteisavustuksilla, joilla perheet voivat tilata paikallisen vesirekan kylään ja ostaa elintarvikkeita paikallisilta markkinoilta.

Nälänhädän kanssa kamppailevassa Etelä-Sudanissa avustustöitä vaikeuttavat laajalle levinneet taistelut ja levottomuudet. Ulkomaanapu on pudottanut yhdessä maailman ruokaohjelman WFP:n kanssa lentokoneesta Etelä-Sudaniin yhteensä 18 000 kilon verran ravinteikasta soija-viljasekoitusta sisältäviä ruokapaketteja.

Lahjoita verkossa. Tai lahjoita FI33 1572 3000 5005 04 viestillä ’Etelä-Sudan’ tai  tee tekstiviestilahjoitus viestillä LAHJOITUS numeroon 16499 (20e).