Liberialaisnuorten unelmana ammatti

Sisällissodan, varojen puutteen tai ebolan takia monen liberialaisen nuoren koulunkäynti on jäänyt vähiin tai keskeytynyt. Kun kumppanijärjestömme Liberiassa ilmoitti radiossa mahdollisuudesta saada stipendi ammattikouluun, kiinnostuneita löytyi paljon enemmän kuin paikkoja oli tarjolla. Liberiassakin töitä löytyy helpommin, kun on koulutus.

 • ”Kun Liberiassa menet autokorjaamolle, et näe siellä naisia. Moni nainen ei työskentele tällä alalla, miehet petkuttavat naisia. Uskon, että siksi naisille olisi työmahdollisuuksia. Haluan tuoda naiset alalle”, Miatta K. Xarkpahwolw, 27, sanoo.

  Xarkpahwolw on yksi 20 nuoresta naisesta, joita Ulkomaanapu ja Naisten Pankki tukevat ammattiopinnoissa. Hän opiskelee Gbarngan LOIC-ammattikoulussa (Liberian Opportunities Industrialization Center) automekaanikoksi.

  Kuva 1/8
 • Sarah Llamah, 24, on tuleva muurari.

  ”Opinnoissa pidän eniten käytännön harjoittelusta, kuten seinän muuraamisesta. Mittaukset ovat vaikeita. Mutta päätin, että jos miehet osaavat, niin nainen osaa yhtä hyvin.”

  Llamahilla on 2- ja 4-vuotiaat pojat. Suunnitelmana on löytää töitä, jotta saisi omat lapset kouluun. Sitten he voivat paremmin huolehtia äidistään tulevaisuudessa.

  Kuva 2/8
 • Monilla opiskelijoista on lapsia, ja monet ovat yksinhuoltajia. Tämä aiheuttaa välillä poissaoloja tai myöhästymisiä tunnilta, koska heidän on hankittava ruokaa lapsilleen esimerkiksi pienimuotoisella myyntityöllä. Useimmilla perheillä on oma peltotilkku, ja puutarhanhoito onkin suosittu oppiaine Gbarngan ammattikoulussa.

  Kuva 3/8
 • Annie Dolo, 28, kitkee tihkusateessa koulun seinustalla sijaitsevaa taimipenkkiä. Varsinaiset viljelmät ovat rinteessä koulun takana.

  ”Opimme täälä esimerkiksi lannoitteiden ja torjunta-aineiden oikeaa käyttöä”, kertoo Dolo.

  Kuva 4/8
 • Rachel M. Vettoracen, 25, unelma-ammatti on IT-suunnittelija. Tietokoneita ei kuitenkaan Buchananin LOIC-ammattikoulussa vielä ole. Niinpä Vettorace opiskelee nyt sähköasentajaksi. Nuori nainen sai lukion päätökseen vuosi sitten. Hänellä on 2- ja 7-vuotiaat lapset, joita ystävä pitää silmällä, kun hän on koulussa.

  Motivaatio on kova.

  ”Haluan jatkaa opintoja sähköinsinööriksi ja päästä elämässä eteenpäin. En halua olla riippuvainen kenestäkään.”

  ”Johtojen asentamisen ja liitäntöjen lisäksi opiskelemme turvallisuusasioita, työetiikkaa ja miten työpaikalla käyttäydytään ja tullaan toimeen työtovereiden kanssa. Opimme myös yrittäjyystaitoja ja yritystoiminnan kehittämistä”, kertoo Vettorace.

  Kaikki Buchananin ammattikoulun oppilaat opiskelevat myös maanviljelyä. Useimpien perheiden toimeentulon perustuu omavaraisviljelyyn.

  Kuva 5/8
 • Lawrenna Charlie, 20, opiskelee ammattikoulussa mekaanikoksi. Harjoituskappaleina käytetään moottoripyöriä ja generaattoreita, jotka ovatkin täälläpäin yleisempiä korjattavia kuin autot.

  Lawrenna Charliella on kaksivuotias tytär, joka on päivät isoäidin hoteissa. Lapsen isä häipyi.
  Tuloja saadakseen Lawrenna leipoo lauantaisin keksejä, ja isoäiti auttaa myymään ne.

  ”Rakastan koulutusta ja bisnestä. Haluaisin insinööriksi. Toiveenani on lähteä Yhdysvaltoihin, jotta voisin auttaa perhettäni.”

  Kuva 6/8
 • Joanna T. Parker (vas.) ja Joetta D. Yarkpazuo luotsaavat mentoreina Buchananin LOIC-ammattikoulun nuoria naisia opinnoissa ja elämässä. Kumpikin tapaa oman 10 opiskelijan ryhmänsä joka aamu ja iltapäivä.

  ”Juttelemme tyttöjen kanssa, kannustamme esimerkiksi kysymään, jos ei ymmärrä jotain asiaa tunnilla. Useimmat tytöistä asuvat poikaystäviensä kanssa. Joskus poikaystävät pahoinpitelevät heitä, silloin käymme kotona juttelemassa poikaystävän kanssa”, kertovat mentorit.

  ”Ylipäätään tytöt ovat tyytyväisiä. Joskus he valittavat pitkistä koulumatkoista.”

  Kuva 7/8
 • Tracy Ruth Twehistä tulee sähköasentaja.

  ”Nainen voi oppia mitä vain. Haluan haastaa miehet sähköalalla”, Tracy sanoo ponnekkaasti.

  ”Haluaisin opiskella tietotekniikkaa yliopistossa, mutta vanhemmillani ei ole varaa rahoitta opintojani. Olen onnellinen, kun saan käydä koulua täällä ja oppia lisää. Haluaisin töihin johonkin sähköfirmaan.”

  Kuva 8/8

Naisten Pankki alkoi tukea 20 nuoren naisen opiskelua kahdessa ammattikoulussa Liberiassa. Opiskelijat valittiin hakemusten perusteella, kriteereinä muun muassa motivaatio ja edes jonkinlainen lukutaito. Opiskelijoille kustannetaan koulumaksut ja pieni kulukorvaus koulumatkoista sekä kaksi koulun t-paitaa. Monet tytöistä asuvat parinkin tunnin kävelymatkan päässä, joten moottoripyöräkyyti on tärkeä, jotta kouluun tullaan joka päivä. Lisäksi opiskelijoille tarjotaan tiivistä opinto-ohjausta. Ohjelmaa koordinoi Ulkomaanavun kumppanijärjestö Forum for African Women Educationalists (FAWE).

Teksti: Minna Elo
Kuvat: Ville Palonen

Minulla on #suunnitelma.