Toivon siemeniä pakolaisleireillä ja suurkaupungissa

Kahdeksan Kirkon Ulkomaanavun yhteyshenkilöä seurakunnista matkusti lokakuussa 2016 Jordaniaan Za'atarin ja Azraqin pakolaisleireille lähelle Syyrian rajaa. Vastassa oli hiekkaa, kuivuutta, voimakkaita elämäntarinoita pakolaisuudesta, koko elämänsä leirillä asuneita lapsia, kaupungissa toimettomina eläviä nuoria ja unelmia toisenlaisesta tulevaisuudesta.

 • Kirkon Ulkomaanapu tukee Jordanian pääkaupungissa Ammanissa asuvia pakolaisia kaupungin itäosissa al-Nuzhan naapurustossa sijaitsevan toimintakeskuksensa kautta. Itä-Ammanissa on iso keskittymä haastavissa olosuhteissa asuvia Syyrian pakolaisia. Milja Westerlund ja Jenni Shakya haastattelevat keskuksen englannintunneilla käyviä naisia. Toimintakeskuksemme on tärkeä kohtaamispaikka syyrialaisille ja jordanialaisille. Jordanialaisetkin osallistuvat toimintaan tai haluavat auttaa pakolaisia, ja toimintakeskuksessa on syntynyt paljon ystävyyssuhteita ja ylipäänsä vuorovaikutusta, mikä on tärkeää pakolaisten sopeutumiselle.

  Kuva 1/11
 • Toimintakeskuksen toiminnot ovat nuorten ideoimia. Valokuvauskurssit, taidetyöpajat ja parturikurssit antavat henkistä tukea sekä välineitä arjessa selviytymiseen. Osallistujat voivat myös ansaita rahaa kursseilla oppimilla valmiuksillaan esimerkiksi tekemällä saippuaa, kutomalla ja myymällä tuotteitaan markkinoilla. Kuvassa Maija-Leena Seppälä ja Jaana Skyttä ihastelevat käsityökurssin tuotteita.

  Kuva 2/11
 • Joskus on matkustettava kauas nähdäkseen lähelle. Opintomatka antaa sisältöä yhteyshenkilötehtävään vuosiksi eteenpäin, mutta avaa silmiä myös omaan työarkeen Suomessa. Mikä on auttamista ja mistä lähtökohdista sitä teemme lähellä ja kaukana?

  Kuva 3/11
 • Kirkon Ulkomaanapu toimii Jordaniassa kahdella pakolaisleirillä, Za'atarissa ja Azraqissa. Za'atarissa jalkapallo kuuluu suosituimpiin aktiviteetteihin. Pakolaisnuoret kertovat, että harrastukset ovat tehneet heistä avoimempia ja sosiaalisempia – jopa ystävällisempiä. Matkalla mukana ollut Porvoon hiippakunnan piispa tyytyi ihastelemaan peliä kentän reunalla, vaikka pelitaitoja olisi riittänyt kentälläkin.

  Kuva 4/11
 • Opintomatka sisältää kohtaamisia, jotka eivät koskaan unohdu. Kuvassa Milja Westerlund Za'atarin pakolaisleirin jalkapallokentän laidalla nuorten ympäröimänä.

  Kuva 5/11
 • Molemmilla leireillä englanninkurssit ovat kaikkein suosituimpia. Niin oppilaat kuin opettajatkin ovat leirillä asuvia pakolaisia. Henna Salo sai osallistua poikien englanninkurssin päätökseen ja todistuksen jakoon. Ilo ja ylpeys uusista taidoista ei voinut olla tarttumatta. Opintomatkan jälkeen on helppo kertoa, että apu menee perille, ja että se antaa toivoa ja itseluottamusta.

  Kuva 6/11
 • Yksi päivä pakolaisleirissä muuttuu opintomatkan jälkeen lehtijutuiksi, seurakuntavierailuiksi, hartauspuheiksi, kuvakertomuksiksi, tapahtumiksi ja rippikoulutunneiksi. Yvonne Terlinden etsii Azraqin pakolaisleirillä kuvauskohteita, joiden avulla vastata kysymykseen "meneekö apu perille?"

  Kuva 7/11
 • Kirkon Ulkomaanavun paikallisten työntekijöiden asiantuntemus, osaaminen ja sitoutuminen vakuuttavat. Projektikoordinaattori Bashar al-Taher sai automatkojen aikana vastata lukemattomiin kysymyksiin työstä, haasteista ja onnistumisista.

  Kuva 8/11
 • Tärkeä osa opintomatkaa on havaintomateriaalin hankkiminen matkasta kertomista varten. Jaana ja Milja valitsevat huiveja Jordanian pääkaupungissa Ammanissa.

  Kuva 9/11
 • Opintomatka on työtä ja valmistautumista ennen matkaa. Havaintoja, muistiinpanoja, kokemuksia ja keskusteluja matkalla. Matkan jälkeen viestintää, innostamista ja asioiden jäsentämistä. Kirkon Ulkomaanapu tekee yhteistyötä Israelissa Rabbis for Human Rights -järjestön kanssa. Rabbi Nava Hefetz (selin) kertoo alueen ihmisoikeustilanteesta ja järjestön toiminnasta.

  Kuva 10/11
 • Länsirannalla Kirkon Ulkomaanapu tukee nuorten rauha- ja demokratiakasvatusta. Tavoitteena on tarjota perustietoja kansalaisten oikeuksista ja velvollisuuksista. Sitä kautta pyritään rohkaisemaan asukkaita toimimaan vastuullisina kansalaisina ja osallistumaan päätöksentekoon omassa yhteisössään ja laajemmin omassa maassaan. Elina Virtanen kuvaa Betlehemissä muuriin maalattuja viestejä.

  Kuva 11/11

Sirkus, jalkapallo ja englanninkurssin todistusten jakaminen saivat ilon syttymään niin pakolaisleirin nuorten kuin opintomatkalla olleiden yhteyshenkilöiden silmiin Za’atarin pakolaisleirillä. Harmaan pölyn peittämässä Azraqin leirissä opintomatkalaiset viettivät päivän alueella, jossa ympäristöstä erottuvat Kirkon Ulkomaanavun iloisenväriset työmaaparakit paljastivat nauravia lapsia, kierrätysmateriaalista valmistettavia käyttö- ja koriste-esineitä, tietokonetaitoja intensiivisesti opiskelevia nuoria ja äitiyden haasteita erilaisessa leiriympäristössä eläviä naisia lapsineen.

Yhteyshenkilöiden opintomatkalla Lähi-idässä tutustuttiin Kirkon Ulkomaanavun työhön syyrialaisten pakolaisten parissa Jordaniassa, joka on Yhteisvastuukeräyksen ulkomaisena esimerkkikohteena vuonna 2017. Lisäksi tutustuttiin Ulkomaanavun ihmisoikeuskoulutukseen ja rauhan- ja demokratiakasvatukseen Israelissa ja palestiinalaisalueilla sekä EAPPI- verkoston vapaaehtoisten ihmisoikeustarkkailutehtäviin.

Teksti: Nina Silander
Kuvat: Lähi-idän opintomatkalaiset