Saippuaa, klooria ja muovipusseja: ebolanvastainen työ on arjen tekoja Liberiassa

Ulkomaanapu jakaa ebolatietoutta Sierra Leonessa Ja Liberiassa Länsi-Afrikassa. Työ organisoidaan Liberian pääkaupungissa Monroviassa, jossa sijaitsee myös Ulkomaanavun aluetoimisto.

 • Ulkomaanapu lahjoittaa hygienia- ja pesutarvikkeita liberialaisille, jotka on koulutettu jakamaan tietoa ebolasta. Ulkomaanavun Monrovian-toimiston autonkuljettaja David King ja vartijat ovat olleet korvaamaton apu materiaalien hankinnassa ja jakamisessa. Kuvassa he laskevat ämpäreitä ja vesihanoja, jotka ovat matkalla jaettavaksi Monrovian alueelle 10.

  Kuva 1/11
 • ”Jos haluat ebolan häviävän, sinun täytyy pestä kätesi”, laulavat Ulkomaanavun kumppanijärjestön FAWE:n vetämän Äitien Kerhon osallistujat Buchananissa, Liberian kolmanneksi suurimmassa kaupungissa. Äidit ovat säveltäneet kappaleen, jonka koreografiaan kuuluvat käsienpesuohjeet.
  Kuva: Leena Lindqvist

  Kuva 2/11
 • Yksi äideistä kertoo, kuinka ebola on vaikuttanut hänen elämäänsä ja yhteisöönsä. Pelko oli käsin kosketeltavaa kun äidit ja Buchananin alueen johtajat jakoivat kokemuksiaan. Ebolan psykologiset vaikutukset ovat olleet kaupungissa raskaat.
  Kuva: Leena Lindqvist

  Kuva 3/11
 • Alicia Bkallon, 27, opettelee kuinka suojata itsensä ebolapotilaita hoitaessaan. Sairaalaan pääsy on etenkin maaseudulla vaikeaa. Niissä ei myöskään usein ole asianmukaisia tarvikkeita. Siksi vapaaehtoisten ja yhteisön jäsenien pitää osata suojata itsensä huolehtiessaan sairaista. Kuvassa Bkallon näyttää, kuinka muovikasseja voi käyttää kumihanskoina.

  Kuva 4/11
 • Koulut ovat kiinni paitsi silloin, kun niissä pidetään ebolakoulutuksia vapaaehtoisille. Kun koulut ovat suljettuja, lapset viettävät päivät yksinään. He kuluttavat usein aikaa koulujen luona. Tässä tapauksessa mukaan tarttui muutama vinkki siitä, miten ebolavirusta voi välttää.

  Kuva 5/11
 • Emmanuel Sandi, Ulkomaanavun ohjelmakoordinaattori, esitteli hyviä käsienpesumenetelmiä yhdessä vapaaehtoisen kanssa. Käsienpesu kloorilla on ebolan ehkäisemiseksi pakollista kaikilla julkisilla paikoilla Liberiassa; kouluissa, kaupoissa, toimistoissa ja hallinnon rakennuksissa.

  Kuva 6/11
 • Humanitaarisen avun koordinaattori Anaïs Marquette auttaa kumppanijärjestö PNO:n vapaaehtoista kiinnittämään Kirkon Ulkomaanavun tarroja Kakatanin alueella jaettuihin ämpäreihin. Ämpäreiden lisäksi Kakatanissa Magribin maakunnassa jaettiin klooria, saippuaa sekä ebolasta kertovia julisteita ja t-paitoja.

  Kuva 7/11
 • Noin 70 kyläläistä, PNO:n henkilökunta, yhteisön puheenjohtaja, uskonnollisia johtajia, Unicefin paikallinen edustaja ja maakunnan terveystyöryhmän edustajat osallistuivat hygieniatarvikkeiden jakotilaisuuteen Kakatan kylän alueella lokakuun lopussa.

  Kuva 8/11
 • Ma Bea, PNO:n toiminnanjohtaja, piti Kakatan hygieniatarvikkeiden jakotilaisuuden avajaispuheen, joka tallennettiin ja lähetettiin suorana lähetyksenä neljällä paikallisradion asemalla.

  Kuva 9/11
 • Kylän lapset opettelevat, miten kädet pestään tehokkaasti.

  Kuva 10/11
 • Ebolan ennaltaehkäisyjuliste SLPP:n toimistossa Grand Cape Mountissa. Julisteessa esitellään ebolan pääoireet sekä kerrotaan, kuinka tauti leviää ja kuinka sitä vastaan voi suojautua. Työ ebolan lopettamiseksi on nyt kansalaisjärjestöjen keskeisin tavoite. Muut asiat, kuten naisiin kohdistuva väkivalta tai metsien ja villieläimien suojelu on ollut pakko jättää taka-alalle. Tämä näkyy myös konkreettisesti, kun ebolajuliste peittää alleen muut julisteet.

  Kuva 11/11

Liberiassa Ulkomaanapu jakaa tietoa ebolasta 60 koulutetun vapaaehtoisen avulla.  Vapaaehtoiset toimivat 200 yhteisössä viiden maakunnan alueella. He kiertävät ovelta ovelle jakamassa tietoa ebolan tartuntatavoista ja luovuttamassa hygieniatarvikkeita. Ulkomaanavun paikallinen yhteistyöjärjestö SLPP on lisäksi organisoinut oman 30 vapaaehtoisen koulutuksen.

Tiedon jakaminen on tehokkain tapa estää viruksen leviäminen erityisesti alueilla, joissa terveydenhuolto on äärimmäisen vaikeaa.

Teksti: Anaïs Marquette  ja Satu Helin
Kuvat: Anaïs Marquette  ja Leena Lindqvist

Ei enempää ebolaepidemian uhreja, lahjoita!