“Nyt voin olla hyödyksi itselleni ja lapsilleni!”

Liberian Bensonvillessä juhlittiin kesäkuun alussa valmistujaisia, kun 44 nuorta naista valmistuivat ammattikurssilta. Mothers’ Clubin kursseilla paikalliset naiset oppivat kampaamotaitoja, leivontaa, säilömistä, pesuaineiden valmistusta, pukuompelua ja muita käsitöitä.

Mothers’ Clubin idea on opettaa heikossa asemassa oleville naisille taitoja, joiden avulla he voivat pyörittää omaa pienyritystä. Esimerkiksi saippuan valmistus ja myynti tuo arvokkaita lisätuloja, sillä pienviljelystä jää harvoin mitään käteen. Lisätuloilla köyhät perheet voivat kattaa lasten koulumaksut. Pienikin tulojen lisäys tekee elämästä helpompaa ja antaa valoa tulevaisuuteen.

 • Valmistujaispäivänä Mothers’ Clubissa oli esillä opiskelijoiden tekemiä upeita käsitöitä. Kirkon Ulkomaanavun talousassistentti Claudius Blamoh ihaili Tenneh Singbahin tekemään tilkkutäkkiä, jossa komeilee Liberian vaakuna.

  Kuva 1/8
 • Sarah Jones, 43, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa pukuompelua ja säilöntää. Hänellä on seitsemän lasta, joiden elättäminen oli vaikeaa pelkällä pienviljelyllä.
  Kursseilta valmistuneet saavat käyttää Mothers’ Clubin ompelukoneita, ja Sarah onkin ommellut kymmeniä koulupukuja.

  ”Ompelutaito on muuttanut elämäni! Nyt voin olla hyödyksi muille, ja samalla tuottaa kauniita vaatteita,” hän kertoo.

  Sarahin haaveena on saada säästöön tarpeeksi rahaa, jotta hän voi hankkia oman ompelukoneen.

  Kuva 2/8
 • Olivia Kerkula, 24, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa säilöntää ja virkkausta. Nyt hän aikoo ruveta myymään tuotteitaan: erityisesti chilikastikkeella ja palmuvoilla on kysyntää.

  Olivian haaveena on jatkaa koulunkäyntiä ja hankkia hyvä koulutus tyttärelleen Ednalle, joka on nyt kolmevuotias. ”Uskon, että koulutuksen kautta yhteiskuntamme kehittyy paremmaksi.”

  Kuva 3/8
 • Lemue Kaine, 26, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa leivontaa ja tilkkutäkkien ompelua. ”Opimme täällä myös bisnes-taitoja. Olen oppinut suunnittelemaan ja säästämään. Nyt tulen paremmin toimeen.”

  Osana opintoja käydään läpi myös naisten ja lasten oikeuksia. Lemue kertoo nyt tietävänsä, että kaikki hyväksikäyttötapaukset pitää kertoa poliisille.

  Kuva 4/8
 • Irene Togbah, 28, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa kampaajaksi. Kampaamotaitojen lisäksi Irene kertoo oppineensa huolehtimaan tulevaisuudesta.

  ”Seuraavaksi aion hankkia työpaikan,” hän sanoo päättäväisenä. ”Nyt kampaajana voin elättää perheeni. Vihdoin voin olla hyödyksi itselleni ja lapsilleni.”

  Kuva 5/8
 • Tenneh Singbah, 38, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa tilkkutäkkien ompelua. Valmistuttuaan hän aikoo jatkaa täkkien ompelua, ja kehittyä siinä yhä taitavammaksi. Mothers’ Club tarjoaa ompelutarvikkeet, ja kun valmis täkki saadaan myytyä, tulot jaetaan tekijöiden kesken.

  ”Nyt voin olla ylpeä itsestäni, kun minulla on vihdoin varaa kattaa viiden lapseni koulumaksut.”

  Kuva 6/8
 • Sarah Kolleh, 20, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa säilöntää.

  “Osaan tehdä tosi hyvää chilikastiketta! Nyt aion alkaa myydä tuotteitani.” ”Mothers’ Club on hyvä paikka. Opimme täällä hyödyllisiä taitoja, jotka voimme sitten opettaa eteenpäin muille.”

  Kuva 7/8
 • Bendu Brimah, 40, opiskeli Bensonvillen Mothers’ Clubissa leivontaa ja pukuompelua.

  ”Koulutus on muuttanut elämääni. Siksi aion kannustaa muitakin nuoria naisia opiskelemaan. Kaikki mitä olen oppinut täällä, tekee elämästäni helpompaa”, Bendu kertoo. ”En enää aio olla toimettomana. Aion pitää yllä taitojani ja oppia yhä paremmaksi.”

  Kuva 8/8

Liberian eri maakunnissa toimii Mothers’ Clubeja, jotka ovat osa Nuorten naisten voimaatumisohjelmaa sodanjälkeisessä Liberiassa. Ohjelmaa pyörittää Forum for African Women Educationalists (FAWE).  Bensonvillen Mothers’ Club toimii Kirkon Ulkomaanavun tuella.

Maassa on tällä hetkellä julistettu hätätila ebolan takia. Odotamme yhteistyökumppaneiltamme tietoa, miten hankkeita jatketaan.

Teksti: Ulla Tarkka
Kuvat ja haastattelut: Claudius Blamoh ja Ulla Tarkka