Juha Tapio ja Rakel Liekki Nenäpäivätunnelmissa Sierra Leonessa

Juha Tapio ja Rakel Liekki matkustivat toukokuussa kuvausryhmän kanssa Länsi-Afrikkaan, Sierra Leoneen.

Juha ja Rakel tutustuivat paikalliseen elämään ja siihen mitä Nenäpäivänä kerättävillä varoilla voidaan saada aikaan. Kuvauspäivien aikana he tapasivat kovia kokeneita, kauniita ja rohkeita sierraleonelaisia.

Kuvakooste väläyttää ikimuistoisia hetkiä matkan varrelta.

Nyt näitäkin yhteisöjä piinaa ebolaepidemia. Osa koulutus- ja toimeentulohankkeista on keskeytetty toistaiseksi. Säästyneillä varoilla tehdään valistustyötä: yhteisöihin koulutetaan vapaaehtoisia, ovelta ovelle kiertäviä valistustyöntekijöitä ja perheille jaetaan ämpäreitä, saippuaa ja klooria tartuntojen ehkäisemiseksi.

 • Kuvausryhmä saapui Helsingistä ensin Sierra Leonen pääkaupunkiin Freetowniin. Freetownista jatkettiin kaakkoon, Bon kaupunkiin, jossa Ulkomaanavun toimisto sijaitsee.
  Maisemat, värit ja valot innoittivat sekä ammattikuvaajat että amatöörit valokuvaamaan ympäristöä.

  Kuva 1/13
 • Nenäpäivänä esiteltävät tositarinat kertovat sierraleonelaisten lasten ja nuorten menneisyydestä ja tulevaisuuden toivosta.
  Haastatteluja ja kuvauksia tehtiin ympäri Bon kaupunkia. Paikalliset lapset tekivät tuttavuutta kuvausryhmään.

  Kuva 2/13
 • Tositarinoiden päähenkilöitä haastateltiin ja kuvattiin heille tutussa ympäristössä.

  Kuva 3/13
 • Yksi tositarinoista kuvaa 10- ja 13-vuotiaiden poikien päivittäisiä askareita. Pojat ovat joutuneet kadulle, ja heidän täytyy hankkia elantonsa hanttihommilla. Laulaja-lauluntekijä Juha Tapio kulki poikien mukana yhden päivän. Elokuvaaja Sari Aaltonen kuvaa.

  Kuva 4/13
 • Jotta kuvauspaikalle saatiin hiljaisuus, uteliaat lapset piti houkutella hieman kauemmas leikkimään. Juha Tapio innoitti kaikki oppimaan letkistä!

  Kuva 5/13
 • Toimittaja ja kuvataiteilija Rakel Liekki odotteli lasten kanssa kuvausvuoroa.

  Kuva 6/13
 • Kuvauspäivän mittaan kymmeniä lapsia kertyi paikalle. Moni pysähtyi paikalle matkalla koulusta kotiin. Kuvassa on paikallinen ympäristöopin oppikirja.

  Kuva 7/13
 • Päähenkilöiden elämä täyttyy arjen askareista, kuten kaikkialla maailmassa.
  Kuvassa murskataan ruoaksi kassavan lehtiä.

  Kuva 8/13
 • Yksi kuvauspäivistä kului kasketulla aukealla. Kuumasta paahteesta huolimatta työnteko sujui niin kuvausryhmältä kuin paikalliselta kassavan viljelijältä.

  Kuva 9/13
 • Iltakuvauksia tehtiin hämärän laskeuduttua Bon kaupunkiin.

  Kuva 10/13
 • Riemu oli rajaton, kun lapset saivat Suomen tuliaisena jalkapallon.

  Kuva 11/13
 • Sierra Leonessa Juha Tapiota ei osata fanittaa musiikkinsa tähden. Juha sulatti kuitenkin sydämiä ja sai monta uutta pientä fania.

  Kuva 12/13
 • Rakel Liekki ja Juha Tapio olivat vaikuttuneita kuvausmatkan kokemuksista. Kuvausryhmän vierailu oli vähintään yhtä ikimuistoinen kokemus paikallisten kylien lapsille.

  Kuva 13/13

Sierra Leonessa kuvatut tositarinat ovat nähtävissä vuoden 2014 Nenäpäivä-kampanjan päättävässä viisituntisessa Nenäpäivä-show´ssa, joka lähetetään YLE TV 2:lta perjantaina 7.11.2014.

Kampanja alkaa 9.10. Kampanjatapahtumia voi seurata Nenäpäivän Facebook-sivuillafacebook.com/nenapaiva ja osoitteessa nenäpäivä.fi.

Kirkon Ulkomaanapu on yksi yhdeksästä järjestöstä joiden kesken Nenäpäivä-varat jaetaan.

Voit lukea lisää tunnelmia kuvausmatkalta Ulkomaanavun Ullan blogista: Nenäpäivää Sierra Leonesta.

 

Teksti: Ulla Tarkka
Kuvat: Juha Blomberg ja Ulla Tarkka