Myrdudin koulu Haitissa on yhteisön sydän

Haitissa maa järisi tuhoisin seurauksin tammikuussa 2010. Samana vuonna Lohjan Yhteislyseon lukiossa mietittiin, mikä oli hyvä ja merkityksellinen tapa juhlistaa koulun 100-vuotista taipaletta. Tulevana viikonloppuna 7.–8. marraskuuta juhlitaan Lohjan Yhteislyseon 100-vuotissyntymäpäivää. Neljän vuoden aikana lyseolaiset keräsivät uskomattomat 100 000 euroa koulun rakentamiseksi Haitiin.

Uutta, turvallista Myrdudin koulua Léogânessa käy nyt yli 150 lasta. Välitunnilla iloiset äänet raikuvat katetuilla patioilla. Katso kuvareportaasi oppilaista, jotka saavat nyt opiskella turvallisessa ympäristössä.

 • Myrdudin koulu Léogânessa on pieni yhteisökoulu, jossa on koululaisia lastentarhan 2-3-vuotiaista yhdeksänteen luokkaan asti. Juuri kunnostettu koulu tuhoutui vuoden 2010 maanjäristyksessä. ”Halusimme koulun nopeasti käyntiin, ja ihan aluksi opiskeltiin muovipressujen alla”, kertoo koulun rehtori Jovin Duteau.

  Kuva 1/11
 • Opetusta on päivittäin viisi tuntia ja välissä on yksi puolen tunnin välitunti. Alaluokkien tyttöjen mielipuuha välituntisin on narun hyppääminen.

  Kuva 2/11
 • Succés Rose Vasthie, 15, käy yhdeksättä luokkaa. Hän on luokkansa ainoa tyttö. Oli toinenkin, mutta hän sairastui ja kuoli vierailuamme edeltävällä viikolla. Vasthien lempiaine on espanja. Yhdeksännen luokan jälkeen hän toivoo voivansa opiskella sairaanhoitajaksi. ”Haluaisin matkustaa ulkomaille opiskelemaan hyvän tutkinnon ja tulla sitten takaisin auttamaan maatani”, hän kertoo tulevaisuuden haaveistaan.

  Kuva 3/11
 • Yhdeksäsluokkalaisten lukujärjestyksessä on ainakin kreolia, ranskaa, espanjaa, yhteiskuntaoppia, biologiaa ja matematiikkaa.

  Kuva 4/11
 • ”Lempiaineeni on yhteiskuntaoppi. Pidän siitä, miten sitä tässä koulussa opetetaan”, sanoo N. Thingué P. Gaël. Hän on jo 24-vuotias yhdeksäsluokkalainen. Koulu on välillä keskeytynyt varojen puutteeseen. Loma-ajat Gaël tekee ystäviensä kanssa rakennustöitä ansaitakseen rahaa koulunkäyntiin. ”Haluan opettajaksi, rakastan opettamista, sanoo Gaël. ”Opetan pikkusiskoa ja toimin myös joskus opettajan sijaisena”.

  Kuva 5/11
 • Abigaël Joseph, 9, tiskaa eväskippoja koulun vesipisteellä. Se on hyvin tärkeä koko yhteisölle, monet kyläläiset hakevat puhdasta vettä koululta. Koulussa on myös wc-rakennus, jos on erikseen tyttöjen, poikien ja henkilökunnan wc-tilat. Energiaa vesipumppuun ja valaistukseen saadaan aurinkopaneeleista.

  Kuva 6/11
 • Jokaisella Haitin koululla on oma, erilainen koulupukunsa. Kaikissa kouluissa tosin lastentarhalaisilla on vaaleanpunainen puku. Alaluokkalaisilla tytöillä on liivihameet ja pojilla shortsit, kun taas yläkoululaisilla on suorat housut ja tytöillä hame sekä eriväriset paidat kuin pienemmillä. Yleensä tyttöjen hiuspampulatkin ovat koulun väreissä. Seitsemäsluokkalaiset tunnilla.

  Kuva 7/11
 • Päiväkoti-ikäiset kindergartenlaiset, iloiset veitikat Benoit Sebotient Tob (vas.) ja Darulensley (oik.).

  Kuva 8/11
 • Päiväkodissa askarrellaan ja opetellaan kirjaimia ja numeroita. Suomalaisesta päiväkodista poiketen lapsille ei tarjota ruokaa tai välipalaa ja mahdollinen lepohetki vietetään pöydissä istuen.

  Kuva 9/11
 • Haiti on edelleen hyvin epävakaa ja hauras valtio. Se on myös yksi maailman katastrofiherkimmistä maista ja esimerkiksi hurrikaanit, maanjäristykset ja tulvat ovat yleisiä ja aiheuttavat suuria tuhoja. Yläkoulua käy enää neljännes haitilaisista 12-17-vuotiaista nuorista. Erot lasten ja nuorten koulunkäynnissä ovat suuret maaseudun ja kaupunkien välillä. Esimerkiksi yläkoulua käy 46 prosenttia kaupunkilaisnuorista, mutta vain 16 prosenttia maaseudun nuorista. Kuvassa olevan Pierre Mirlinen tulevaisuus on vielä avoinna.

  Kuva 10/11
 • ”Onneksi maanjäristyksen sattuessa viisi vuotta sitten ei ollut iltapäivällä koulua. Jotkut oppilaat tapasivat pyytää minulta koulun avaimia tehdäkseen iltapäivisin läksyjä luokassa. Tuona päivänä he eivät onneksi löytäneet minua”, kertoo koulun rehtori Jovin Duteau. ”Tämä koulu on rakennettu kestämään 150 vuotta. Oppilaat, vanhemmat, opettajat ja koko yhteisö ovat tyytyväisiä.”

  Kuva 11/11

Suuret kiitokset Lohjan Yhteislyseon lukiolaisille!

Teksti ja kuvat: Minna Elo