Maailman naisia

Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi esittelemme kymmenen vahvaa naista eri puolilta maailmaa. Jokainen heistä on saanut Ulkomaanavulta tukea tavoitteidensa saavuttamiseksi. Ulkomaanapu jatkaa satojentuhansien naisten tukemista – joka päivä.

 • Guatemalalainen Xol Pop, 53, naitettiin naapurikylän miehelle 13-vuotiaana. Hän ei ehtinyt käydä koulua eikä osaa lukea tai kirjoittaa. Mies pahoinpiteli sekä häntä että lapsia. Muutama vuosi sitten Xol Pol osallistui ihmisoikeuksia käsittelevälle kurssille. Inspiroituneena hän perusti kylän naisille opintopiirin. ”Minulle on tärkeää, että ihmiset oppivat tietämään oikeutensa. Minä opin tuntemaan omani liian myöhään.”

  Kuva 1/10
 • Nepalilainen Saraswoti Shrestha sai Naisten Pankin kautta lainaa tomaattibisnestä varten. Nyt hän on jo saanut maksettua lainan pois. Tomaatit hän myy lähikauppaan.

  Kuva 2/10
 • Resma Bishanke kuuluu Nepalin dalit-vähemmistöön, eli kastittomiin. Daliteja on pidetty saastuneina, ja siksi he saavat yhä usein vain kaikkein likaisimpia töitä. Resma ja hänen sisarensa Rajani Bishanke ovat perustaneet sandaaleja valmistavan pikkuyrityksen, joka toimii yhdessä huoneessa syrjäisessä Lubhussa. He ovat niin taitavia, että Katmandun virkamiehet ovat pyytäneet heitä kouluttamaan muitakin naisia lähialueilla.

  Kuva 3/10
 • Nsimere opiskelee mekaanikoksi Tumainin koulutuskeskuksessa, Gomassa Kongon demokraattisen tasavallan itäosassa.

  Kuva 4/10
 • Isä heitti guatemalalaisen Mayda Aracely Cahuec Isemin ulos kodista kuultuaan, että tämä kävi lukiota. Sitä ennen Cahuec Isem opiskeli salaa. Nyt hän on suorittanut yliopistotutkinnon, osallistuu kunnallispolitiikkaan ja haaveilee väitöskirjan kirjoittamisesta. Maya-intiaanien perinneasusta Pokomchi-heimoon kuuluva nainen ei luovu.

  Kuva 5/10
 • Hondurasilainen Ivis Meza joutui keskeyttämään koulunkäynnin tultuaan raskaaksi 14-vuotiaana. Hän eli pari vuotta väkivaltaisessa suhteessa poikaystävänsä kanssa, kunnes muutti takaisin kotikyläänsä isänsä luo. Elämä kääntyi parempaan suuntaan. Yksi 23-vuotiaan Iviksen unelmista toteutui kaksi vuotta sitten. Hän aloitti yliopisto-opinnot keväällä 2012.

  Kuva 6/10
 • Halleima Omar Ali odottaa, että hänen mehiläisyhdyskuntansa alkaisivat tuottaa hunajaa Erigavossa Somalimaassa. Hunajaa ei Somalimaassa juuri näy kaupoissa, joten se olisi arvokas lisätulon lähde. ”Kun alan saada tuloja, laajennan toimintaa”, hän sanoo. Halleima kuuluu paimentolaisiin, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotoaan Somalimaan hiekka-aavikolta. Hänellä on huollettavanaan yhdeksänhenkinen perhe. Lisätulot menevät tarpeen lasten koulumaksuihin, lääkkeisiin ja ruokaan.

  Kuva 7/10
 • ”Menetin taifuunissa kotini ja kaiken omaisuuteni. Asun nyt äitini luona. Hänen talostaan on yksi seinä pystyssä, ja sen varaan olemme pystyttäneet pienen suojan”, kertoo filippiiniläinen Felisa Busa. Taifuuni Haiyanin nostattama tulva-aalto tuhosi Busan kotikylän Carmenin pahoin. Hän nouti joulukuussa hätäapupaketin, jossa oli muun muassa 25 kilon säkki riisiä.

  Kuva 8/10
 • Hirmumyrky Haiyan jätti pystyyn vain kuusi Batangin kylän 186 talosta Filippiineillä marraskuussa. Eva Campo, hänen miehensä ja heidän neljä lastaan selvisivät kiipeämällä ylängölle korkeiden kivien suojaan. Mukaan saatiin vain omat vaatteet. Avustussaattueen saapuminen vei kolme päivää. Siihen asti perhe eli kookoksilla ja banaaneilla. Eva tekee ammatikseen kookosmattoja. Mies myy kalaa. Joulukuussa molemmat suunnittelivat jo töihin paluuta.

  Kuva 9/10
 • Candida Castro on 17-vuotias maanviljelijä ja yksinhuoltajaäiti Ginganga Moisesin kylästä, Angolan itäosasta. Elantonsa hän hankkii myymällä vihanneksia torilla. Hänen tavoitteenaan on oppia lukemaan ja kirjoittamaan.

  Kuva 10/10

Kuvat: Ville Asikainen

Tue naisten yrittäjyyttä ja lahjoita ammatti kehitysmaan naiselle!