Koulu keskellä konfliktia

Kuukausia jatkuneet väkivaltaisuudet Keski-Afrikan tasavallassa täyttävät jo etnisen puhdistuksen tunnusmerkit. Ainakin 700 000 ihmistä on paennut kodeistaan, ja pääkaupunki Banguin ympäristön pakolaisleireissä asuu 200 000 ihmistä.

Samaan aikaan Nicolas Barren koulu yrittää pitää lapset kiinni arjessa ja tarjota heille päivittäisen opiskelumahdollisuuden.

 • Lapset tulevat lähistöllä olevista eri pakolaisleireistä päivittäin Kirkon Ulkomaanavun ylläpitämään Nicolas Barren kouluun. Se on vaatimaton, tukevasta telttakankaasta rakennettu koulu, joka sijaitsee turvallisella alueelle katolisten nunnien johtaman yksityiskoulun pihassa. Koulua on arkipäivisin kello 7.30-12.

  Kuva 1/8
 • Nicolas Barren väliaikaisessa koulussa on kolme luokkaa: 3-5-vuotiaille, 6-11-vuotiaille ja 12-15-vuotialle. Pienimpien lasten ryhmässä on 45 lasta. Vanhemmissa ikäryhmissä on 70 oppilasta kussakin. Unicef tarjoaa lapsille koulupakkaukset, joihin sisältyvät esimerkiksi liitutaulut, liidut, viivottimet ja vihkot. Kuvassa opettajaharjoittelija Nadège Ngbo 3-5-vuotiaiden ryhmän kanssa.

  Kuva 2/8
 • Nadège Ngbo opiskelee parhaillaan pedagogiaa St. Paul Deus- koulussa ja on suorittamassa käytännön opintoja Nicolas Barren koululla. Hän ohjaa 3-5-vuotiaiden lasten ryhmää. Ngbon mukaan opetus Nicolas Barressa ei eroa merkittävästi tavallisesta opetuksesta. Haasteita ovat iso ryhmäkoko ja pienten lasten keskittymiskyvyn puute. Pikkulasten ryhmällä on päivän aikana opetuksen lisäksi muutamia leikkitaukoja.

  Kuva 3/8
 • 13-vuotias Jerry Gánafei tulee kouluun joka päivä Banguista Sica II -leiriltä. Hän on käynyt Nicolas Barressa tammikuusta lähtien, kun osallistuminen oman entisen koulun opetukseen kävi väkivaltaisuuksien takia mahdottomaksi. ”Koulunkäynti on tärkeää, koska siten voi päästä aikuisena lääkäriksi. Haluaisin oppia sitä varten lisää matematiikkaa”, hän sanoo.

  Kuva 4/8
 • Kristittyjen ja islaminuskoisten välinen erottelu ei näy luokissa. Eri uskontoihin kuuluvat opiskelevat samoissa ryhmissä. Myöskään tyttöjä ja poikia ei ole erotettu toisistaan.

  Kuva 5/8
 • Hilarie Dambita, 10, muutti pakolaisleirille Banguin viidennestä kaupunginosasta Anti-balakojen väkivaltaisuuksien vuoksi. ”Pidin entisestä koulusta enemmän kuin nykyisestä. Tulen kuitenkin yhä kouluun joka päivä, jotta voin oppia uutta.” Damibatan lempiaine on ranskan kieli. Tulevaisuuden toiveammatti on asianajaja.

  Kuva 6/8
 • Koulussa opetetaan matematiikkaa, ranskaa, lukemista sekä elämäntaitoja, kuten hygieniaa, terveysoppia ja käytöstapoja. Kuvassa menossa on matematiikan tunti.

  Kuva 7/8
 • Oliver Romain on hakemassa lapsiaan koulusta. Hänen 7- ja 8-vuotiaiden lastensa oma koulu on ollut kiinni vuodenvaihteesta. Siksi molemmat lapset osallistuvat nyt opetukseen Nocolas Barressa. Romain pitää tärkeänä, että lasten opiskeluun ei tulisi pitkiä taukoja. Siksi hän tuo lapset päivittäin Nicolas Barren kouluun.

  Kuva 8/8

Nämä kuvat on otettu yhden koulupäivän aikana huhtikuussa.

Kaikkiaan Kirkon Ulkomaanavun avaamissa kouluissa on Banguissa noin 1100 lasta. Lisäksi Ulkomaanapu korjaa ja varustaa muita kouluja alueella.

Teksti: Sofia Itämäki ja Satu Helin
Kuvat: Catianne Tijarena