Jengi oppii, vaik mä opetan väärin

Oliko Kaisaniemen ala-asteella Helsingissä katastrofin ainekset, kun Noora Karma astui aamulla luokkaan? "En ollut valmistautunut yhtään. Ympäristötiedon tunnilla en tiennyt, mitä olisin tehnyt". Karma ja Musta Barbaari ottivat vapunaattona Ulkomaanavun haasteen vastaan. Ja onnistuivat naurattamaan koululaisia. Kuitenkin aattopäivän kunniaksi Barbaarin opetus oli myös viisasta: "Kohtuus kaikessa!"

 • ”Mua vähän jännitti, oli niin uutta. Lapset nostattivat tunnelmaa, ja kun itse pääsi ääneen, en ollut niin hermostunut. Oppimisen pitää olla hauskaa”, sanaili Musta Barbaari terveystiedon tunnin jälkeen.

  Kuva 1/5
 • Terveystiedon tunnilla oppilaat pyysivät Barbaaria näyttämään lihakset. Haaste heitettiin Ali Dardoelle, 11. Ennen sitä luokka mietti pitkään, mitä on se energia, joka liikkuu kropassa. ”Opin jotakin kasvisrasvoista. Jos oikein rehellisesti sanon, en oppinut oikein mitään”, Dardoe tunnusti tunnin jälkeen.

  Kuva 2/5
 • ”Alussa kukaan ei tykännyt, lopussa kaikki meni hyvin. Kaikille kympit”, sanoi Noora Karma ympäristöopin tunnin päätteeksi. Kuvassa tanssiluokka 4B, etualalla Ulrika Granö ja Hertta Hakkola.

  Kuva 3/5
 • ”Aamulla opettaja teki matikasta taikuuksia. Selvitettiin meidän ikiä: missä kuussa ja minä päivänä joku oli syntynyt. Opettaja teki ainakin kolme erilaista temppua. Matikka oli tosi kivaa, vaikka yleensä en tykkää matikasta”, summasi Martta Kuusela, 11.

  Kuva 4/5
 • ”Ihan hauskaa, kun tuli ulkopuolinen opettaja. Mun täytyy aina olla korrekti. Ulkopuolisella ei ole opettajan vastuuta - pystyy hauskuuttamaan oppilaita”, totesi Janika Vakkala, 5C-luokan opettaja. Mustan Barbaarin mielestä opettajan työssä oli haastavinta olla tosissaan ja uskottava. Taustalla viittaa Sini Väisälä, 11.

  Kuva 5/5

”Opettaja, autaks sä?”, pyyteli Musta Barbaari oikealta nimeltään James Nikander Kaisaniemen ala-asteen 5C-luokassa Helsingissä vappuaattona. Taiteilija tunnetaan biisistään Salil eka, salil vika.

”Nyt mä laitan tähän: muistakaa se, mitä opettaja sanoo”, Musta Barbaari jatkaa ja vetää pitkän viivan tauluun.

Terveystiedon ja historian tunnit menivät ensimmäistä kertaa opettajana toimineen Barbaarin jännityksestä huolimatta hyvin.

Aamupäivä kului Katastrofin ainekset -kampanjan teeman ytimessä. Voiko oppia, jos opettaja ei osaa? Mentalisti Noora Karma otti oman 4B-luokkansa haltuun matematiikalla. ”Numeroilla on hyvä tehdä ajatustenlukutemppuja.”

Seuraavalla tunnilla oli vakavampaa, aiheena olivat metsät ja suot. ”Suolla kasvaa marjoja. Lakka eli hilla. Kuka tykkää lakasta? Ne on kalliita ostaa kaupasta.”

Liikuntatunnilla Karma tunnusti: ”Jätskihippaa ei ollu meikäläisen aikaan.”

Teksti: Eeva Suhonen
Kuvat: Ville Asikainen