Jalkapallo yhdisti poliisin ja maahanmuuttajanuoret

Hauskan ystävyysottelun taustalla on vakavia asioita. Syrjäytyneet nuoret ovat helppoja kohteita ääriliikkeille.

 • ”Tämän pelin alkutilanne on siinä, kun 6-vuotias poika tulee yksin Suomeen”, sanoi rauhanvälitysverkoston johtaja Antti Pentikäinen pelinavauspuheessaan. ”Mitä paremmin me kaikki voimme, sitä turvallisempaa tässä maassa on.”

  Kuva 1/8
 • Poikien joukkue kuuntelee avauspuheita. Kaikki ovat lahjakkaita jalkapalloilijoita. Monella ei kuitenkaan ole varaa seuramaksuihin.

  Kuva 2/8
 • Peli sujuu hyväntuulisesti ja vauhdikkaasti, ilman loukkaantumisia.

  Kuva 3/8
 • Kaverit elävät mukana kentän laidalla ja kannustavat Somaliasta, Irakista ja Afganistanista kotoisin olevia pelaajia. Vasemmalla Habat Wardhere, joka on valmentanut ystävyysottelua varten kasattua joukkuetta.

  Kuva 4/8
 • Poliisitarkastaja, kansallisen terrorismintorjunnan yhteistyöryhmän sihteeri Timo Kilpeläinen Poliisihallituksesta kuuluu ystävyysottelun taustajoukkoihin.

  Kuva 5/8
 • "Tosi mahtavaa olla täällä yhtenä porukkana. Poliisit tukevat näin nuoria. Pojat voivat tuntea, että kuuluvat tänne", hymyilee Habiba Ali. Hän työskentelee Kehitä ja Arvosta ry:ssä ja tekee maahanmuuttajanuorten syrjäytymistä ehkäisevää nuorisotyötä.

  Kuva 6/8
 • Tässä ottelussa tulos ei ole pääasia, vaan hauskan pito. ”Pojat uskaltavat nyt puhua poliiseille, kun on tavattu pelikentällä”, toteaa Habat Wardhere.

  Kuva 7/8
 • Kiitokset ja kädenpuristukset ottelun jälkeen. Ensimmäisenä joukkueen kapteeni Wahab Altamini, etualalla selin erotuomari Hanna Kapiainen.

  Kuva 8/8

Ennen Peace United-joukkueen ja poliisien yhteisottelua Keski-Espoon pallokentällä lämmitellään. Tunnelma on korkealla.

”Ihan mahtava fiilis! Pelin tulos riippuu siitä, teenkö maaleja”, kommentoi Abdirahman Ahmed pilke silmäkulmassa.

Peli sujuu vauhdikkaasti tuulisella kentällä. Kaverit elävät mukana kentän laidalla ja kannustavat Somaliasta, Irakista ja Afganistanista kotoisin olevia pelaajia erikielisin huudoin. Alussa pojat johtavat, mutta onni kääntyy väliajan jälkeen ja lopulta poliisit voittavat 6–4.

”Hyvä peli!” kiittää kuitenkin joukkueen koonnut Muuse Hajji.

Poliisien mukaan pojat pelasivat tosi hyvin, varsinkin kun ottaa huomioon, että poikien vanhin pelaaja oli suunnilleen saman ikäinen kuin poliisien nuorin.

Pelin jälkeen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kiittää hyvävauhtisesta ja reilusta pelistä.

”On hyvä, että poliisi kohtaa nuoria näin iloisissa merkeissä. Toivon, että nämä pojat löytävät mielekästä tekemistä eivätkä ajaudu rikolliseen toimintaan”, Kilpeläinen sanoo.

”Poliisit antoivat kovemman vastuksen kuin odotin. Oli hyvä pelata yhdessä ja tavata poliiseja. Nyt heitä on helpompi lähestyä”, sanoo Abdirahman Ahmed.

FC-Espoossa keskikenttää pelaava lukiolaispoika rakastaa jalkapalloa.

”Olen fudannut kolmevuotiaasta, koko ajan. Tulevaisuudelta odotan, että pääsen maajoukkueeseen ja sitten ulkomaille pelaamaan.”

Hyväntuulisen pelin taustalla on kuitenkin vakavia ongelmia, kuten syrjäytymistä ja yksinäisyyttä, työttömyyttä ja asunnottomuutta. Syrjäytynyt, näköalaton nuori on otollinen kohde äärijärjestön rekrytoijalle. Myös Espoosta poikia on yritetty värvätä sotaan.

”Meidän silmissämme tämä peli voi olla pieni, mutta nämä nuoret tulevat muistamaan tämän loppuelämänsä. Pieni asia voi muuttaa elämän”, sanoo Yakub Muhamud. Kuten moni pelaajista, hänkin on tullut Suomeen Somaliasta yksin lapsena.

”Viranomaisten ja nuorten pitää olla yhteydessä pintaa syvemmältä – pelkät kokouspöydät, joissa keskustellaan nuorten ongelmista, eivät riitä. Nuorten tarve ei välttämättä ole iso, se voi olla jotakin pientä, se pitää vain tietää”, Muhamud kertoo.

Moni lahjakas maahanmuuttajataustainen jalkapalloilija jää seurojen toiminnan ulkopuolelle, koska rahaa seuramaksuihin ei ole. Ystävyysottelussa myös kerättiin rahaa muutaman pelaajan pelilisenssiä varten.

Rauhan puolesta pelaava Peace United on syntynyt osana Kirkon Ulkomaanavun Tekoja-kampanjaa. Sen tavoitteena on lopettaa vastakkainasettelu kulttuurien ja uskontojen välillä.

Kirkon Ulkomaanapu toimii Suomen sisäministeriön kanssa yhteistyössä väkivaltaisen radikalisaation ehkäisemiseksi.

Huhtikuussa Kirkon Ulkomaanapu järjesti uskonnollisten ja perinteisten yhteisöjen edustajien sekä viranomaisten opintomatkan Washingtoniin, tavoitteena tutustua väkivaltaisen ekstremismin ehkäisemisessä toimiviksi osoittautuneisiin malleihin Yhdysvalloissa. Matkalla syntyi idea myös poliisin ja yksin Suomeen saapuneiden nuorten välisestä jalkapallo-ottelusta.

Peace United järjesti poliisin ja espoolaisten lahjakkaiden nuorten pelaajien välisen jalkapallo-ottelun Keski-Espoon urheilupuistossa 16.6.

Kuvat: Ville Asikainen
Teksti: Ulla Kärki

Juttu on ilmestynyt myös Valomerkki.fi:ssä.