Filippiineillä iloitaan uusista kouluista

Kirkon Ulkomaanavun kouluprojekti Filippiineillä alkaa olla loppusuoralla. Ulkomaanapu on rakentanut taifuuni Haiyanin tuhoamille alueille väliaikaisia luokkarakennuksia.

 • Opettajat Teresita Cabos ja Lhady Depalco pyytävät koulun pihalla vielä leikkivät lapset kuvaan uuden luokkarakennuksen eteen kauniissa ilta-auringon valossa. Santa Margaritan kyläkoulu Quinapondanissa Itä-Samarilla.

  Kuva 1/13
 • Micaehla, Riza ja Ellaine käyvät Salvacionin kyläkoulua Jinamocin saarella.

  Kuva 2/13
 • Nuori insinööri Rizel Mayo rakentaa kouluja taifuuni Haiyanista toipuvissa kylissä. Rakennusprojektissa työskentelee kaiken kaikkiaan viisi filippiiniläistä ja kaksi suomalaista insinööriä.

  Kuva 3/13
 • Luokkarakennuksen perustusta valetaan Salvacionissa.

  Kuva 4/13
 • Etelä-Samarin lukion oppilaat ovat joutuneet opiskelemaan ahtaudessa muovipressujen alla tässä väliaikaisessa suojassa.

  Kuva 5/13
 • Viiden luokkahuoneen rakennus on projektin isoin, ja melkein valmis.

  Kuva 6/13
 • Rakennustyömies Michael Calliste laittaa tasoitetta Etelä-Samarin lukion rakennuksella.

  Kuva 7/13
 • Moni koulu sijaitsee hyvin syrjäisellä paikalla. Tie Guimayohanin kouluun vie tätä siltaa pitkin, mutta sillan yli ei voi kuljettaa rakennusmateriaaleja.

  Kuva 8/13
 • Rakennusmateriaaleja tuovat autot kiertävät sillan, mutta tätä reittiä voidaan käyttää vain silloin kun ei sada.

  Kuva 9/13
 • Näkymä laaksoon, jossa Guinmaayohanin koulu sijaitsee.

  Kuva 10/13
 • Rakennuspuuseppä Peter Fabillar ja työmies Israel Alvarez Guinmaayohanin koulun rakennustyömaalla. Alvarez on onnellinen saatuaan töitä kotikylästä. Aiemmin hän joutui työskentelemään pääkaupungissa Manilassa. Hänen kahdesta lapsestaan nuorempi on koulun oppilas.

  Kuva 11/13
 • “Tässä luokassa on paljon puhtaampaa,” Lysa-Ann Jalbay (eturivissä keskellä) sanoo.
  Opettaja Elaine Mirador selittää, että kun lapset vielä kävivät koulua väliaikaisessa suojassa, koirat pääsivät sisään suojaan ja tekivät sinne tarpeitaan. Lapset myös sairastivat enemmän, koska väliaikainen suoja oli niin kuuma. Toinen luokka San Josen koulussa Mercedeksessä Itä-Samarilla.

  Kuva 12/13
 • Oppilaat poseeraavat hypäten Boboonin koululla Mercedeksessä. Opettajat Lourdes Asadon ja Gene Lumagbas muistelevat näkyä, joka oli heitä vastassa, kun he tulivat koululle ensimmäistä kertaa taifuunin jälkeen.
  ”Olimme kiitollisia, että olemme elossa. Mutta tajusimme että 80 prosenttia opetusmateriaaleista ja rakennuksista oli tuhoutunut. Nyt lapset ovat todella innoissaan uudesta luokkarakennuksesta.”

  Kuva 13/13

Rakennusprojektiin valittiin 27 koulua, jotka taifuuni tuhosi kokonaan tai osittain. Yhteensä rakennetaan 47 luokkaa.

Rakennusmateriaalit on valittu kestämään paikallisia oloja, kuumuutta, rankkasateita ja myrskytuulia. Kuitu-sementtilevyistä tehdyt seinät eivät kuumene auringossa, eivät syty palamaan eivätkä homehdu.

Luokkarakennukset kestävät ainakin 15 vuotta ja seinien levyt uusimalla käyttöikää on mahdollista pidentää. Luokkiin tulee uudet pulpetit, ja liitutaulut maalataan seiniin liitutaulumaalilla.

Kouluille on myös toimitettu ensiapupakkauksia ja koulutarvikkeita. Pulpetit ja opettajanpöydät kuljetetaan kouluille elo-syyskuun aikana.

Teksti ja kuvat: Ulla Kärki