Evakkolapset pääsivät uusiin kouluihin Kongossa

Masisissa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, vietettiin lokakuussa Kirkon Ulkomaanavun tukeman koulutushankkeen päättäjäisiä. Reilun vuoden kestäneen hankkeen aikana korjattiin 16 koulua ja rakennettiin kaikkiaan 35 täysin uutta koululuokkaa. Lisäksi evakkoleireillä eläviä ja lähikyliin evakosta palanneita lapsia ja nuoria kannustettiin jatkamaan keskeytynyttä koulunkäyntiään. Heille järjestettiin tukiopetusta niin, että he pystyivät palaamaan oman vuosiluokkansa tunneille. Hankkeen rahoittaja oli Suomen ulkoministeriö.

 • Koulutusministeriötä edustanut Henri Tunga Kisamonyo kutsui koolle kaikkien korjattujen koulujen johtajat juhlimaan hankkeen valmistumista. Mukana juhlinnassa olivat myös opettajat, vanhempien yhdistys, oppilaat ja perinteiset johtajat. Päivän aikana kerättiin palautetta hankkeesta ja se esiteltiin eri sidosryhmille. Palaute auttaa Kirkon Ulkomaanapua ja kumppaneita parantamaan vastaavia vaativissa olosuhteissa tehtäviä koulutushankkeita. Lisäksi palautteen keruu lisää hankkeen läpinäkyvyyttä ja antoi kaikille sidosryhmille selkeää tietoa siitä, kuinka hanke on rahoitettu ja mitä siinä on saatu aikaan.

  Kuva 1/9
 • Henri Tunga Kisamonyo sai hankkeelta lahjaksi moottoripyörän osavaltion alaisiin alakouluihin tehtäviä tarkastuskäyntejä varten. Alueen tiet menevät joka vuosi erittäin huonoon kuntoon rankkasateiden aikana. Myös lukuisat armeijan kulkuneuvot – sekä valtion armeijan että kapinallisjoukkojen – vahingoittavat teitä entisestään. Moottoripyörä tuli tarpeeseen, sillä Kisamonyo joutuu matkustamaan laajalla alueella, mutta ei saa ministeriöltä juuri lainkaan tukea matkustamista varten. ”Tämä helpottaa työtäni paljon – olemme hyvin onnellisia.” Kisamonyo kertoi Ulkomaanavulle.

  Kuva 2/9
 • Johtajat, opettajat ja vanhemmat osallistuivat seremoniaan Kitchangassa Masisissa. Monet Kitchangan kouluista tuhoutuivat hallituksen voimien ja M23- kapinallisjoukkojen ankarissa taisteluissa alueella vuosien 2012 -2013 aikana. Alueella on käyty useita taisteluja ja kaupungissa sijaitsee kolme suurta evakkoleiriä.

  Kuva 3/9
 • Luokallinen lapsia yhdessä Kirkon Ulkomaanavun hankkeen rakennuttamista kouluista. Monet alueen kouluista on rakennettu muovisista pressuista ja sadekauden aikana koulutuntien pito niissä on lähes mahdotonta.

  Kuva 4/9
 • Koululaisia opiskelemassa alakoulussa Mungosissa. Koulu sijaitsee Kahen evakkoleirin vieressä.

  Kuva 5/9
 • Mungosin alakoulua rakennettiin heinäkuussa 2014.

  Kuva 6/9
 • Lapsia Kahen evakkoleirillä. Kahen evakkoleirillä toimii kaksi Ulkomaanavun korjauttamaa koulua.

  Kuva 7/9
 • Koululaiset nauttivat kesälomasta Gakikan koulun pihalla Masisissa. Ulkomaanavun rakennuttamat luokkahuoneet näkyvät oikealla, vihreine ikkunoineen.

  Kuva 8/9
 • Lapset kurkistavat ulos Gakikan vastavalmistuneen koulun ikkunasta Masisissa.

  Kuva 9/9

Teksti ja kuvat: Joseph Kay