Somalimaa – kamelien maa

Somaliassa asumukset on peitetty värikkäillä vaatteilla. Kuva: ACT Alliance
Somaliassa asumukset on peitetty värikkäillä kankailla. Kuva: ACT Alliance

Kamelit ovat perheiden pankki, toimeentulo ja ruoka.

Ensi näkemältä on vain merta ja hiekkaa. Täällä Somalimaan Berberassa Afrikan mantereen reunaa huuhtoo Arabianmeri ja Adeninlahti. Aallot nousevat iltaa kohti suuriksi ja pohjavirta on voimakas. Rannalle meneminen on liian vaarallista.

Berbera on kuin autiokaupunki keskipäivän aikaan. Kuumimman auringon alla kukaan ei kulje.
Somaliasumukset ovat harvoista oksista kokoon kyhättyjä. Kaupungin keskustassa on muurattujakin taloja.

Sotilaita, aseita, poliiseja. Herkkää rauhaa valvotaan ja pidetään yllä viranomaisten ja pyssymiesten voimin.

Pimeän tullen kaupunki on täyttynyt ihmisistä, kauppiaista, tori on auki. Yöksi Arabianmeri tyyntyy, ja syömme tuoretta barrakudaa, valkolihaista kalaa, tähtien valossa.

Berberasta tie kohti etelää alkaa nousta vuorille. Vuorten jälkeen maisemaan ilmestyvät kamelit. Ne ovat Somalimaan talouden ja maatalouden perusta. Kameleita myydään Arabiemiraatteihin. Täällä kotona ne ovat perheiden pankki, toimeentulo ja ruoka.

Samalla kun kamelit ilmestyvät maisemaan, nousevat ne myös meidän autoomme. Matkakumppanimme, somalimiehet, alkavat puhua haaveellisesti kamelinmaidosta ja selostaa sen antamaa voimaa sekä muita parantavia vaikutuksia. Kaiken muun lisäksi kamelinmaito kuulemma kestää trooppista kuumuutta viikkoja muuttumatta miksikään – mitä nyt hiukan piimiintyy.

Seuraavassa pysähdyksessä on tarjolla aamiaiseksi kamelin maksaa höystettynä rasvakyttyrän laardisiivuilla.

Keskipäivän aikaan asfalttitie päättyy. Kuljettaja ja muut kumppanimme alkavat kysellä, millaisia olosuhteita on luvassa seuraavalle taipaleelle tietöntä tietä aavikon poikki. Saamme kuulla, että sade muuttaa pian kuivan maan upottavaksi liejuksi. Kun auto jää kiinni liejuun, on irtipääsy ja matkan jatkaminen todella vaikeaa.

Ennen aavikolle menoa autoon astuu kolmas kamelipohjainen herkku: kuivattua, paistettua kamelinlihaa.

Eriväriset kangas- ja muovipalat värittävät kattoja. Näin elää tyypillinen somaliperhe. Vuohen- sekä kamelinmaito on sadekautena liki ainoa ravinto. Kun talvi ja kuiva kausi lähestyvät, myydään laumasta muutama vuohi. Niistä saaduilla rahoilla ostetaan välttämättömät elintarvikkeet siksi ajaksi, kun kotieläimet kasvattavat kohduissaan uutta eläinsukupolvea.

Täältä ei lähdetä kouluun – jopa 80 prosenttia somalilapsista ei käy koulua. Jopa neljä viidestä onkin Somalimaassa niin luku- kuin kirjoitustaidottomia.

Teksti: Hilkka Hyrkkö
Kirjoittaja on Meeri Koutaniemen ja Kirkon Ulkomaanavun Entiset viholliset – näyttelyn toimittaja.

Entisen viholliset -näyttely Porin kaupunginkirjastossa 13.-23.7.2016