Pakolaisia Suomessa: Miksi kirkko auttaa ja mitä minä voin tehdä?

Ystäväni lähetti viestin: ”Voiko Ulkomaanavun kautta auttaa suoraan pakolaisia? En kohta enää kestä tätä maailmaa.” Kyllä voi auttaa. Lähetin linkin lahjoitussivulle. Monet auttavatkin, onneksi, sillä tarve on suuri.

Lahjoittamisen lisäksi voit auttaa täällä Suomessa monin tavoin. Mutta omaa auttamisstrategiaa kannattaa hioa. Tässä neljä neuvoa auttamistyötä juuri nyt tekevältä papilta Tuuli Aitolehdeltä Paavalin seurakunnasta Helsingistä:

1. Älä soita vastaanottokeskukseen, niissä on nyt ihan hirveä kiire.
2. Selvitä väylä auttamiseen omalla alueellasi. Monet seurakunnat, Suomen Punainen Risti ja monet yhdistykset ja piirit auttavat jo.
3. Älä harmittele, jos apuasi ei tarvita juuri nyt, vaan vasta vähän ajan päästä.
4. Vaikuta asenneilmapiiriin. Suomi on nyt va’ankielellä. Älä ole hiljaa – jokainen ihminen voi avata suunsa ja puolustaa hyvyyttä.

Monet seurakunnat ovat alkaneet nopeasti auttaa turvapaikanhakijoita. Periaatteena on yksinkertaisesti, että hädässä olevia ihmisiä autetaan.

Miksi kirkko auttaa turvapaikanhakijoita?

”Kirkko nyt ainakin auttaa”, sanoo Tuuli Aitolehti. ”Olen viime päivinä ajatellut paljon kertomusta laupiaasta samarialaisesta, vieraan auttamisesta. Kirkolla on vuosisatainen perinne auttaa. Uudessa tilanteessa etsitään uusia auttamisen tapoja, vanhoja unohtamatta”, Aitolehti sanoo.

Vastaanottokeskuksissa on tällä hetkellä paljon aikuisia ja lapsia, joilla on takanaan rankka matka ja todella järkyttäviä kokemuksia. Sellaisia kokemuksia, joita kukaan ei toivo itselleen tai lapsilleen. Monet ovat traumatisoituneita. Tässä tilanteessa kommentit elintasopakolaisista vain suututtavat.

Paavalin seurakunta on järjestänyt vaatekeräyksen ja vapaaehtoiset myös auttavat Kaarlenkadun vastaanottokeskusta vaatetulvan selvittämisessä. Aitolehti kertoo, että eilen kokoontui vapaaehtoiskoordinoinnin ryhmä, jossa on mukana Paavalin seurakunta, Metsälän vastaanottokeskus, Arabianrannan asukasyhdistys, Koskela-klubi ja Koskelan Martat sekä Oulunkylän seurakunnan vapaaehtoisia. Se yrittää selvittää, miten voitaisiin parhaiten helpottaa vastaanottokeskusten kiirettä ja painetta.

Kirkko voisi vielä antaa auttamistyössään ja viestinnässään enemmän tilaa pakolaisuuden superasiantuntijoille. Keitäs he ovat? Tietenkin pakolaiset ja turvapaikanhakijat itse. Suomessa myös elää ja työskentelee paljon ihmisiä, jotka ovat aloittaneet maahan tutustumisen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksesta ja tietävät omakohtaisesti, millaista se oli.

Kirkon Ulkomaanapu auttaa pakolaisia ja vähentää köyhyyttä eri puolilla maailmaa. Eurooppaan paenneita ihmisiä Ulkomaanapu auttaa Kreikassa, Serbiassa ja Unkarissa yhteistyökumppaniensa kautta.

Auttaa voi pienestikin, vaikka järjestämällä yhteispelin. Ensi viikolla Kirkon Ulkomaanapu lähettää seurakuntiin jalkapalloja jaettavaksi seurakuntiin, joiden alueella on vastaanottokeskus.

Esimerkkejä ja juttuja:

Pakolaiskriisiä helpotetaan seurakunnissa

Arkkipiispan vetoomus seurakunnille: Antakaa nopeasti apua turvapaikanhakijoille

Ouluun perustetaan tukiyhdistys turvapaikanhakijoiden auttamiseksi

Pakolaisia hätämajoittava Liedon kirkkoherra: Uskonnollista vakaumusta ei kysellä

Turvapaikanhakijat tarvitsevat apua Rovaniemellä

Raision seurakunta kerää selviytymispaketteja pakolaisille

ja
Refugees welcome – Kotimajoitusta turvapaikkaa tarvitseville 

Kirjoittaja

Ulla Kärki

Ulla Kärki työskentelee tiedottajana Kirkon Ulkomaanavussa.