Kylän turvallisin paikka

Vuorten rinteillä mutkitteleva tie jatkuu ja jatkuu. Ohitamme useita maanvyörymiä ja toivomme, että pääsemme perille ennen kuin ilta hämärtyy.

Viiden tunnin ajomatkan jälkeen pysäytämme auton ja jatkamme matkaa kävellen. Saavumme Gimdiin Manakamanan koululle, jossa rehtori Krishna Prasad Tinilsina ottaa meidät vastaan hymyillen. Paikalla on myös kouluyhteistyötoiminnan väkeä ja kylän lapsia. Kaikki parveilevat Kirkon Ulkomaanavun pystyttämän väliaikaisen koulukatoksen alla. Pystyssä on bamburunko ja pressukatto, seinämateriaaleja vielä odotellaan saapuvaksi Kathmandusta.

Manakamanan väliaikaisen koulun runko ja telttakatto ovat valmiina, seinämateriaaleja odotetaan vielä saapuvaksi Kathmandusta. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu.

Manakamanan väliaikaisen koulun runko ja telttakatto ovat valmiina, seinämateriaaleja odotetaan vielä saapuvaksi Kathmandusta. Kuva: Kirkon Ulkomaanapu.

”Tämä on kylän turvallisin paikka”, rehtori Tinilsina toteaa. ”Jos tulee uusi maanjäristys, täällä olemme turvassa.”

Keskustelemme pitkään turvallisuuden tunteesta ja siitä, miten tärkeä se on ihmisen hyvinvoinnille.

”Vanhemmat eivät uskalla lähettää lapsia kouluun, jos se ei ole turvallinen paikka”, rehtori toteaa.

Käyn rehtorin ja kouluyhteistyötoiminnan jäsenten kanssa läpi ”Back to School” -kampanjan materiaalin. Kirkon Ulkomaanapu on ollut mukana työryhmässä, jossa on laadittu nämä tärkeät viestit oppilaille, opettajille, vanhemmille ja ympäröivälle yhteisölle.

Vanhempia kehotetaan lähettämään lapset luottavaisin mielin kouluun. Turvalliset koulurakennukset on merkitty vihreillä tarroilla ja romahtamisvaarassa olevat rakennukset punaisilla tarroilla. Väliaikaiset koulurakennukset ovat turvallisia.

Opettajia kehotetaan ottamaan lapset avosylin vastaan, vaikka heillä olisikaan koulupukua tai tarvittavia dokumentteja. Maanjäristysten pelossa ihmiset ovat muuttaneet uusille asuinpaikoille, siksi jotkut koulut tulevat olemaan tupaten täynnä. Uuteen kouluun siirtyviä lapsia pyydetään täyttämään siirtolomake, kun he aloittavat koulun sunnuntaina 31. toukokuuta.

”Koulussamme on neljä opettajaa, ja he kaikki ovat tulossa töihin sunnuntaina. Aloitamme erilaisilla leikeillä ja peleillä. Olemme paljon ulkona”, rehtori Tinilsina kertoo.

Lopuksi kerron rehtorille hyvät uutiset – Kathmandusta tuleva rekkamme on juuri päässyt perille Gimdiin, mukanaan 1 500 kiloa koulutarvikkeita ja harrastusvälineitä. Kuorma puretaan vielä samana iltana Gimdin suurimman koulun varastoon. Sovimme seuraavalle aamulle treffit – rehtori tulee kyläläisten kanssa hakemaan heille kuuluvat koulutarvikkeet. Niillä on hyvä aloittaa koulutyö sunnuntaina.

Kirjoittaja on erityisopettaja ja koordinoi parhaillaan Kirkon Ulkomaanavun avustustyötä opettajankoulutuksen ja psykososiaalisen tuen järjestämiseksi maanjäristysten tuhoamilla alueilla Nepalissa.

Kirjoittaja

Johanna Kurki