Brysselin kokous toi toivoa uuteen kriisin ajautuneelle Keski-Afrikan tasavallalle

Keski-Afrikan tasavallan hallitus on lanseerannut uuden viisivuotissuunnitelmansa, jolla maan kehitys on tarkoitus saada uuteen nousuun. Olisi jo aikakin, sillä maa on kuulunut maailman köyhimpiin jo vuosikymmeniä.

Suunnitelman peruspilarit ovat valtion auktoriteetin palauttaminen, turvallisuus, peruspalvelut ja talouden elvyttäminen. Suunnitelman toteuttamiseksi maan hallitus järjesti marraskuussa yhdessä EU:n kanssa suuren rahoittajakonferenssin Brysselissä. Tavoitteena oli vedota Euroopan unioniin, Maailmanpankkiin, YK:hon ja yksittäisiin valtioihin suunnitelman rahoittamiseksi.

Sain osallistua kaksipäiväiseen kansalaisyhteiskunnan edustajien kuulemiseen Brysselissä ennen itse päätapahtumaa. Kuuntelimme Keski-Afrikan tasavallan presidentin puhetta meille kansalaisyhteiskunnan edustajille. Presidentti oli joutunut koville viime aikoina, sillä monet eri tahot arvostelivat hänen työtään, ja odottivat nopeita tuloksia. Viime viikkoina maa oli taas ajautunut kriisiin. Taisteluita käytiin eri puolilla maata, satoja siviilejä oli kuollut ja monet olivat joutuneet jättämään kotinsa paetakseen taisteluiden alta.

Lokakuun lopulla olimme kaksi päivää kotiarestissa, kun kaupungilla järjestetyssä YK:n vastaisessa mielenosoituksessa kuoli muutamia ihmisiä. Yleinen ymmärrys oli, että YK:n rauhanturvaajat olisivat ampuneet väkijoukkoon, kun heitä vastaan oli ammuttu, mutta toisten mukaan näin ei ollut koskaan tapahtunut. MINUSCA ei koskaan vahvistanut tietoa.

Mielenosoitusten pääjärjestäjä Gervais Lakosso on mielenkiintoinen hahmo itsessään. Lakosso tuli tunnetuksi laulajana Keski-Afrikan tasavallassa, mutta nyt hän esiintyy maan virallisena agitaattorina, kun joku taho haluaa horjuttaa yhteiskuntarauhaa pääkaupunki Banguissa. Mielenosoitusten ollessa kuumimmillaan Lakosso oli kuitenkin luikkinut pois paikalta. Moni haluaa horjuttaa presidentin asemaa, sillä hänen valtaannousunsa jätti monet vaille entisiin totuttuja etuja. Vallasta taistellaan maan kehityksen kustannuksella.

Mutta tuona marraskuisena aamuna Brysselissä presidentti oli selvästi tyyni ja optimistinen Keski-Afrikan tasavallan tulevaisuuden suhteen. Hänen tehtävänsä on haastava, joidenkin mielestä mahdoton. Kolme tunnin ajomatkan päässä Banguista ei löydy sähköä. Tunnin ajomatkan päässä, hieman suuremmassa Damaran kaupungissa ei ole yhtään ravintolaa tai kauppaa, josta ostaa perustarpeita. Yksi suunnitelman perustavoitteista on liiketoiminnan ja sijoitusten elvyttäminen. Presidentti saa aloittaa työnsä lähes nollasta.

Kun palasin Keski-Afrikkaan, minua odotti kuitenkin huonot uutiset. Jopa Ilta-sanomat uutisoi vaikeasta tilanteesta, mikä on Suomessa harvinaista. “Keski-Afrikan tasavallassa ainakin 85 ihmistä on kuollut kilpailevien aseellisten ryhmittymien yhteenotoissa, hallituksen edustajat kertoivat maanantaina.” Tällä kertaa vastakkain eivät olleet kristityt ja muslimit, vaan kilpaileviin ryhmiin jakautuneet entiset Seleka-taistelijat.

Taisteluiden osapuolet UPC ja FPRC edustavat kahta etnistä ryhmää, Goulia ja Peuhleja. Kapinalliset ottivat yhteen Brian kaupungissa. Taisteluissa oli käytetty järeitä aseita. Paikalliset lehdet kirjoittivat, että kaupunkilaiset olivat psykoosissa, eikä YK:n rauhanturvaoperaatio ole pystynyt pysäyttämään väkivallan kierrettä. Ryhmien karismaattiset johtajat, UPC:n Ali Daras UPC:stä ja FPRC:n Noureddine Adam, houkuttelevat taistelijoita puolelleen.

Koulut ovat olleet kiinni jo viikon. Kehitysyhteistyö ja humanitaarisen avun toimittaminen vallatuille alueille on turvallisuustilanteen vuoksi lähes mahdotonta. Järjestöt ovat joutuneet evakuoimaan henkilöstöään Briasta Banguihin.

Keski-Afrikan omalla armeijalla ei asevientikiellon takia ole aseita ja ranskalaisten Sangaris-operaatio jätti maan muutama viikko sitten. Maassa on valtatyhjiö ja kapinalliset voivat tehdä, mitä haluavat. Nykyinen tilanne on hyvä esimerkki myös siitä, että loppujen lopuksi konfliktin perimmäiset syyt eivät liity uskontojen väliseen yhteenottoon.

Brian konflikti on valtakamppailua resursseista, oikeudesta kerätä laittomia veroja alueilla, joilla valtio ei kykene toimimaan, kamppailua Selekan sisäisestä herruudesta ja etnisten jakolinjojen kamppailua. Etnisyyttä käytetään myös hyvänä tekosyynä värvätä nuoria miehiä kapinallisryhmiin.

Jotkut ovat sitä mieltä, että muslimikapinallisten sisäiset ristiriidat ovat myönteinen merkii, sillä näin Selekan ja kristityn anti-Balakan välinen jännite ei kasva ja riistäydy käsistä Banguissa. Taistelut maakunnissa syventävät kuitenkin entuudestaan maan kahtiajakoa Banguin ja muiden alueiden välillä. Ex-Seleka vahvistaa koko ajan rivejään ja jopa nyt heillä olisi mahdollisuus pääkaupungin valtaukseen.

Brysselin kokous onnistui yli odotusten. Keski-Afrikan tasavallan hallitus onnistui keräämään 2,2 miljardin euron potin. Toivon todella, että raha käytetään maan kehityksen tukemiseksi.

Toivomme nyt joulurauhaa Keski-Afrikan tasavaltaan!

Kirjoittaja on Kirkon Ulkomaanavun maajohtaja Keski-Afrikan tasavallassa
Twitter: @MarjoMaenpaa1

Kirjoittaja

Marjo Mäenpää