Hävikkiruokakauppa WeFoodissa ruoka pelastuu rullakko kerrallaan

Markus Silvennoinen Wefoodin logistiikkavapaaehtoisena.
Hävikkiruoka siirretään tukun lastauslaiturilta WeFoodin käytössä olevaan sähköpakettiautoon.

Kirkon Ulkomaanavun työntekijä Markus Silvennoinen teki työpäivän WeFood hävikkiruokakaupan logistiikkavapaaehtoisena.

Ilmastointi hurahtaa pehmeästi, mutta mitään muuta ääntä ei kuulu, kun käynnistän WeFood-hävikkiruokakaupan käytössä olevan punaisen sähkö-Nissanin. Rullaamme tammikuisena aamuna logistiikkakoordinaattori Aleksi Frimanin kanssa kohti kehätietä.

Aamun ensimmäinen pysähdys on Koillis-Helsingin Kivikossa, jossa sijaitsee Greenfood Salico Oy:n, entisen Apetitin, ruokatehdas. Se on yksi WeFoodille hävikkiruokansa lahjoittavista yhteistyökumppaneista.

WeFood-hävikkiruokakaupan ideana on vähentää suomalaista ruokahävikkiä, ja siinä se on onnistunut yli kaikkien oletusten. Syyskuussa 2018 Kalasataman kauppakeskus Rediin perustettu WeFood vähensi ensimmäisenä toimintavuotenaan suomalaista ruokahävikkiä lähes 100 000 kiloa.

Normaalisti Suomessa hävikkiin hukataan joka vuosi noin 400–500 miljoonaa kiloa ruokaa, joka olisi syömäkelpoista. Tilanne on maailmanlaajuisesti hurja. Yli kolmannes maapallolla tuotetusta ruuasta päätyy hävikkiin, vaikka samaan aikaan 800 miljoonaa ihmistä maailmassa ei saa tarpeeksi ruokaa ja kärsii jopa nälästä.

Ruokatehtaan lastauslaiturilla meitä odottavat pastasalaatit, porkkanat ja kesäkurpitsat. Lastaamme ne pakettiautoon. Tavaratilan lattia on korotettu puisilla trukkilavoilla, sillä ruokalaatikot eivät saa kuljetuksen aikana osua auton lattiaan tai maahan. Ennen paluumatkan aloittamista Aleksi mittaa pakkausten lämpötilaksi kolme ja puoli Celsius-astetta. Se on hyvä lukema. Kylmäketjussa pilkottujen vihannesten lämpötilan pitää pysyä alle kuuden asteen.

Suuntaamme punaisen pakettiautomme keulan takaisin kohti Kalasatamaa.

Helsingin aamuruuhkat ovat puoli kymmeneltä hellittäneet, ja matka sujuu joutuisasti. Kauppakeskus Redin lastauslaiturilla kasaamme kasvislaatikot autosta rullakkoon, jonka viemme WeFood-myymälään.

Ennen kuin lahjoitettu ruoka pääsee myyntiin, pitää jälleen tarkastaa, että elintarvikekaupan kylmäketjun vaatimukset täyttyvät. Uusi lämpötilamittaus näyttää viittä ja puolta astetta. Hyvä!

Wefoodissa hävikkiruoan kylmäketjusta huolehditaan tarkasti.

Hävikkiruoan kylmäketjusta huolehditaan tarkasti.

“Moni saattaa turhaan epäillä, uskaltaako hävikkiruokaa syödä, ja senkin takia teemme kaiken tarkalleen säännösten mukaan”, Aleksi kertoo.

Kun olemme saaneet siirrettyä salaatit ja kasvikset rullakoista myymälän hyllyihin, matka jatkuu Sörnäisissä sijaitsevaan Heinon tukkuun. Sinne on kaupalta matkaa vain muutama kivenheitto.

Tukussa WeFoodin rullakkoon on koottu päivän hävikkituotteet. Niiden joukossa on muun muassa banaaneja, viinirypäleitä ja ananaksia.

Nostamme pelastettavat hedelmälaatikot autoon ja suuntaamme jälleen kohti kauppakeskus Rediä.

On lounasaika, ja myymälässä on jo vipinää. Pullantuoksu leijailee ilmassa, mikä osaltaan vauhdittaa leipomotuotteiden menekkiä.

Sähköpakettiauton akun lataus kestäisi vielä noin kaksisataa kilometriä, mutta päätän pelata varman päälle. Kytken auton keulaan kiinnitettävän piuhan latauspisteeseen. Valo muuttuu vihreästä siniseksi latauksen käynnistyttyä.

Vuoroni hävikkiruokamyymälän vapaaehtoisena on loppumaisillaan, joten ehdin itsekin ostoksille. Pullantuoksua on vaikea vastustaa, joten valitsen hyllystä evääksi kanelipullapussin.

Logistiikan keltanokkana tuntuu, että opin päivän aikana paljon, ja Aleksin opastuksen myötä lastauslaituritoiminta mittauslaitteineen, pumppuineen ja rullakkoineen sujuu jo luontevasti.

Ei välttämättä uskoisi, että laatikoiden kantaminen ja lastaaminen autoon ja autosta pois voi virkistää, mutta totta se on.  Vapaaehtoisvuoro oli mukavaa vaihtelua toimistotyöläisen arkeen, jossa tuijotan tietokoneen ruutua suurimman osan päivästä.

Näköjään käsillä voi tehdä muutakin kuin näpytellä näppäimistöä – esimerkiksi pelastaa ruokaa.

Teksti: Markus Silvennoinen
Kuvat: Saara Mansikkamäki

WeFood etsii logistiikkavapaaehtoisia

Hae mukaan WeFoodin logistiikkatiimiin, jonka vastuulla ovat hävikkiruokaerien noudot yhteistyökumppaneiltamme Helsingin Kalasatamassa sijaitsevaan myymäläämme. Tehtävään saat koulutuksen. WeFoodin vapaaehtoisena teet konkreettista työtä ruokahävikin vähentämiseksi!

Lähetä hakemuksesi osoitteeseen: wefood(at)kirkonulkomaanapu.fi.