Unelmani on tulla paremmaksi opettajaksi

Haitilainen opettaja Jean Britus.

”Oma peruskoulun opettajani neuvoi aikanaan, että koskaan ei pidä luovuttaa ja meidän täytyy tavoitella rohkeasti unelmiamme”, Jean Britus kertoo.

Haitilainen Jean opettaa 36 oppilasta koulurakennuksessa, joka sijaitsee vaikeakulkuisen tien päässä vuorten keskellä. Jean kulkee joka päivä kouluun jalan ja matka kestää kaksi tuntia yhteen suuntaan. Vaneriseinäisessä luokkahuoneessa on kuuma, eikä tuulettimia ole.

Maanjäristys tuhosi vuonna 2010 Haitissa yli 4 000 koulua. Paikallisilla kirkoilla ja kansalaisjärjestöillä on ollut erityisen tärkeä rooli jo ennestään heikon koulutusjärjestelmän rakentamisessa.

”Lapset ovat traumatisoituneita ja vie aikaa ennen kuin he toipuvat. Toivon kuitenkin, että oppilaani pystyvät tulevaisuudessa ansaitsemaan riittävästi ja elättämään oman perheensä. Koulutus on näille lapsille avain tulevaisuuteen”, Jean Britus kertoo.

Opettaja on arvostettu henkilö Haitissa ja kyläläiset ja lapset kunnioittavat opettajaa todella paljon. Vain yhdellä viidestä haitilaisista opettajista on tehtäväänsä koulutus. Jean kertoo olevansa onnekas, sillä hän on yksi heistä. Opettajan palkalla on kuitenkin vaikea tulla toimeen ja monet opettajat joutuvat työskentelemään muualla koulupäivän päätyttyä.

”Koulujärjestelmämme ja maakohtaiset standardimme ovat yhä todella puutteelliset. Yhteisön vanhemmat tekevät kuitenkin parhaansa saadakseen lapset kouluun ja parasta työssäni on saada kiitosta lapsilta. Haluaisin saada mahdollisuuden opiskella lisää ja kehittää esimerkiksi pedagogisia taitojani ja oppituntien suunnittelua.”

Teksti: Elisa Vepsäläinen ja Hanna Lassila
Kuva: Jari Kivelä