Tyttöjen Klubissa voi jutella vaikeistakin asioista

Tyttöjen Klubi kokoaa Bahnin pakolaisleirin yläkoulun tytöt yhteen.
Tyttöjen Klubi kokoaa Bahnin pakolaisleirin yläkoulun tytöt yhteen.

Kirkon Ulkomaanapu on perustanut kaksi yläkoulua Norsunluurannikon pakolaisille Liberiassa, ja työssä panostetaan tyttöjen koulunkäynnin tukemiseen. Erityistä tukea tarvitsevat ne yläkoululaiset, joilla on pieniä lapsia.

Bahnin pakolaisleirin yläkoulun tytöt ovat perustaneet oman Tyttöjen Klubin. Koulun tytöt tulevat klubiin viikoittain, koska siellä voi jutella itseä askarruttavista asioista.

Nuoria tyttöjä puhuttavat pakolaisleirillä samat teemat kuin kaikkialla maailmassa: ongelmat koulussa ja kotona, kaverit ja ihastukset, terveys, seksi ja raskaus. Jotkut tytöistä asuvat leirillä ilman vanhempiaan ja toisten tyttöjen neuvot ovat tarpeen. Tyttöjen Klubissa voi puhua vapaasti, koska pojilta on pääsy kielletty!

Keskinäinen tuki on tarpeen, koska pakolaisten lähimenneisyyteen liittyy yleensä kipeitä tai pelottavia muistoja. Moni on nähnyt tai kokenut väkivaltaa ja menettänyt perheenjäseniä ja ystäviä. Jotkut ovat tulleet leirille aivan yksin. Monelle paluu kotiin Norsunluurannikolle ei ole vielä mahdollista. Koti-ikävä ja kotiinpaluu pyörivät kuitenkin ajatuksissa.

Terveyteen ja hygieniaan liittyy pakolaisleirillä tavallista enemmän haasteita. Ulkomaanapu tukee Tyttöjen Klubia lahjoittamalla tytöille hygieniapakkaukset. Pakkauksessa on esimerkiksi saippuaa, terveyssiteitä, ja muita tarvikkeita, joista leiriolosuhteissa on pulaa.

Bahnin pakolaisleirin yläkoulu käynnistettiin vuonna 2012. Lisäksi Ulkomaanapu on käynnistänyt yläkoulun myös Grand Gedehin maakunnassa sijaitsevalla pakolaisleirillä (PTP refugee camp). Uusi koulu avattiin tammikuussa, ja sen yhteydessä on aloitettu oma Tyttöjen Klubi.

Hoitopaikka koululaisten pikkulapsille

Kirkon Ulkomaanapu perusti lasten päivähoitopaikan Bahnin pakolaisleirin yläkoulun yhteyteen syyskuussa 2013. Puoli vuotta myöhemmin on nähtävissä, että päivähoidon ansiosta useampi nuori äiti käy koulua.

Tarve päivähoitopaikalle on suuri, koska yläkouluikäisistä suurella osalla on jo lapsia. Jos lapsille ei ole turvallista hoitopaikkaa koulupäivän ajaksi, nuoret äidit ottavat lapsensa mukaan kouluun tai jäävät itse kotiin lapsen kanssa. Monen tytön koulunkäynti on siksi satunnaista, ja usein koulu jää kesken kokonaan.

Yleisesti ottaen nuorten raskaudet ovat hyvin yleisiä sekä Liberiassa että Norsunluurannikolla. Bahnin pakolaisleirillä joka neljäs tyttö tulee raskaaksi yläkouluikäisenä. Luvut ovat samaa luokkaa muilla Norsunluurannikon pakolaisten leireillä Liberiassa. Bahnin pakolaisleirillä Africa Humanitarian Action (AHA) antaa perhesuunnittelu- ja ehkäisyneuvontaa.

Vapaaehtoiset hoitajat kaitsevat oppilaiden lapsia, ja päivähoito on auki aamusta myöhäiseen iltapäivään. Äidit itse käyvät välitunneilla hoitamassa ja imettämässä pienimpiä. Lapset pääsevät mukaan myös kouluruokailuun.

Bahnin pakolaisleirin koulusta saatujen hyvien tulosten kannustamana Ulkomaanapu avasi lasten päivähoitopaikan myös toisen pakolaisleirin koulun yhteyteen (PTP refugee camp). Järjestelyn ansioista nuorten on mahdollista yhdistää äitiys ja koulunkäynti.

Voin käydä koulua ilman huolta lapsesta

Evodie Bloa Sehi

Evodie Bloa Sehi

24-vuotias Evodie Bloa Sehi asuu Bahnin pakolaisleirillä vanhempiensa ja vuoden ikäisen poikansa kanssa. Evodie joutui jättämään kotimaansa Norsunluurannikon levottomuuksien takia elokuusssa 2011.Reilu vuosi sitten Evodie jäi pois koulusta saatuaan lapsen. Perhe muutti Bahnin pakolaisleirille loka-marraskuussa viime vuonna, ja leirillä Evodie pääsi takaisin kouluun. Koulun yhteydessä oleva lasten päivähoitopaikka teki kouluun palaamisen helpommaksi. ”Voin käydä koulua ilman huolta lapsesta, koska päivähoito on aivan koulun vieressä,” Evodie kertoo.

Koulua käyvien tyttöjen määrä on kasvanut tasaisesti siitä asti, kun lasten päivähoitopaikka avattiin syyskuussa. ”On hyvä, että täällä on koulu. Muuten meillä ei olisi mitään tekemistä!” Evodie kertoo nauraen.

Keskiviikkoisin Evodie käy Tyttöjen Klubissa, kuten suurin osa Bahnin yläkoulun tytöistä. ”Tyttöjen Klubi on vähän kuin perhe. Mietimme yhdessä ratkaisuja ongelmiin, ja kaikki voivat sanoa oman mielipiteensä,” hän selittää. ”Koitamme kannustaa kouluun myös niitä tyttöjä, jotka eivät tällä hetkellä käy koulua.”

Prisca on Tyttöjen Klubin puheenjohtaja

Prisca Nian Glouali

Prisca Nian Glouali

Prisca Nian Glouali on 24-vuotias Norsunluurannikon pakolainen. Hän käy Ulkomaanavun perustamaa ja tukemaa Bahnin pakolaisleirin yläkoulua.

”Onneksi miellä on koulu täällä! Opinnot pitävät meidät kiireisinä ja opimme uutta joka päivä,” Prisca sanoo. ”Erityisesti meidän tyttöjen on tärkeää panostaa kykyihimme. Jossain vaiheessa meidän on aika ottaa vanhempiemme paikka, emmekä halua olla taakkana puolisoillemme.”

Prisca on Tyttöjen Klubin puheenjohtaja. Bahnin yläkoulun tytöt kokoontuvat Klubiin vähintään kerran viikossa keskustelemaan. Aiheena voi olla oikeastaan mikä tahansa arkinen asia. Usein keskustellaan suhteista ja raskaudesta.

”Järjestämme myös vapaa-ajan tapahtumia, joissa on ruokaa ja musiikkia. Koitamme niillä kannustaa muitakin tyttöjä tulemaan kouluun,” Prisca kertoo.

Priscan haaveena on työskennellä lentoemäntänä tai finanssialalla. ”Vaikka elämässä on haasteita, on hyvä käydä koulua. Meidän täytyy nyt panostaa tulevaisuuteen,” hän sanoo.

On vaikeaa saada kunnioitusta, jos koulut ovat kesken

Ingride Dekpea

Ingride Dekpea

Ingride Dekpea on yksi Norsunluurannikon pakolaisnuorista, joka opiskelee Ulkomaanavun perustamassa Bahnin pakolaisleirin yläkoulussa. 23-vuotias Ingride asuu kaksin viisivuotiaan poikansa kanssa, mutta pian perheeseen tulee uusi jäsen: Ingride on kuudennella kuulla raskaana.

Norsunluurannikolta pakenemisen jälkeen Ingride on asunut monen muun pakolaisen tavoin Liberialaisissa kylissä lähellä Norsunluurannikon rajaa. Viime vuonna Norsunluurannikon pakolaiset päätettiin kerätä pakolaisleireille, ja Ingride muutti Bahnin leirille.

Oltuaan pitkään käymättä koulua, Ingride pääsi takaisin kouluun kaksi vuotta sitten. Nyt hän käy Ulkomaanavun perustamaa Bahnin yläkoulua. ”Olen kiitollinen mahdollisuudesta käydä koulua,” Ingride sanoo vakavana. ”On vaikeaa saada kunnioitusta, jos koulut ovat kesken.”

Teksti:Ulla Tarkka, Henrik Fosseldorff ja Anaïs Marquette
Kuvat: Anaïs Marquette