Työ maailman hauraimmassa valtiossa vaatii virkeää mieltä – liikunta pitää Moses Ludorun terveenä

Eteläsudanilainen Moses Ludoru on innostanut järjestökollegoitaan liikkumaan.

Aamu sarastaa Etelä-Sudanin Piborissa ja KUA:n toimiston kylpyhuoneesta kuuluu tietokoneen käynnistymisestä ilmoittava Windows-tunnari.

Lenkkisortseihin ja hihattomaan paitaan sonnustautunut Moses Ludoru asettaa tietokoneensa vessanpöntön kannelle ja klikkaa auki kansion nimeltä aerobic. Kohta ruudulla pyörii animoitu liikuntatunti. Kylpyhuone on ainoa tila, jossa jumppaaminen ei häiritse muita pienessä toimistossa, joka toimii myös työntekijöiden kotina.

Ludoru seuraa tunnollisesti amerikkalaisen liikuntaohjaajan ohjeita popmusiikin tahdissa. Paljaat jalat läpsyvät kivilattialla ja käsien liikerata sopii juuri ja juuri ahtaaseen tilaan. Hiki virtaa.
Ludoru toistaa noin tunnin mittaisen session joka arkipäivä.

”Liikunta virkistää mieltä ja auttaa keskittymään työhön heti aamusta”, hän sanoo.

Terve kuin pukki

Ludoru vastaa KUA:n talousasioista Piborissa, joka on yksi KUA:n kolmesta kenttätoimistoista Etelä-Sudanin pääkaupunki Juban ulkopuolella. Konfliktiherkän alueen arki kaukana omasta perheestään on vaativa etenkin henkisesti.

”Turvallisuustilanne on aina arvaamaton ja stressiä on purettava johonkin. Lisäksi todistamme jatkuvasti vaikeita ihmiskohtaloita”, Ludoru sanoo.

”Liikunnan lisäksi kasvatan sadekauden aikana vihanneksia. Puutarhatöihin menee noin tunti päivässä.”

Piborin rauhoituttua KUA:n rauhantyön seurauksena Ludoru on myös käynyt juoksulenkeillä, mutta alussa liikunta pysyi salassa kylpyhuoneen uumenissa.

Ludorun urheilullinen kehonrakenne on kuitenkin herättänyt mielenkiintoa useamman järjestön samalla alueella asuvissa kollegoissa. Etenkin siksi, että hän on jatkuvasti terve.

”En ole ollut kipeänä kahteen vuoteen. Kaikki kysyvät, miten se on mahdollista ja silloin kutsun heidät mukaan liikkumaan”, Ludoru sanoo ja hymyilee.

”Alku on aina vaikea, mutta lopulta liikunta koukuttaa.”

Teksti: Erik Nyström, Kuva: Hugh Rutherford