Tukiohjelma parantaa hiv-positiivisten asemaa slummissa

Delfina Nhambirre on yksi slummin hiv-positiivista, joilla on nyt tuloja ja elämänhalua. Kuva: Hilkka Hyrkkö
Delfina Nhambirre on yksi slummin hiv-positiivista, joilla on nyt tuloja ja elämänhalua. Kuva: Hilkka Hyrkkö

Kirkon Ulkomaanavun työ Mosambikissa päättyi vuoden 2015 lopussa. Ulkomaanapu tuki Mosambikia 1970-luvulta lähtien. Sisällissodan aikana autoimme maan sisäisiä pakolaisia, mutta sodan päätyttyä vuonna 2002 työ painottui kehitysyhteistyöhankkeisiin Gazan maakunnassa sekä pääkaupungissa Maputossa.

Mosambikin pääkaupungissa Maputossa on satanut rankasti. Polino Canicossa, köyhien asuinalueella, sadevesi kastelee jo koteja ja pehmentää kulkureitit liejuisiksi. Delfina Nhambirre saa kuitenkin myydä kookospähkinöitä auringonpaisteessa ja kuivalla pahvilla. Aurinko on hetkellisesti kuivattanut maan.

Nhambirre on muutenkin onnekas. Ulkomaanapu ja paikallinen kirkollinen järjestö CEDES ovat tukeneet häntä jo vuodesta 2009.

60 000 asukkaan Polino Canincossa on parannettu hiv-positiivisten ihmisten asemaa. Tietoa jakamalla ehkäistään viruksen leviämistä, parannetaan yleishygieniaa sekä torjutaan malariaa ja koleraa. Mukana on noin kuusisataa asukasta.

Elämänhalu lisääntynyt

Sairaanhoitaja käy useita kertoja viikossa Nhambirren kotona. Tällä kertaa on vuorossa Kristina Jonas. Hän pitää silmällä kodin siisteyttä ja yleistä hygieniaa.

Tärkeintä on kuitenkin henkinen tuki, joka lisää elämänhalua ja -hallintaa ja saa Nhambirren ottamaan lääkkeensä säännöllisesti.

Hankkeen kahdestakymmenestä työntekijästä suurin osa on vapaaehtoisia. Ammattitaitoisia sairaanhoitajia on kaksi.

Hiv-positiivisia syrjitään slummissa. Monet joutuvat auttamatta yhteisön ulkopuolelle. Se on rankkaa ja tuki on välttämätöntä.

Omia tuloja kookospähkinöillä

Pienimuotoinen kaupankäynti on monen slummiasukkaan keskeinen tulonlähde. Kuva: Hilkka Hyrkkö

Pienimuotoinen kaupankäynti on monen slummiasukkaan keskeinen tulonlähde. Kuva: Hilkka Hyrkkö

Nhambirre saa työntekijöiltä myytäväksi tarkoitetut kookospähkinät. Kaupankäynti näyttää vieraan silmään hyvin pienimuotoiselta. Nhambirre kuitenkin kertoo, että tuloilla on hankittu kotiin sähköt ja rakennettu yksi huone lisää.

Päivittäinen myynti on noin seitsemän euroa.

Ennen Delfina Nhambirre sai kerran kuukaudessa ruokakorin. Nyt kori on vaihtunut kookospähkinöihin, joita myymällä hän saa toimeentulonsa. Näin hän voi olla omatoiminen.

Nhambirre on saanut myös koulupuvut ja muita koulutarvikkeita kolmelle lapselleen. Kaksi nuorinta lasta eivät vielä käy koulua. Nhambirre on leski ja yksinhuoltaja.

Tartunnat vähentyneet

Maputon slummihanke on tuonut ison muutoksen hiv-testaukseen ja havaittujen tapausten määrään. Vapaaehtoisesti testeissä käyvien määrä on lisääntynyt jopa 25 prosentilla. Tartunnat ovat vähentyneet viisitoista prosenttia vajaan vuoden aikana.

”Elämäni on kohentunut paljon”, Nhambirre sanoo ja uskaltautuu lopulta hiukan hymyilemään.

”Olen ylpeä siitä, että olen voinut laajentaa taloani ja saanut sähköt.”

Teksti: Hilkka Hyrkkö