Ta Um Lau sai töitä pakolaisleirin opettajana

Ta Um Lau vastaa kysymyksiin rohkeasti, ylpeänä ja hymyillen. Työskentely opettajana on antanut hänelle paljon itseluottamusta. Kuva: Frédéric Fessard

Kirkon Ulkomaanapu tukee maan sisäisiä pakolaisia leireillä Shanin osavaltion pohjoisosassa Myanmarissa, jossa jatkuva aseellinen konflikti vaikeuttaa kestävien ratkaisujen löytämistä kodeistaan pakenemaan joutuneille. Mansan leirillä elävää nuorta Ta Um Lauta, 22, potkaisi onni, kun hän sai leiriltä työpaikan opettajana.

”Pakenin taisteluja kotikaupungistani neljä vuotta sitten ja täältä leiriltä sain turvapaikan”, hän kertoo.

Vaikka leirillä ei tarvinnut pelätä, toimeentulomahdollisuudet olivat huonot. Kotoa mukaan tuodut säästöt eivät kantaneet pitkälle ja pian Ta Um Lau oli muiden lainaaman ruoan varassa.

Kirkon Ulkomaanapu keskittyy leireillä koulutusmahdollisuuksien tarjoamiseen ja turvallisten koulu- ja leikkitilojen tarjoamiseen. Ta Um Lau sai työpaikan yhden koulutilan opettajana.

”Palkkani riittää nyt tarpeisiini. Työ opettajana on antanut minulle todella paljon, myös luottamusta omaan itseeni.”

Kirkon Ulkomaanapu tukee Myanmarin sisäisiä pakolaisia Shanin, Kachinin ja Rakhinen osavaltioissa. Ulkomaanapu haluaa tarjota konflikteista kärsiville lapsille mahdollisuuden jatkaa koulunkäyntiä, turvallisen paikan, jossa oppia, sekä psykososiaalista tukea.

Nuorille Ulkomaanapu tarjoaa psykososiaalisen tuen ja nuorten kerhojen kautta taitoja ja mahdollisuuksia tulla toimeen paremmin ja selvitä haasteista muillakin keinon kun pyrkimällä lähtemään maasta.