”Säästöryhmään liittyminen muutti elämäni”

Daw Wah Wah myy energiaa säästäviä, ympäristöystävällisiä liesiä.

Hirmumyrsky tuhosi myanmarilaisen Wah Wahin ja hänen perheensä koko omaisuuden. Naisten Pankin tuella perhe pääsi jaloilleen ja Wah Wahista tuli yrittäjä.

”En unohda milloinkaan päivää, jolloin liityin Naisten Pankin säästö- ja lainaryhmään, koska se päivä muutti elämäni. Ensin oli hyvin vaikeaa saada rahaa säästettyä, koska tuloni olivat hyvin pienet ja minulla oli lainaa, jonka takaisinmaksu tuotti myös vaikeuksia. Mutta aloin kuitenkin säästää 1000 kyatia (0,75€) kuussa. Pian sain lainata ryhmältä 30 000 kyatia, jonka käytin taloni olkikattoon. Seuraavaksi, vuonna 2014, sain 400 000 kyatin lainan kahden prosentin korolla. Sillä ostettiin miehelleni moottorivene. Ja vain vuoden päästä siitä olimme maksaneet kaikki velkamme ja meistä oli tullut moottoriveneen ylpeitä omistajia!”

Wah Wahin mies Thaung Soe on tuonut asiakkaat moottoriveneellä joen yli.

Wah Wahin mies Thaung Soe, moottorivene ja asiakkaat.

Muistot nostavat Daw (rouva) Wah Wahin tunteet pintaan. Toinen päivä, jota hän ei koskaan unohda, on toukokuun 2, 2008. Silloin hirmumyrsky Nargis iski hänen kyläänsä. Wah Wahin kotikylä Hsar-Oh Chaung sijaitsee Pyapon-joen länsirannalla Irrawaddy Deltalla.

”Myrsky tuhosi heiveröisen talomme ja vei kaiken omaisuutemme. Olin täysin murtunut, vailla toivoa ja koko ajan surullinen. Terveyteni oli huono. Mieheni kuljetti matkustajia vuokratulla veneellä Pyapon-joen yli. Ansaitsimme 1 500 kyatia päivässä, joka hädin tuskin riitti lainamme 20 prosentin koron maksuun.”

Nyt nuo vaikeat ajat ovat takana. Wah Wah tunnetaan Hsar-Oh Chaungin kylässä ystävällisenä ja auttavaisena naisena, joka on aina valmis ottamaan vastuuta kylän tapahtumista ja kehitystoiminnasta. Hän on teini-ikäisen tytön äiti. Hän on nykyään myös yrittäjä, joka myy ympäristöystävällisiä liesiä.

”Tilauksia tulee myös muista kylistä, koska kuljetus on ilmainen!”

Wah Wah, kuten kaikki naisryhmien jäsenet, on käynyt monta Naisten Pankin järjestämää koulutusta. (Alueen 22 kylässä on yhteensä 28 säästö-ja lainaryhmää. Niissä on yhteensä 392 jäsentä) Wah Wah on osallistunut yrittäjyyskoulutukseen, yrityksen kehittämiskoulutukseen, yrittäjänä toreilla -koulutukseen sekä koulutukseen eläintenhoidosta. Johtajuuskoulutuksen hän on käynyt kolme kertaa.

”Ymmärrän nyt, millaisia ominaisuuksia johtajalla pitää olla. Johtajuuskoulutuksesta saamistani tiedoista on valtavasti apua päätöksenteossa, tiimityössä ja muiden auttamisessa.”

Wah Wah ja tytär Kay Thwe Soe

Wah Wah ja tytär Kay Thwe Soe

”Minä olen saanut apua, ja sen ansiosta olen pystynyt rakentamaan elämäni uudelleen. Nyt on minun vuoroni auttaa muita. Oman yritykseni lisäksi toimin sihteerinä Ladies of Ayarissa, joka on 12 naisryhmän verkosto. Olen myös oman ryhmäni Shwe Hin-Than sihteeri. Olen muuttunut pelokkaasta ja epävarmasta naisesta itseeni luottavaksi johtajaksi, kokonaan Naisten Pankin ansiosta!”

”Uusi” Wah Wah aikoo nyt varmistaa hyvän tulevaisuuden ainoalle lapselleen Kay Thwe Soelle, 15, joka käy yläkoulun yhdeksättä luokkaa Pyaponin kaupungissa.

”Tyttäreni haluaa lääkäriksi. Haluan antaa hänelle mahdollisuuden hyviin yksityistunteihin, kuten monella teini-ikäisellä Myanmarissa.”

Teksti: Khin Moe Moe Aung
Kuva: Myo Thame / c4dm ltd Myanmar