Perheenyhdistämisen ABC: miksi sitä ei tulisi enää vaikeuttaa?

Perheenyhdistäminen on hankala, kallis ja aikaa vievä prosessi.

Tiesitkö, että perheenyhdistäminen on jo nyt todella vaikeaa, monelle pakolaiselle jopa mahdotonta? Kerromme sarjakuvan avulla, miten monimutkaista perheen yhteen saattaminen on jo nyt.

Kuvitteellisen perhe Karzain tytär on saanut Suomesta turvapaikan. Pakistanissa paossa elävä perhe hakee perheenyhdistämistä. Koko prosessin ajan perheen tulee maksaa kaikki kulut itse.

PY_sarjakuva_1

Ennen edellisiä perheenyhdistämiskiristyksiä Suomessa asuva perheenjäsen, eli perheenkokoaja, sai panna hakemuksen vireille hakijoiden puolesta. Nykyään oleskelulupahakemuksen perhesiteen perusteella voi panna vireille ainoastaan ulkomailla asuva hakija itse.

PY_sarjakuva_2-page-001 - Copy

Perheenyhdistämistä on haettava henkilökohtaisesti lähimmästä Suomen suurlähetystöstä, joita ei etenkään levottomilla alueilla maasta edes löydy. Niinpä perheen on yleensä matkustettava toiseen maahan. Jokaisen perheenyhdistämistä hakevan henkilön – myös lasten – on oltava asiakirjoineen läsnä lähetystössä. Hakeakseen perheenyhdistämistä perheen on oleskeltava laillisesti siinä maassa, missä Suomen suurlähetystö sijaitsee. Tämä tarkoittaa voimassaolevien viisumien jokaiselle perheenjäsenelle, mikä lisää kustannuksia huomattavasti entisestään.

Perheenyhdistämistä varten jokaisella perheenjäsenellä on oltava virallinen, voimassa oleva henkilöllisyystodistus ja muita asiakirjoja. Monissa sotien tai konfliktien runtelemissa maissa todistusten saaminen voi pakolaiselle olla mahdotonta.

PY_sarjakuva_3-page-001

Kun perheenyhdistämishakemus on jätetty, perhe useimmiten palaa koti- tai oleskelumaahansa odottamaan prosessin etenemistä.

PY_sarjakuva_4-page-002

Perheenyhdistämishakemuksen käsittelyä varten tarvitaan usein lisäselvityksiä. Suullinen kuuleminen eli haastattelu tehdään, jos oleskeluluvan myöntämisen perusteista ei muuten saada riittävää selvyyttä. Hakijoiden biologinen side perheenkokoajaan voidaan tarkastaa DNA-tutkimuksella, ja hakijan iän selvittämiseksi voidaan tehdä oikeuslääketieteellinen tutkimus. Tutkimuksia varten hakijat joutuvat matkustamaan uudelleen lähetystöön.

PY_sarjakuva_5-page-002

Mikäli hakijat täyttävät perheenyhdistämiselle asetetut kriteerit, heille ilmoitetaan myönteinen päätös. Tämän jälkeen he voivat matkustaa Suomeen. Hakijoiden tulee kattaa kaikki hakemiseen, matkoihin ja asiakirjoihin liittyvät kulut itse, mikä usein johtaa Suomessa olevan perheenkokoajan velkaantumiseen.

Hallitus on nyt vaikeuttamassa perheenyhdistämistä entisestään. Hallitus kaavailee toimeentuloedellytyksen laajentamista myös pakolaisille, mikä tekisi jo nyt vaikeasta hakuprosessista käytännössä mahdotonta. Lakiesitys on etenemässä eduskuntaan huhtikuussa.

Vielä ehdit vedota sisäministeri Petteri Orpoon: pakolaisten perheenyhdistämistä ei saa enää vaikeuttaa! Allekirjoita vetoomus tästä!

Teksti: Suomen Pakolaisapu / Nelli Sinisaari
Kuvitus: Suomen Pakolaisapu / Anna Kalso