Palkankorotuksia vaatineet mielenosoittajat vapaiksi

30.5. järjestetty mielenosoitus 23 vangitun ay-liikkeen, aktivistin ja vaatetyöntekijän puolesta Phnom Penhissä. Paikalla oliat rukoilivat apua myös munkeilta.
30.5. järjestetty mielenosoitus 23 vangitun ay-liikkeen, aktivistin ja vaatetyöntekijän puolesta Phnom Penhissä. Paikalla olijat rukoilivat apua myös munkeilta.

Kambodžan vaatetehtaiden työläisillä on toiveita minimipalkan kohentumisesta. Merkkivaateteollisuuden edustajille päätös on merkittävä.

Phnom Penh, Kambodžan pääkaupunki, kello 7.30. Toukokuun viimeinen perjantai.

Yleensä vilkas Samdech Monireth bulevardi on suljettu metalliaidoilla. Aitauksen toisella puolella on poliisi, toisella puolella mielenosoittajia, munkkeja ja toimittajia.

IndustriALL Global Unionin pääsihteeri Jyrki Raina oli Kambodžassa keskustelemassa vaateteollisuuden tulevaisuudesta maassa.

IndustriALL Global Unionin pääsihteeri Jyrki Raina oli Kambodžassa keskustelemassa vaateteollisuuden tulevaisuudesta maassa.

Kaikki odottavat oikeustalossa menossa olevan oikeudenkäynnin tulosta. Salissa käsitellään 23 aktivistin, ihmisoikeusjärjestön johtajan sekä vaatetyöläisten osallistumista alkuvuoden väkivaltaisiksi muuttuneisiin mielenosoituksiin, joissa vaadittiin korotuksia minimipalkkaan. Väkivaltaisuudet johtivat pidätyksiin.

Tunnelma on kuitenkin kepeä. Niin kylmiä juomia nauttiva poliisi kuin mielenosoittajat etsivät kuumuudessa varjopaikkoja. Poliisin mellakkavarusteet, kilvet, luotiliivit ja kypärät ovat kuitenkin lähistöllä.

Satojen kilometrien päässä bulevardilta tuomiota odottavat jännityksellä myös kansainvälisen vaateteollisuuden edustajat sekä yksi suomalainen, globaalin ay-liikkeen IndustriALL Global Unionin pääsihteeri Jyrki Raine.

Vaatetusalan vaikuttajat ovat käyneet Kambodžan hallituksen ja tehtaiden edustajien kanssa kiivaita keskusteluita oikeudenkäynnin mahdollisista seurauksista.

Vaateteollisuus ja ay-liike vakauden asialla

Kambodžassa viime viikolla vieraillut Jyrki Raine tuntee hyvin merkkivaateteollisuuden roolit oikeudenkäynnin taustalla.

IndustriALL Global Union edustaa 50 miljoonaa työntekijää 140 eri maassa. Liitto haastaa monikansallisten yhtiöiden käyttämää valtaa ja käy yhtiöiden kanssa keskustelua työläisten oikeuksista globaalilla tasolla. Liitolla on ay-sopimus 43 suurfirman kanssa.

Raineen mukaan vaateteollisuudesta löytyy tahtoa yhteiskuntavakauteen.

”Useat firmat ovat valmiita siihen, että työläisten minimipalkkoja nostetaan.”

”Kambodžassa ei ole ollut tämän vuoden tammikuun jälkeen järjestäytymisvapautta. Se on huolestuttavaa, sillä muutos lähtee joukkovoimasta”, sanoo Raine.

Jyrki Raine on julkisesti arvostellut Kambodžan ammattiliittojen tilannetta ja 23 oikeudenkäyntiä. Jos huhut  hyvien oikeuskäytäntöjen vastaisesta oikeudenkäynnistä pitävät paikkansa, väärä tuomio saattaa johtaa levottomuuksiin ja vaikuttaa vaateteollisuuden tuotantoon.

Oikeudenkäynnin juuret ulottuvat tämän vuoden tammikuussa rauhanomaisena alkaneeseen mielenosoitukseen vaateteollisuuden minimipalkoista. Tilanne päättyi kivien ja Molotovin cocktailien heittelyyn. Mielenosoituksen aikana neljä ihmistä sai surmansa ja useita pahoinpideltiin. 23 mielenosoittajaa pidätettiin.

Kokoontumiskieltojen lisäksi yhdistysten muita vapauksia on rajoitettu. Tammikuun jälkeen järjestetyissä mielenosoituksissa virkavalta on pahoinpidellyt muun muassa ulkomaalaisia ja paikallisia toimittajia. Virkavalta ei ole saanut syytteitä, ja vaatetehtaat ovat nostaneet miljoonien dollarin kanteet liittojen johtajia vastaan. Tilanne on kaikille kestämätön.

Kyse on 123 euron kuukausipalkasta

Paikalla oli myös mellakkapoliisi.

Paikalla oli myös mellakkapoliisi.

”Palkkojen tulisi seurata elinkustannuksia – ainakin jossakin määrin”, Jyrki Raine toteaa.

Työläiset tekevät kuusipäiväistä, usein yli 60 tunnin työviikkoa.

Kambodžassa on 500 000-600 000 vaatetyöntekijää, joista suuri osa on nuoria tyttöjä. He keskeyttävät usein koulunsa ja lähtevät vaatetehtaisiin maaseudulta, missä Kirkon Ulkomaanapu tukee toimeentuloon ja koulutukseen liittyviä hankkeita.

”Osapuolet tapasivat liittomme seminaarissa, jossa päätettiin minimipalkasta. Päädyimme 160 dollariin, mikä on karkea keskihinta. Korotus merkitsee noin 10-20 sentin hinnannousua valmiiseen tuotteeseen. Vaikutus on mitätön, koska vaatteiden tuotannossa valmistuskustannukset ovat niin pieni osa”, Raine kertoo.

IndustriALL Global Unionin mukaan vaateteollisuuden osuus on 80 prosenttia koko Kambodžan viennistä ja siitä saadaan viiden miljardin dollarin tulot vuodessa. Raha ei kuitenkaan jää Kambodžaan. Suurin osa tehtaista on ulkomaalaisten omistuksessa. Aasialaisillekin yrityksille on kannattavaa tuottaa työ Kambodžassa.

Oikeudenkäynti mielenosoittajia vastaan on huolenaihe usealle taholle.

Väärä päätös – ja yritykset vievät tuotannon maasta

Maaliskuussa 30 merkkivaatetuottajaa lähetti Kambodžan hallitukselle yhteiskirjelmän minimipalkkojen, liittojen kokoontumisvapauden sekä pidätettyjen puolesta.

”Muuan merkittävä merkkivaatetuottaja on jo vähentänyt 50 prosenttia tuotannostaan Kambodžan epävarmuuksien takia. Moni muu yritys on pienentänyt tuotantoaan, joskin vähemmässä määrin”, Jyrki Raine kertoo.

Vaatetuottajien painostuskeino, tuotannon vähentäminen, näyttää ensisilmäyksellä toiminnalta yhteiskunnan vakauden ja ihmisoikeuksien puolesta. Se miellyttää kuluttajia. Osa yrityksistä on vetämässä tuotantoaan pois minimipalkkojen korotuspaineen takia.

”Merkkivaateyritykset tilaavat vaatteitaan samoista tehtaista. Tämä tuottaa ongelmia minimipalkkauksen kanssa, jos kaikki eivät pääse yhteisymmärrykseen summista”, Raine toteaa.

Kambodžan vaateteollisuuden tuottajien liiton pääsihteerin Ken Loon mukaan vain noin 50 prosenttia merkkivaatetuottajista on sitoutunut palkankorotuksista aiheutuviin hinnannousuihin.

Päätös tulee – ja juhlinta alkaa

Kambodžan vaateteollisuus vastaa 80 prosentista koko maan viennistä. Kansainväliset vaatebrändit työllistävät maan tehtaissa noin 500 000 ihmistä. Monet työläisistä ovat maaseudulta tulleita nuoria, jotka ovat jättäneet opiskelut kesken. Joka aamu- ja iltapäivä tehdastyöläisiä kuljetetaan eri kulkuneuvoilla tehtaisiin. Kuva on Phnom Penhistä.

Kambodžan vaateteollisuus vastaa 80 prosentista koko maan viennistä. Kansainväliset vaatebrändit työllistävät maan tehtaissa noin 500 000 ihmistä. Monet työläisistä ovat maaseudulta tulleita nuoria, jotka ovat jättäneet opiskelut kesken. Joka aamu- ja iltapäivä tehdastyöläisiä kuljetetaan eri kulkuneuvoilla tehtaisiin. Kuva on Phnom Penhistä.

Kello 8.40 Samdech Monireth bulevardin rauta-aidalla on noin 300 mielenosoittajaa. Nyt huudetaan iskulauseita, ja osa kylteistä on kirjoitettu länsimaista mediaa varten englanniksi.

Osa mielenosoittajista rukoilee polvillaan suitsukkeiden savussa buddhalaismunkkien edessä. Paikalla on pieni alttari. Yleisön joukkoon on tuotu myös vangitun ihmisoikeusjärjestöjohtajan Vorn Paon lapsia. Yhdellä lapsista on päässään huivi, jossa on teksti Free 23. Mediahuomiota halutaan usealla eri tavalla.

Yhtäkkiä tilanne muuttuu. Poliisi ottaa mellakkavarusteensa, ja mielenosoittajat lähestyvät rauta-aitaa. Oikeudenpäätös on tullut.

Syytettyjen lakimies tulee rauta-aidalle kättelemään ja kertoo, että kaikki 23 pidätettyä on vapautettu muuttamalla vankeus ehdonalaistuomioksi. Kaikki osapuolet ovat silminnähden helpottuneita ja voivat säilyttää kasvonsa.

Merkkivaateyritysten osuutta poliittistaloudellisesti latautuneessa oikeudenkäynnissä on vaikea täysin kieltää.

Teksti ja kuvat: Rami Kolehmainen