Näin koronavirus muutti avustustyötä


Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila on muuttanut myös Kirkon Ulkomaanavun työtä. Tilanteeseen on reagoitu järjestämällä hätäapua, hygieniatarvikkeita sekä valistusta viruksen vaikutuksista ja sairauden leviämisestä. Sen lisäksi työssä on nähty uusia avauksia.

Koronapandemian aikana jokainen on uuden edessä. Miten järjestää koululaisille opetusta tai hankkia perheelle toimeentulo, kun pitäisi pysytellä kotona?

Tilanne on vaatinut kekseliäisyyttä ympäri maailman. Whatsapp ja Zoom ovat saaneet lukemattomia uusia käyttäjiä. Joissakin tapauksissa uusi toimeentulo on löytynyt hengityssuojainten ompelemisesta. Tähän juttuun olemme koonneet esimerkkejä, minkälaista työmme eri maissa koronapandemian aikana on.

Kambodža

Koulujen ollessa suljettuna opinto-ohjaus on siirretty luokkahuoneista verkkoon. KUA:n kouluttamat opinto-ohjaajat tekevät 10-15 minuutin kestoisia opetusvideoita korvaamaan lähiopetusta.  Videot kuvataan puhelimella ja jaetaan oppilaille Whatsappin välityksellä. Videoiden lisäksi oppilaat saavat materiaaleja ja harjoituksia kotona tehtäväksi.

Tällä tavoin opinto-ohjaus pysyy opiskelijoiden viikkorutiineissa koulujen ollessa kiinni. Videoiden käyttö opetuksessa on uutta Battambang ja Banteay Meanchey maakuntien kouluissa.

Kuvassa KUA:n kouluttama opinto-ohjaaja, Buntith Mak.

Uganda

Ugandassa Kirkon Ulkomaanapu työskentelee maan kahdella suurimmalla pakolaisalueella: Bidibidissä Pohjois-Ugandassa ja Kyakassa maan lounaisosassa. Alueilla asuu yhteensä yli neljännesmiljoona pakolaista.

Kouluille ja pakolaisille jaetaan muun muassa saippuaa, käsidesiä, desinfiointiaineita ja ämpäreitä. Valistustyötä tehdään radion kautta, tekstiviesteillä ja megafonien avulla, sekä järjestämällä tiedotustilaisuuksia ja koulutuksia turvavälejä noudattaen. Lisäksi asuinalueilla kiinnitetään näkyville paikoille julisteita, jotka tiedottavat viruksesta ja sen leviämisen estämisestä.

Rekkalastillinen desinfiointiaineita Rwamwanjan pakolaisalueella.

Desinfiointiainetta lastataan vietäväksi Pohjois-Ugandan kouluihin.

Nepal

Koronaviruksen vuoksi monelta Nepalissa on mennyt toimeentulo. Kirkon Ulkomaanapu yhdessä kumppanijärjestöjen kanssa vastaa kriisiin jakamalla ruokaa ja saippuaa yhteensä 2400 perheelle.

Paketit sisältävät riisiä, linssejä, öljyä, suolaa, sokeria ja saippuaa. Hätäapua jaetaan Dadeldhuran, Kailalin ja Sindhulin alueilla. Apu huomioi erityisesti raskaana olevat ja imettävät naiset. Heille jaetaan lisäksi proteiinipitoisia ruokia kuten kananmunia ja soijaa.

Hätäavun lisäksi yhteisöille jaetaan tietoa koronaviruksesta ja hygieniakäytännöistä. Turvavälit ja muut ohjeistukset huomioidaan myös jakeluissa.

Myanmar

Koronaviruspandemian vuoksi useat vaatetehtaat Myanmarissa ovat suljettuina, mikä vaikuttaa erityisesti naisten toimeentuloon. Maassa on tällä hetkellä korkea kysyntä kasvomaskeille, sillä Myanmarin hallitus on kannustanut käyttämään hengityssuojaimia maan sisäisillä pakolaisleireillä. Ahtaissa leiriolosuhteissa virus leviää helposti.

Nainen ompelee kasvomaskia.

Naisryhmät ovat valmistaneet ja myyneet tähän mennessä 600 kasvomaskia.

KUA.n tukemassa hankkeessa Rakhinen osavaltiossa naisia on koulutettu käsityöammatteihin. Nyt projektissa vastataan muuttuneeseen tilanteeseen kouluttamalla osallistujia kasvomaskien tuotantoon. Maskeille on tällä hetkellä kova kysyntä ja niiden valmistaminen luo vastuullisen toimeentulomuodon tekijöille.

Myanmarilaisia YK:n pakolaisjärjestön työntekijöitä hengityssuojaimet kasvoilla koronaviruksen vuoksi.

YK:n järjestöt ovat ostaneet naisryhmien valmistamia kasvomaskeja.

Jordania

Naisten Pankin hanketta toteuttava Kirkon Ulkomaanavun Jordanian maatoimisto on onnistunut kääntämään koronatilanteen  uudeksi mahdollisuudeksi siirtämällä naisryhmien tapaamiset verkkoon. Naisten laina- ja säästöryhmien kokoukset järjestetään Zoom-alustan kautta.

Verkkotapaamiset sopivat senkin puolesta, että tällä hetkellä Jordaniassa vietetään ramadania. Ramadanin aikana naiset aloittavat mielellään toimintansa auringonlaskun jälkeen, jolloin he voivat syödä ja juoda. Yleensä aktiviteettien järjestäminen ramadanin aikana on haastavaa, koska paastoaminen rasittaa naisia.

Kuvakaappaus Zoom-kokouksesta

Naisyrittäjien ryhmä kokoontuu Jordaniassa Zoomin välityksellä.

Kenia

Välitämme tietoa koronaviruksesta ja tartunnalta suojautumisesta sekä tuemme etäoppimista radioiden avulla Kalobeyein pakolaisasutusalueella, jossa asuu tällä hetkellä lähes 200 000 ihmistä.

Asukkaiden keskuudessa järjestettävien tiedotustilaisuuksien lisäksi tietoa esimerkiksi käsien pesun tärkeydestä on jaettu paikallisilla kielillä radion, tekstiviestien ja julisteiden avulla. Pakolaisasutusalueelle on perustettu käsienpesupisteitä ja asukkaille jaettu hygieniatarvikkeita kuten saippuaa ja käsidesiä.

KUA on jakanut alueella  500 aurinkoenergialla toimivaa radiota, joiden kautta oppilaat voivat kuunnella oppitunteja. Radio on tehokkain etäopetuksen tapa silloin kun internet-yhteyksiä ei ole saatavilla.

Aurinkoenergialla latautuvia radioita.

Aurinkoenergialla latautuvia radioita lähdössä kohti Kalobeyein pakolaisaluetta.

Somalia

Somaliassa KUA jakaa tietoa koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi Baidoassa kuuden koulun alueella. Baidoa on suurimpia maan sisäisten pakolaisten keskittymiä Somaliassa.

Myös Somaliassa koulut ovat suljettuna. KUA tavoittaa kuitenkin koulukomiteoiden ja opettajien kautta noin 3 200 oppilasta perheineen. Koulujen alueille levitetään julisteita, toteutetaan tiedotuskampanjoita kokeneiden yhteisötyöntekijöiden voimin sekä järjestetään opastusta muun muassa käsihygieniassa sekä jaetaan perheille saippuaa.

Kun koulut voidaan avata uudelleen Somaliassa, KUA jatkaa valistustyötä kouluttamalla opettajia ja oppilaita, perustamalla hygieniakerhoja koulujen yhteyteen sekä kampanjoimalla turvallisesta paluusta kouluun.

Somalialainen nainen pesee käsiään saippualla.

Käsienpesua Baidoassa, Somaliassa.

 

Tue työtämme!

Lahjoita:
• Kirkon Ulkomaanavun verkkosivuilla
• tilille Nordea, IBAN FI33 1572 3000 5005 04 käyttäen viitettä 1216
• lähettämällä tekstiviesti APU20 numeroon 16499 (20 e).