Ministeri Mäntylä: Ulkomaanavun työ Za’atarissa ansaitsee suuren kiitoksen

Ministeri Hanna Mäntylä tapasi Ulkomaanavun Jordanian toimiston henkilökuntaa ja keskusteli toiminnasta pakolaisnuorten parissa.

Sosiaali-ja terveysministeri Hanna Mäntylä (PS) vieraili toukokuussa Jordaniassa. Ministeritapaamisten lisäksi hän tutustui Za´atarin pakolaisleiriin ja siellä myös Kirkon Ulkomaanavun toimintaan.

Haastattelimme ministeri Mäntylää sähköpostitse vierailun jälkeen.

1.       Millainen kuva sinulla oli pakolaistilanteesta Jordaniassa ennen tuloasi?

”Muodostamani kuva vastasi suhteellisen hyvin todellista tilannetta. Ennakkoon numeroiden valossa tarkasteltuna olin saanut melko hyvän käsityksen pakolaiskriisin aiheuttamista valtavista niin taloudellisista kuin muistakin haasteista Jordanialle. Tiesin myös Jordanian tekemistä toimista pakolaiskriisin hoidossa. Olin myös saanut varsin kattavan kuvan järjestöistä ja näiden työstä pakolaiskriisin hoidossa Jordaniassa.”

2.       Millaisen vaikutuksen Za´atarin pakolaisleiri teki sinuun?

”Silmänkantamattomiin kontteja, jotka ovat vuosia olleet näiden oman kotinsa menettäneiden ihmisten koteja. Haaveena heillä on kotiinpaluu jonakin päivänä. Olosuhteista huolimatta elämä ja arki rakennetaan mahdollisimman sujuvaksi niissä puitteissa, mitä on tarjolla.  Vauvoja leirillä syntyy noin 80 viikossa. Leirillä toimivien useiden järjestöjen työ on korvaamatonta. Äitiyspakkauksen kotimaasta tulevana olin erittäin vaikuttunut UN Womenin äitiyspakkauksesta, joita leirillä asuvat naiset ompelivat.  Sain heiltä itseltään kuulla, kuinka suuri merkitys tällä työllä heille leirielämän keskellä on. Mahdollisuus ansaita toimeentuloa, pientäkin, antaa näille naisille valtavasti voimaa. Tapasin myös nuoren tulkin ammatista haaveilevan tytön, jonka iloisuus ja kaunis hymy viestivät minulle toiveikkuudesta ja uskosta parempaan tulevaisuuteen.”

3.       Miltä Kirkon Ulkomaanavun toiminta sinusta vaikutti Za´atarissa?

”Kirkon Ulkomaanavun leirillä järjestämän koulutuksen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Monelle lapselle leiri on ainoa koti, jonka he tuntevat. Väkivallan ja hyväksikäytön uhka esimerkiksi lapsityön muodossa on aina olemassa. Koulutusmahdollisuus tarjoaa tiedon ja taitojen lisäksi rutiinia, turvallisuutta ja toivoa paremmasta. Sirkuskoulu leirin keskellä on kuin keidas, jossa nämä lapset voivat heittäytyä ja unohtaa hetkeksi kaiken muun. Tyttöjen harjoitteluvuorolla riitti vauhtia ja kaikkien kasvoilta loisti riemu. Temppuja ja kikatusta, hauskaa ja turvallista yhdessä oloa.”

4.       Jäikö joku tietty asia Ulkomaanavun toiminnassa erityisesti mieleen ja vaikutti erityisesti?

”Edellisen lisäksi totean, että Kirkon Ulkomaanavun työ koulutuksen järjestämisessä sekä vapaa-ajan harrastustoiminnan mahdollistamisessa kaiken kaikkiaan on erittäin vaikuttavaa ja ansaitsee suuren kiitoksen.”

5.       Miten toivot Suomalaisten järjestöjen toimivan pakolaisongelman yhteydessä Lähi-idässä?

”Näen, että meillä olisi vielä paljon enemmän annettavaa esimerkiksi koulutuksen ja psykososiaalisten toimintamallien sekä hyvien käytäntöjen eteenpäin viemisessä. Toivoisin vielä enemmän resursseja erityisen haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien auttamiseen. Kaiken kaikkiaan tiivistä ja koordinoitua yhteistyötä eri järjestöjen kesken, jolloin vähenevät resurssit saadaan mahdollisimman tehokkaasti ohjattua apua kipeimmin tarvitseville.”

Teksti ja kuva: Olli Pitkänen, Lähi-idän alueellinen ohjelmapäällikkö

 

Ministeri Mäntylä seurasi jalkapallo-ottelua Kirkon Ulkomaanavun jalkapallokentällä Za'atrissa

Ministeri Mäntylä seurasi jalkapallo-ottelua Kirkon Ulkomaanavun jalkapallokentällä Za’atarissa.