Matkapuhelinkorjausta opiskelevat pakolaisnuoret aikovat yrittäjiksi Za’atrissa

Syyrialaisia pakolaisnaisia kurssilla, jolla opiskellaan matkapuhelimen korjaamista. Kuva: Terhi Kinnunen
Syrian refugee women learning to fix mobile phones. Foto: Terhi Kinnunen

Kirkon Ulkomaanapu kouluttaa Amman Academyn kanssa 30 syyrialaisesta nuoresta matkapuhelimen korjaajia Za’atrin pakolaisleirillä Pohjois-Jordaniassa.

Aloite kurssista tuli nuorilta, jotka uskovat näin saavansa tärkeitä ansiotuloja. Monet koulutukseen osallistuvat nuoret miehet ja naiset aikovat perustaa oman korjausfirman.

Niin aikovat tehdä myös 23-vuotias Wafaa Hariri, 20-vuotias Basel Ahmed ja 23-vuotias Basel Noserat.

“Voimme hyödyntää uusia taitoja, perustaa oman yrityksen ja ansaita rahaa,” Hariri sanoo.

Ahmed kertoo odottaneensa korjauskurssia kuumeisesti, sillä sen oli alun perin määrä alkaa jo toukokuussa.

”Aiomme perustaa yrityksen ystäväni kanssa. Eilen ostimme kannettavan tietokoneen ja opettajamme auttaa meitä tarvittavien ohjelmien lataamisessa”, hän kertoo.

”Syyriassa opiskelin arabialaista kirjallisuutta. Jos menemme takaisin, vaikka viiden vuoden päästä, emme voi enää mennä takaisin opiskelemaan. Tarvitsemme taitoja, joiden avulla voimme seisoa omilla jaloillamme ja ansaita rahaa”, Ahmed jatkaa.

Noserat on toistaiseksi tyytynyt ratkomaan ystäviensä matkapuhelinongelmia.

Todistus auttaa työn hakemisessa

Basel Noserat opettelee matkapuhelimen korjaamista Za'atrin pakolaisleirillä Pohjois-Jordaniassa. Noserat kertoo testanneensa kurssilla oppimaansa ystäviensä vikaantuneisiin matkapuhelimiin. Kuva: Terhi Kinnunen

Basel Noserat opettelee matkapuhelimen korjaamista Za’atrin pakolaisleirillä Pohjois-Jordaniassa. Noserat kertoo testanneensa kurssilla oppimaansa ystäviensä vikaantuneisiin matkapuhelimiin. Kuva: Terhi Kinnunen

Puhelin on tärkeä laite yhteydenpitoon.  Useimmilla pakolaisilla on ainakin yksi matkapuhelin. Niitä voi myös ostaa Za’atrista, mutta toistaiseksi rikkinäiset puhelimet korjataan leirin ulkopuolella.

Nuoret opiskelevat kolmena päivänä viikossa seitsemän viikon ajan. Kurssista he saavat todistuksen, joka voi olla tärkeä paperi työpaikkaa hakiessa tai yritystä perustaessa.

Kurssin puolivälissä opiskelijat kertoivat tutustuneensa eri matkapuhelinmerkkien käyttöjärjestelmiin ja perehtyvänsä nyt puhelinlaitteisiin.

Kaikki kertovat opetuksen olevan kiinnostavaa, ja että opettajat selittävät kärsivällisesti, jos joku ei jotain opetettua asiaa heti ymmärrä.

Noserat vakuuttaa, ettei hän hätkähtäisi, vaikka korjattavaksi tuotaisiin uusi älypuhelin.

”Mitä kehittyneempi matkapuhelin on, sitä helpompi se on korjata. Ne ovat perusrakenteeltaan hyvin samanlaisia”, hän toteaa.

Ensimmäinen Za’atrin kännykänkorjauskurssi saattaa jäädä ainoaksi laatuaan, koska koulutukseen tarvittavat laitteet, johdot ja opetus maksavat noin 250 euroa oppilasta kohden.

Teksti: Terhi Kinnunen